- MASA Z MLEKA W PROSZKU MOJEJ MAMUSI
SKŁADNIKI: ½ szkl mleka, 250g masła, 1/1/2 szkl cukru, zapach arakowy lub cytrynowy, 2 szkl mleka w proszku.
PRZYGOTOWANIE: Zagotować mleko, masło, cukier i
zapach. Gdy przestygnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Można
wkruszyć 1 wafel, dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy, … wafle smarować masą
dość grubo, ok. ½ do 1 cm. Na środkowy wafel rozsmarować konfiturę z róży lub
winny dżem, konfiturę lub powidła śliwkowe.
KREM DO KREMÓWEK PANI GUSI
SKŁADNIKI: 15dag cukru, 7dag mąki wymieszanej pół
na pół pszennej z kartoflanka, 2 całe jaja, wanilia, ½ l mleka, 2 dag masła.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lać na nie gotujące się mleko mieszając.
Wszystko zagotować, lekko ostudzić i wetrzeć masło.
KREM DO KREMÓWEK PANI KURNICKIEJ
SKŁADNIKI: 6 żółtek, 1 szkl cukru, 5 dag masła, ½
szkl mleka, miąższ z 1 laski wanilii, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać
masło. Ugotować w mleku wanilię z budyniem. Schłodzić. Dodać ucierając do masy
jajecznej. Podgrzać powoli do uzyskania odpowiedniej gęstości.
KREM DO KREMÓWEK PANI ZONI
SKŁADNIKI: 4 żółtka, ½ l mleka, paczka cukru
waniliowego lub 1 wanilia, 1 czubata łyżka mąki kartoflanej, cukier do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z mąką, cukrem i
wanilią. Przełożyć go gotującego się mleka. Podgrzewać na wolnym ogniu aż
zgęstnieje.
MASA DO KREMÓWEK MOJEJ MAMUSI
SKŁADNIKI: 250g śmietanki kremowej + 5 łyżek cukru
pudru, 1 laska wanilii, kostka masła, 5 łyżek cukru, 750ml mleka, 1 budyń
waniliowy, 1 budyń śmietankowy.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować mleko z cukrem i miąższem
z wanilii, dodać budynie, gdy zgęstnieją ostudzić. Ubić śmietanę dodając cukier
puder. Połączyć z masą budyniową delikatnie mieszając.
KREM DO KREMÓWEK NA BUDYNIU
SKŁADNIKI: ½ l mleka, wanilia,5-8 żółtek, 3 łyżki
masła, cukier kryształ do smaku, 1 paczka budyniu waniliowego.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wymieszać i
zalać gotującym się mlekiem. Podgrzewać o uzyskania gęstej masy.
MASA DO KREMÓWEK CIOCI KAZI
SKŁADNIKI: 6 żółtek, 1 szkl. cukru, 5dag masła, 1
wanilia lub paczka cukru waniliowego, paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego,
½ l mleka.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka utrzeć z cukrem, budyniem i
masłem. Mleko zagotować z miąższem wanilii. Przestudzone wlać do masy
jajecznej, dobrze wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia.
MASA DO TORTU BISZKOPTOWEGO
SKŁADNIKI: 2 jaja, 2 żółtka, 8 łyżek cukru, 1
kostka masła.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka z cukrem ubijać na parze.
Rozetrzeć samo masło o wlewać cienką strugą schłodzoną masę jajeczną ucierając.
Gdy ktoś uważa, że nie jest wystarczająco słodka, można dodać cukier puder.
MASA JOGURTOWA
W oryginalnym przepisie jest
mleko zsiadłe, ale robione tak jak podałam zakładce napoje. Zastąpienie go
przez grecki jogurt tylko podnosi wartość i smak tej masy.
SKŁADNIKI: 1 szkl jogurtu greckiego, 1 szkl cukru
pudru, kostka masła.
PRZYGOTOWANIE: Jogurt rozetrzeć z cukrem. Masło
rozetrzeć i dodając porcjami jogurt ucierać na białą masę.
MASA ORZECHOWA
SKŁADNIKI: 15dag orzechów włoskich zmielonych, 2
łyżki cukru, 2-3 łyżki śmietany, 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE: Orzechy ucierać z cukrem, dodawać
porcjami miód i śmietanę cały czas ucierając.
MASA ORZECHOWA OSZCZĘDNA
SKŁADNIKI: 10dag zmielony orzechów włoskich, 5dag
kaszy manny, 15dag cukru pudru, paczka cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE: Mannę zagotować w mleku na gęstą
masę ciągle mieszając. Orzechy, cukier i cukier waniliowy ucierać z ostudzoną
manną na gładką masę.
MASA ORZECHOWA MOJEJ MAMUSI
SKŁADNIKI: 25dag cukru, ½ szkl wody, ½ łyżki octu
10%, sok z 1 cytryny, 25dag zmielony orzechów, kieliszek rumu lub kieliszek
czystej wódki + zapach rumowy.
PRZYGOTOWANIE: Z cukru, wody i octu zagotować
syrop „do nitki”, tzn., gdy kropla syropu opuszczona na talerz pociąga za sobą
nitkę, wymieszać z orzechami, sokiem z cytryny i rumem.
MASA MIGDAŁOWA Z FASOLI
W trudnych czasach
komunizmu, gdy migdały były rarytasem też można było sobie poradzić. Dzisiaj,
gdy migdały są dość drogie można wykorzystać tę masę.
SKŁADNIKI: 20dag fasoli Jasiek, 20-30dag cukru
pudru, paczka cukru waniliowego, olejek migdałowy.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować do miękkości fasolę, która
moczyła się 24 godz. Zmiksować ją dokładnie. Ucierać masę fasolową z cukrem,
cukrem waniliowym i zapachem migdałowym.
MASA Z TWAROŻKU
HOMOGENIZOWANEGO
SKŁADNIKI: 2/3 kostki masła, 2 żółtka, ½ szkl
cukru pudru, ½ opakowania twarożku homogenizowanego waniliowego, łyżeczka cukru
waniliowego.
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodawać
po trochu twarożku i cukier waniliowy, aż będzie puszysta masa.
KREM WANILIOWY do
eklerków
Ten krem jest
przepyszny. Może być wzbogacony kieliszkiem likieru miętowego i zmielonymi
pistacjami wtedy będzie zielony, miąższem z czarnych porzeczek lub miąższem
truskawkowym, wtedy też zmieni kolor. Można też dać zmielone migdały, orzechy
lub zmielone wiórki kokosowe.
SKŁADNIKI: ½ l mleka, 50g masła, 4 jajka, 75g
cukru, 1 paczka c. waniliowego lub miąższ z laski wanilii.
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć cukier, cukier waniliowy i
masło aż się połączą, dodać jajka i ucierać, na końcu dać mąkę i dobrze połączyć na jednolitą masę. Ustawić
na parze lub płytce azbestowej i dalej ucierać, aż masa zacznie lekko wrzeć.
Przestudzić i nakładać do ptysiów.
KREM KAWOWO –
ŚMIETANKOWY do eklerków
Robimy tu dwa kremy
które nakładamy tak z dwóch szpryc, aby się przemieszały, ale żeby było widać
dwa kolory.
SKŁADNIKI: biały: 150g śmietany kremówki,
50g białej czekolady w tabliczce, żółtko, 4g żelatyny kawowy: 150g
śmietany kremówki, 50g gorzkiej czekolady, łyżka rozpuszczalnej kawy, żółtko,
10ml rumu.
PRZYGOTOWANIE: Czekoladę białą
rozpuścić na płytce lub parze, dodać łyżeczkę wody, żółtko i wymieszać. Ubić
śmietanę z rozpuszczoną żelatyną i połączyć z czekoladą. Odstawić do stężenia.
Krem kawowy robić tak samo dodając do rozpuszczonej czekolady kawę, rum i żółtko.
KREM RUMOWY DO CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
i nie tylko
Krem robi się
szybko i można nim łączyć różne ciastka, własnej roboty lub kupne, albo
babeczki. Inna wersja tego kremu jest wzbogacona musem z mango i też jest
bardzo smaczna.
SKŁADNIKI: 3 żółtka, 60dag cukru, torebka c.
waniliowego, 5 łyżek rumu, 4 łyżeczki żelatyny, 1/8 l śmietanki kremówki.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowy i rumem na parze lub płytce azbestowej, aż masa zbieleje. Namoczoną żelatynę rozpuścić na małym ogniu. Ostudzoną zmieszać z kremem. Gdy krem zacznie tężeć dodać do niego ubitą kremówkę, wymieszać i schłodzić w lodówce. Wyciskać na ciasteczka i przykryć drugim lub do babeczek.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowy i rumem na parze lub płytce azbestowej, aż masa zbieleje. Namoczoną żelatynę rozpuścić na małym ogniu. Ostudzoną zmieszać z kremem. Gdy krem zacznie tężeć dodać do niego ubitą kremówkę, wymieszać i schłodzić w lodówce. Wyciskać na ciasteczka i przykryć drugim lub do babeczek.
KREM MIGDAŁOWY
SKŁADNIKI: ¾ kubka jogurtu greckiego, 1 kubek
śmietanki kremówki, 4 jaja, 4 łyżki cukru, 125ml likieru migdałowego, 9
łyżeczek żelatyny.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i likierem
na parze lub płytce azbestowej na biała masę. Gdy ostygnie dodać rozpuszczoną
żelatynę, ubitą śmietanę i ubite na pianę białka.
Z tej masy można robić
różne inne dodając potrzebne składniki zależnie od smaku: owoce, czekoladę,
kawę, ...
MASA PODSTAWOWA - BAZA DO INNYCH MAS
Robię ją od lat i zawsze mi wychodzi i cały czas mi smakuje. Poza tym robi się ją mikserem, więc nie ma za dużo pracy :)
SKŁADNIKI: 25 dag margaryny lub masła (ja mieszam pół na pół), 1/2 l. mleka, 1 szkl. cukru, 2 kopiate łyżki mąki pszennej, 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej.
Z dwóch mąk, cukru i mleka zrobić budyń. Wystudzony dodawać powoli do rozkręconego masła. Można dodać zapach.
MASA ORZECHOWA NR 1 OD MARLENY SCHUBERT
SKŁADNIKI:
25 dag łuskanych orzechów, 25 dag cukru, 1/8 l śmietany, wanilia.Utrzeć zmielone orzechy z pozostałymi składnikami.
MASA ORZECHOWA NR 2 OD MARLENY SCHUBERT
SKŁADNIKI:
25 dag cukru, 1/8 l wody, 1/2 łyżeczki octu, 1 cytryna, 25 dag orzechów, 1
kieliszek rumu.Przygotowanie: Zagotować syrop 2 stopnia z wody, cukru i octu. Dodać sok i skórkę z cytryny, rum i zmielone orzechy.
MASA CZEKOLADOWA TEŻ OD MARLENY
SKŁADNIKI:
25 dag masła, 3 jaja, 25 dag cukru, 5dag kakao lub czekolady, 1/8 l mleka, kieliszek
spirytusu.Przygotowanie:Zagotować kakao z mlekiem. Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ciągle ubijając ostudzić w zimnej wodzie. Utrzeć masło z żółtkami, połączyć ze spirytusem, dodawać powoli masę jajeczną i kakao.
MASA DO TORTU MAKOWEGO
SKŁADNIKI:
2 kostki masła, 6 żółtek, 20 dag cukru, 3 łyżeczki kakao, 1/2 zapachu
waniliowego, rumowego lub arakowego. Przygotowanie: Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę i powoli dodawać pozostałe składniki.
MASA KAWOWA PYSZNA
SKŁADNIKI: 2 kostki masła, 8-10 jaj, 2 szkl. cukru, 2 łyżki
zmielonej kawy + 1/2 szkl. wody
Żółtka i cukier uciera się na parze lub na płytce azbestowej. Gdy masa wystygnie dodaje się ją powoli do masy z masła i dalej uciera. Na koniec wlewa się gorącą kawę razem z fusami.
Żółtka i cukier uciera się na parze lub na płytce azbestowej. Gdy masa wystygnie dodaje się ją powoli do masy z masła i dalej uciera. Na koniec wlewa się gorącą kawę razem z fusami.
MASA Z KASZY MANNY
Właśnie
przeczytałam na innym, blogu, że moje ulubione ciasto miodowe z masą z kaszy
manny nazywa się stefanka:) Ech, człowiek się uczy całe życie. Ja inaczej robię
masę z kaszy manny niż tam jest podana, więc zapisze ją tutaj, bo jest bardzo
smaczna i moja córcia będzie miała gotową ściągę jak zechce przypomnieć sobie
smak niedzielnego ciasta, które o dziwo ma swoją nazwę.
SKŁADNIKI: ½ l mleka, 2 łyżki kaszy manny, 1 szkl
cukru, kostka margaryny lub masła, 2 żółtka, sok z cytryny, zapach.
PRZYGOTOWANIE: Kaszę zagotować na mleku, dodać
cukier i wystudzić. Ucierać masło z żółtkami dodając po trochu kaszy, sok z
cytryny i zapach.
MASA Z KASZY MANNY OD ZENI
I jeszcze inna
wersja z wiórkami kokosowymi od koleżanki mojej mamy.
SKŁADNIKI: 5 łyżek kaszy manny, 2 szkl. mleka,
kostka masła, 1 szkl cukru pudru, wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE: Zagotować kaszę na mleku, ciągle
mieszając ok. 15 min. Zimną uciekać z masłem i cukrem pudrem, dodając po trochu
wiórki kokosowe. Na wierz koniecznie polewa czekoladowa od Zeni w zakładce "lukry, polewy".
KREM CYTRYNOWY do eklerków
SKŁADNIKI: 2 szkl śmietanki kremówki, 90dag cukru
pudru, 10g żelatyny, kieliszek białego wina, 2 cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Zetrzeć skórkę z wyparzonych cytryn
i wycisnąć sok, połączyć ze skórką, winem i cukrem i podgrzewać, aż się połączą
i dodać żelatynę. Wystudzić, poczekać aż zacznie tężeć i połączyć z ubitą
kremówką. Napełniać eklerki lub ptysie.
MASA Z BITEJ ŚMIETANY TEŚCIOWEJ
SKŁADNIKI: ½ l śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru
pudru, 1 paczka galaretki lub żelatyny, ½ szkl wody.
PRZYGOTOWANIE: Rozpuścić galaretkę w ½ podanej na
opakowaniu części gorącej wody stale mieszając, żeby się równomiernie
rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem, dodać przestudzoną galaretkę, dobrze
wymieszać. Nakładać na ciasto i włożyć do lodówki, żeby stężała.
MASA JABŁOWA OD MAMUSI
SKŁADNIKI: 2 kg podsmażonych, przetartych jabłek
lub gotowy mus jabłkowy. 1 ½ paczki galaretki lub żelatyny. ¼ szkl gorącej wody.
PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuścić w gorącej
wodzie, gdy trochę stężeje dodać do jabłek. Gdy zaczyna się robić gęsta
przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na ok. ½ godz.
MASA JABŁKOWA INNA
SKŁADNIKI: 80dag jabłek kwaśnych, 35dag cukry, 1/8
l wody, sok z cytryny, wanilia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować ulep2 stopnia, włożyć
starte jabłka i gotować, aż masa zgęstnieje i stanie się szklista. Wystudzić,
dać sok z cytryny i wanilię, zamieszać, nakładać.
MASA Z ZAPARZONEJ PIANY
SKŁADNIKI: 4 białka, 25dag cukru, 1/8 l wody, 1
łyżka octu 10%, 1 laska wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego, 8dag marmolady
agrestowej lub 1/8 l soku (może być też marmolada malinowa, morelowa,…)
PRZYGOTOWANIE: Podgrzać marmoladę. Ugotować ulep 3
stopnia. Ubić sztywną pianę z białek. Wlewać ulep cieniutkim strumieniem do
piany i dobrze ubijać. Dodawać stopniowo rozgrzaną marmoladę i bić tak długo,
aż piana będzie się rwać. Ochłodzić. Przekładać na tort kruchy lub półkruchy.
MASA CYTRYNOWA
SKŁADNIKI: 3 jaja, kostka masła, 6 łyżek cukru,
sok i skórka z 6 cytryn.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka utrzeć na parze na gładką
masę. Białka ubić na sztywno i połączyć z wystudzonymi żółtkami. Masę jajeczną dodawać porcjami na przemian ze
skórką i sokiem cytrynowym do roztartego masła cały czas ucierając. Schłodzić w
lodówce. Nakładać na tort cytrynowy.
KREM DO PTYSIÓW
SKŁADNIKI: ¼ l mleka + 1/8 l śmietanki + 3dag mąki
ziemniaczanej, 3dag masła + 3dag mąki + 2 łyżki mleka, 2 żółtka + 8 dag cukru +
paczka cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE: Mleko zagotować ze śmietanką i mąką kartoflaną wymieszaną z odrobiną mleka, zagotować i połączyć z jasną zasmażką zrobioną z masła, mąki i 2 łyżek mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z wystudzoną masa i ucierać, aż będzie pulchna.
PRZYGOTOWANIE: Mleko zagotować ze śmietanką i mąką kartoflaną wymieszaną z odrobiną mleka, zagotować i połączyć z jasną zasmażką zrobioną z masła, mąki i 2 łyżek mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z wystudzoną masa i ucierać, aż będzie pulchna.
MASA DO TORTU NAPOLEOŃSKIEGO
SKŁADNIKI: 1 szkl śmietany kremówki, 1 szkl cukru,
paczka cukru waniliowego, 3dag żelatyny, 3 dag galaretki wiśniowej.
PRZYGOTOWANIE: Utrzepać razem wszystkie składniki,
podzielić na pół, dodać do jednej części żelatynę, do drugiej galaretkę i
pozostawić do zastygnięcia.
MASA MAKOWA
SKŁADNIKI: ½ kg zmielonego maku, 2 łyżki miodu, 1
szkl cukru, ½ szkl bułki tartej, zapach, bakalie.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki podgotować n wolnym ogniu. Gdy ostygnie nakładać na ciasto.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki podgotować n wolnym ogniu. Gdy ostygnie nakładać na ciasto.
MASA DO MURZYNKA MOJEJ BRATOWEJ
SKŁADNIKI: kostka masła, 1 szkl cukru pudru,
kostka sera „Imperial”, 2 żółtka, zapach.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki utrzeć na
pulchną masę.
MASA DO TORTU HISZPAŃSKIEGO
SKŁADNIKI: ½ l śmietanki kremówki, 20dag cukru
pudru, 1 paczka cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii, 10 dag
osączonych różnych konfitur.
PRZYGOTOWANIE: Śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier i bardzo drobno pokrojoną wanilię lub c. waniliowy. Układać na krążkach bezowych bitą śmietanę, a na nią kleksy z osączonej konfitury.
PRZYGOTOWANIE: Śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier i bardzo drobno pokrojoną wanilię lub c. waniliowy. Układać na krążkach bezowych bitą śmietanę, a na nią kleksy z osączonej konfitury.
MASA KAKAOWA
SKŁADNIKI: 2 szkl cukru pudru, 1 jajko, 10 łyżek
miękkiego masła, 8 płaskich łyżek ciemnego kakao, ¼ łyżeczko aromatu
waniliowego lub łyżka rozpuszczalnej kawy.
PRZYGOTOWANIE: Włożyć do miski składniki wg
kolejności i mieszać łyżką aż się połączą. Utrzeć mikserem na puszysty krem ok.
10min. Gdyby był zbyt rzadki dodać ¼ do ½ szkl cukru pudru.
MASA KAWOWA
SKŁADNIKI: ½ l śmietanki kremówki, 400g cukru
pudru, 100g masła, 20g kawy.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować kajmak ze śmietanki i cukru. Z kawy zrobić mocny napar. Dodać do kajmaku. Gdy jego kropla opuszczona na talerz zastyga, przerwać ogrzewanie. Ucierać z kostką masła aż będzie pulchna masa.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować kajmak ze śmietanki i cukru. Z kawy zrobić mocny napar. Dodać do kajmaku. Gdy jego kropla opuszczona na talerz zastyga, przerwać ogrzewanie. Ucierać z kostką masła aż będzie pulchna masa.
MASA KAWOWA DO BEZÓW
SKŁADNIKI: ½ szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietany
kremówki,
PRZYGOTOWANIE: Zmiksować cukier ze śmietaną.
Ucierać masło dodają po 1 żółtku i ostudzoną kawę, która wcześniej zalaliśmy
małą ilością wody.
MASA KAWOWA I DO TORTU MAKOWEGO MOJEJ MAMUSI
SKŁADNIKI: kostka masła, 3dag mielonej kawy, 20dag
cukru pudru, 3 żółtka, 3 łyżki kawy.
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem na pulchną
masę dodając pod koniec żółtka i ostudzoną kawę, która wcześniej zalaliśmy małą
ilością wody.
MASA KAKAOWA II DO TORTU MAKOWEGO MOJEJ MAMUSI
SKŁADNIKI: ½ paczki kakao, 2 masła, 50ml
spirytusu, 1 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 20dag cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE: Zagotować kakao z mlekiem, powinno
mieć konsystencję śmietany. Utrzeć masło z cukrem dodając po trochu spirytus i
żółtka. Dodawać porcjami kakao ucierając na pulchna masę.
MASA DO CIASTA WZ
SKŁADNIKI: kostka masła, 7 łyżek cukru pudru, 1
paczka cukru waniliowego, 250g twarożku homogenizowanego.
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodawać powoli porcjami serek.
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodawać powoli porcjami serek.
KEM BEZOWY
SKŁADNIKI: 2 białka, ¾ szkl cukru, 2 ½ łyżki wody,
zapach wg uznania, szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na sztywną pianę.
Ubijać dalej na parze dodając stopniowo składniki.
KREM DO KRÓLEWICZA
SKŁADNIKI: 10dag cukru, ½ l mleka, 1 łyżka mąki
pszennej, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2 paczki cukru waniliowego, 1 kostka masła.
PRZYGOTOWANIE: Odlać ½ szkl. Mleka i wymieszać z obiema mąkami.
Ugotować mleko, dodać cukier, zawiesinę z mąki i mieszając zrobić budyń. Do
gorącego dodać masło i wymieszać. Kłaść gorące na placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz