WYPIEKI SŁONE

PLACEK Z CUKINII (przepis francuski Aline)
Aline, to sympatyczna Francuzka, która nauczyła mnie kilku ciekawych przepisów, które na stałe weszły do mojej kuchni.
SKŁADNIKI: 200 g mąki, 1 cukinia, 1 banan, kilka orzechów laskowych, 310g cukru, 2 jaja, 2 laski wanilii, 50 ml mleka, cytryna, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 10g proszku do pieczenia, sól, masło do wysmarowania foremki.
PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Posmarować masłem formę do keksu i oprószyć mąką. Całe jaja utrzeć z cukrem, aż się rozpuści, dodać miąższ wanilii, poszatkowany banan, zmiksować całość aż się połączy. Z obranej i przekrojonej cukinii wydrążyć środek z pestkami, zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Dodać kilka krople cytryny, olej, mleko, mąkę oraz szczyptę soli. Dobrze wymieszać składniki i przelać  do foremki. Na wierzchu rozsypać posiekane orzechy. Piec ok. 40 min.
SŁONA STRUCLA Z DWOMA NADZIENIAMI
Jeżeli często spotykacie z tymi samymi osobami, to jest to doskonały pomysł, żeby urozmaicić menu niewielkim nakładem kosztów i podać coś oryginalnego. Przepis jest podany na 12-15 osób, więc dla domowników można zrobić z ½ porcji.
SKŁADNIKI na ciasto: 1,2kg mąki, ½ l mleka, 80dag drożdży, 400g masła, sól, cukier.
na nadzienie 1: 60dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 duże posiekane w kostkę cebule, 3 jaja, szkl. wywaru z warzyw, 10dag otrąb pszennych, sos chili ostry, sól, czarny pieprz do smaku.
na nadzienie 2:  poszatkować w drobną kostkę 4 ugotowane jaja, 25dag szynki, 25dag sera Gołda, białe części z 2 porów, 4 łyżki łagodnej musztardy, biały pieprz, sól do smaku.
do posypania: 3dag maku, 3dag sezamu.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia nr 1 potem nr 2. Rozwałkować ciasto na blacie stołu posypanym mąką na placek o grubości 1-1 ½ cm. Od zewnętrznej strony nakładać nadzienia i zrulować do środka jak roladę. Piec na środkowej półce piekarnika przez 60 min w temp. 175C. 
PLACEK  WARZYWNY
Smaczny placek, który przypomina trochę quiche francuski. Świetne danie obiadowe  lub na kolację, w którym można wykorzystać resztki mięsa czy wędliny.
SKŁADNIKI: na ciasto: 40dag mąki, 20dag masła roślinnego, margaryny lub masła, 2 jajka, 2/3 szkl wody, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do posmarowania blachy; nadzienie: 20-30dag żółtego sera, 6 pomidorów, 3 cukinie, 5 jaj, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, gałka muszkatołowa, suszony tymianek, ok. 25dag wędliny, boczku, mięsa w kawałkach,…
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników wyrobić ciasto, będzie trochę gumiaste. Rozwałkować i wyłożyć posmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tarta blachę. Nakłuć widelcem dość gęsto i lekko podpiec. Na ciasto układać gęsto plasterki sera, na nich rozłożyć cienkie plastry cukinii i pomidorów, a na nich rozsypać kostki wędliny, boczku i/lub mięsa. Jajka rozbełtać z przyprawami dodanymi wg saku. Wszystko skropić oliwą i zapiekać 40 min. w  220 st. C. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz