CIASTECZKA, PIERNICZKI, ,MUFINKI, BABECZKI,...

  • ŚLIWKI W CIEŚCIE
SKŁADNIKI: ½ kg śliwek węgierek, ½ kg mąki, 2 jaja, 4 dag drożdży (lub torebka suchych), 5 łyżek cukru, 1 szkl. mleka, 1 płaska łyżeczka soli, cukier puder, olej do głębokiego smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Umyte śliwki przekroić na pół. W mące zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, wlać pogrzane mleko z rozpuszczonym masłem. Rozmieszać nożem z niewielką ilością mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, jaja, sól. Wyrobić ciasto. Zostawić od ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować na placek grubości ok. ½ cm . Wycinać paski lub kwadraty. Na nich układać polówki śliwek i paski zawiązać na supełek, kwadraty zrolować i końcówki zlepić zamykając śliwki w środku. Smażyć w głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
  • EKLERKI  (lub ptysie)
Eklerki wzięły swoją nazwę od francuskiej błyskawicy. Zrobione samodzielnie w domu są powodem do dumy, a ich smak wynagradza poświęcony czas. Poza tym są bardzo łatwe i każdy może je zrobić.
SKŁADNIKI: 65g masła, sól, łyżeczka cukru, 125g mąki, 4 jaja.
PRZYGOTOWANIE: Doprowadzić do wrzenia wodę, z solą, cukrem i masłem. Wsypać tam przesianą mąkę i bardzo energicznie mieszać mikserem cały czas podgrzewając, aż ciasto będzie odstawało od brzegów. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając mikserem dodawać po 1 jajku, aż się wchłoną, a ciasto będzie błyszczące. Wystudzone nakładać do szprycy cukierniczej i wyciskać zygzakiem eklerki w dość dużych odstępach, bo bardzo urosną. Ptysie nakłada się spiralnie od dużego koła do środka. Piec 35 min w 200C. Wystudzone  przecinać na pół ostrym nożem. Nadziewać kremami do eklerków. Wierzchy przykryć lukrem. Lukier może być dowolny, ale ja najbardziej lubię morelowy.
  • CYTRUSOWE BABECZKI DLA LENIWYCH :)
Uwielbiam je, bo pachną cytrusami, są orzeźwiające w smaku, a przygotowanie ich nie wymaga żadnego wysiłku.
SKŁADNIKI: 2 szkl. pszennej mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 3 całe jaja, 1/4 szkl. soku z cytryny, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, ananasa, marakui, co kto ma :)1/2 szkl. soku jabłkowego, 1/4 szkl. listków tymianku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do natłuszczonych i posypanych startymi orzechami foremek i piec ok. 30 min w temp. 180C. Podawać polane lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru rozpuszczonego łyżeczką wody. (Lukrujemy gorące babeczki)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz