Uwielbiam piec i mimo wielu sprawdzonych i udanych przepisów ciągle szukam czegoś nowego, często z dobrymi efektami... :)
- CZAS I TEMPERATURA WYPIEKU
Najczęściej czas i
temperatura wypieku jest podana w przepisie. Czasem jednak mamy ochotę
poeksperymentować i wtedy ta tabelka jest przydatna, bo w zależności od rodzaju
wypieku, ilości ciasta, temperatury, zmienia się czas pieczenia. Te „wytyczne”
mam od znajomego piekarza.
wyrób
|
kg
|
Temp
|
Min.
|
Chleb
razowy: bochenek
|
1
|
280
|
45
|
Chleb
razowy: bochenek
|
2
|
280
|
70
|
Bułki
pszenne
|
300
|
4-8
|
|
Bułki
pszenne
|
240
|
15
|
|
Chleb
pszenny
|
2
|
250-270
|
50
|
Chleb
żytni pytlowy
|
1
|
290-300
|
45
|
Chleb
żytni pytlowy
|
2
|
290-300
|
60
|
Chleb
żytni pytlowy
|
3
|
290-300
|
90
|
Pieczywo
cukiernicze
|
240-270
|
4-6
|
|
Rolada
biszkoptowa
|
200-210
|
25-35
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz