- ŚLIWKI W CIEŚCIE
SKŁADNIKI: ½ kg śliwek węgierek, ½ kg mąki, 2 jaja, 4 dag drożdży (lub
torebka suchych), 5 łyżek cukru, 1 szkl. mleka, 1 płaska łyżeczka soli, cukier puder, olej do głębokiego smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Umyte śliwki przekroić na pół. W mące zrobić dołek, wkruszyć drożdże,
dodać 2 łyżki cukru, wlać pogrzane mleko z rozpuszczonym masłem. Rozmieszać
nożem z niewielką ilością mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru,
jaja, sól. Wyrobić ciasto. Zostawić od ściereczką w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia. Rozwałkować na placek grubości ok. ½ cm . Wycinać paski lub
kwadraty. Na nich układać polówki śliwek i paski zawiązać na supełek, kwadraty
zrolować i końcówki zlepić zamykając śliwki w środku. Smażyć w głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam je, bo pachną cytrusami, są orzeźwiające w smaku, a przygotowanie ich nie wymaga żadnego wysiłku.- EKLERKI (lub ptysie)
Eklerki wzięły
swoją nazwę od francuskiej błyskawicy. Zrobione samodzielnie w domu są powodem
do dumy, a ich smak wynagradza poświęcony czas. Poza tym są bardzo łatwe i
każdy może je zrobić.
SKŁADNIKI: 65g masła, sól, łyżeczka cukru, 125g
mąki, 4 jaja.
PRZYGOTOWANIE: Doprowadzić do wrzenia wodę, z
solą, cukrem i masłem. Wsypać tam przesianą mąkę i bardzo energicznie mieszać
mikserem cały czas podgrzewając, aż ciasto będzie odstawało od brzegów. Zdjąć z
ognia i cały czas mieszając mikserem dodawać po 1 jajku, aż się wchłoną, a
ciasto będzie błyszczące. Wystudzone nakładać do szprycy cukierniczej i
wyciskać zygzakiem eklerki w dość dużych odstępach, bo bardzo urosną. Ptysie
nakłada się spiralnie od dużego koła do środka. Piec 35 min w 200C. Wystudzone przecinać na pół ostrym nożem. Nadziewać
kremami do eklerków. Wierzchy przykryć lukrem. Lukier może być dowolny, ale ja
najbardziej lubię morelowy.
- CYTRUSOWE BABECZKI DLA LENIWYCH :)
SKŁADNIKI: 2 szkl. pszennej mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 3 całe jaja, 1/4 szkl. soku z cytryny, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, ananasa, marakui, co kto ma :)1/2 szkl. soku jabłkowego, 1/4 szkl. listków tymianku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do natłuszczonych i posypanych startymi orzechami foremek i piec ok. 30 min w temp. 180C. Podawać polane lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru rozpuszczonego łyżeczką wody. (Lukrujemy gorące babeczki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz