WYPIEKI

Uwielbiam piec i mimo wielu sprawdzonych i udanych przepisów ciągle szukam czegoś nowego, często z dobrymi efektami... :)


  • CZAS  I TEMPERATURA WYPIEKU
Najczęściej czas i temperatura wypieku jest podana w przepisie. Czasem jednak mamy ochotę poeksperymentować i wtedy ta tabelka jest przydatna, bo w zależności od rodzaju wypieku, ilości ciasta, temperatury, zmienia się czas pieczenia. Te „wytyczne” mam od znajomego piekarza.

wyrób
kg
Temp
Min.
Chleb razowy: bochenek
1
280
45
Chleb razowy: bochenek
2
280
70
Bułki pszenne

300
4-8
Bułki pszenne

240
15
Chleb pszenny
2
250-270
50
Chleb żytni pytlowy
1
290-300
45
Chleb żytni pytlowy
2
290-300
60
Chleb żytni pytlowy
3
290-300
90
Pieczywo cukiernicze

240-270
4-6
Rolada biszkoptowa

200-210
25-35










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz