- CHLEB NA DROŻDŻACH NAJŁATWIEJSZY
SKŁADNIKI:
1,5 szkl. płatków owsianych (zwykłych polskich), 50g drożdży żywych, 4 szkl. wody, 1kg mąki, 2,5 - 3,5 łyżeczki soli, dowolnie ziarna lub zioła.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać
dokładnie łyżką w misce płatki, drożdże, 2 szkl. wody, można dodać kminek, słonecznik, siemię lniane,... i odstawić pod
ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Potem dodać 2 szkl. wody, mąkę i
sól i wyrobić na jednolite ciasto. I teraz są dwie szkoły :) Według
oryginalnego przepisu wkłada się ciasto do form, odstawia na 30 min. do
wyrośnięcia po czym piecze się w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Ja
natomiast przykrywam ściereczką, żeby wyrósł i w tym czasie nagrzewam
piekarnik wraz z dużą szklaną brytfanką do 250 st.C - może być brytfanka
lub 5 l. garnek żeliwny z pokrywką, albo dwie mniejsze brytfanki. Gdy chlebek wyrośnie wyjmuję bardzo ostrożne brytfankę
(GORĄCA!!! :), wkładam chlebek, nacinam ostrym nożem w kratkę lub tylko po przekątnej, żeby skórka nie pękała, przykrywam ostrożnie gorącą pokrywką i
wstawiam do piekarnika na 35 min. Po czym zdejmuję pokrywkę i podpiekam
jeszcze 30 - 35 min. min. w temp. 200 st.C. Wyjąć i studzić na kratce, ...ale ja jem go jak
jest jeszcze ciepły, bo zapach w domu jest cudowny, a chrupiąca, ładnie podpieczona skórka tylko zachęca do jedzenia... :)
- CHLEB OWSIANY NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM
Zrobienie zakwasu jest banalnie proste: przez 4 kolejne dni musimy go tylko dokarmiać systematycznie. Najlepiej nastawić go w słoiku litrowym. Zaczynamy od wsypania 3 czubatych łyżek mąki - żytniej na zakwas żytni, pszennej na zakwas pszenny i około 1/2 szkl. ciepłej wody. Przez następne dni, rano i wieczorem, dokarmiany zakwas wsypując po łyżce mąki i dolewając łyżkę wody. Powinien być gęsty, bulgotać lekko i mieć kwaskowaty zapach - i to wszystko :) Po 4 dniach jest gotowy do użycia. Jeżeli nie wykorzystamy całego zakwasu, to wkładamy go do lodówki i na 2 dni przed pieczeniem następnego chlebka wyjmujemy, dokarmiamy i już jest gotowy :)
SKŁADNIKI: 1/2 szkl. zakwasu żytniego, 10 dag. drożdży żywych, 1 szkl. płatków owsianych zwykłych polskich, 1 szkl. słonecznika, 700 g mąki pszennej chlebowej, 2 - 2,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, ok. 1/2 l wody. Garść otrębów do obtoczenia - dowolnie.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (bez otrębów) wymieszać ręcznie lub robotem w dużej misce, przykryć ściereczką i zostawić na noc w temp. pokojowej do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozłożyć na płaski placek, złożyć jak kopertę. Można też go podsypać otrębami i obtoczyć formując bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 st.C wraz z żeliwnym garnkiem lub szklaną dużą brytfanką z pokrywkami. Wyrośnięty chlebek włożyć do gorącej brytfanki, przykryć i piec przez 35 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec przez 30-35 min. Studzić na kratce. - PYSZNE BUŁECZKI NOCNE NA ŚNIADANIE
SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki pszennej zwykłej (typ 500, 650, 750), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 20 dag świeżych drożdży, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. wody, 1/4 szkl. oleju roślinnego, po 1 łyżeczce soli i cukru. Dowolnie: do posmarowania jajko rozmącone z 1-2 łyżkami mleka, do posypania dowolne ziarna: mak, sezam, kminek, czarnuszka, słonecznik, otręby, płatki owsiane, dynia...
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiać mikserem lub ręcznie przez ok. 5 min. Włożyć do lekko natłuszczonej dużej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto musi odstać w cieple co najmniej 30 min. Po tym czasie podzielić je na 10 równych kawałeczków i formować bułeczki. Układać w dość dużych odstępach na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić na 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. C i pieczemy bułeczki przez 20-25 min. Dobrze jest je posmarować przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z 1-2 łyżkami mleka, to będą błyszczące. Można je też posypać dowolnymi ziarnami...
- BUŁECZKI PSZENNE PRZEPYSZNE
SKŁADNIKI: 1 jajko, 200 ml mleka, 10 dag drożdży świeżych, 2 łyżeczki cukru, 50 g zimnego masła, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Do posmarowania jajko roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka. Można je też posypać dowolnymi ziarnami.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Formować dowolne kształty bułeczek, posmarować jajkiem, posypać ziarnami i wstawić na 5 min do piekarnika, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec kolejne 10 min, aż do zrumienienia. - BUŁECZKI CEBULOWE
Zamiast słodkich
drożdżówek można zrobić cebulowe. Dobre są na drugie śniadanie, jako
przystawka, przekąska,… Ja zawsze je piekę na różne wyjazdy, pikniki lub
wycieczki.
SKŁADNIKI: ½ szkl mleka, 20g drożdży, 375g mąki
pszennej, 1 jajko, 400g twarogu tłustego, 2 łyżki oliwy z oliwek, Sól, szczypta
cukru, 25g masła lub margaryny, ½ kg cebuli.
PRZYGOTOWANIE: Do podgrzanego lekko mleka dać
drożdże, łyżkę kopiata mąki, olej, sól i cukier i wyrobić ciasto. Odstawić do
wyrośnięcia pod przykryciem przez 15min. Cebule pokroić w talarki, można
podsmażyć lekko, ale nie jest to konieczne. Z pozostałych składników zagnieść
ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki o średnicy ok. 10cm. Układać na nich
krążki cebuli. Odstawić w ciepłe miejsce na ½ godziny. Piec w nagrzanym
piekarniku do temp. 200C przez 10-15min, aż cebula się zrumieni lekko.
- BUŁECZKI SEZAMOWE
SKŁADNIKI: 35 dag mąki, 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, szklanka mleka, łyżeczka soli,2 żółtka, 3 łyżki sezamu.
PRZYGOTOWANIE: Drożdże utrzeć z cukrem i letnim mlekiem, wymieszać z mąką i solą. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Podzielić na 15 części, uformować kulki, spłaszczyć je i ponacinać ich powierzchnię nożem na pół lub łyżką na 6 części. Odstawić na 30 min. Żółtka rozmącić, posmarować bułeczki i posypać sezamem. Piec 25 min. w temp. 180 C.
- CHAŁECZKI CYTRYNOWE
SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 1 szkl. mleka, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, 1 łyżka śmietanki kremówki, 1/2 łyżeczki soli, otarta skórka z cytryny, szczypta szafranu, 4dag drożdży, 4 łyżki masła, 4 łyżki siekanych migdałów.
PRZYGOTOWANIE: Do mąki dać 2 łyżki cukru, sól, otartą skórkę z cytryny, drożdże rozcieńczone zimnym mlekiem, rozpuszczone i schłodzone masło i szafran. Wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Ja nagrzewam piekarnik i odstawiam na wysuniętym ruszcie. Ponownie wyrobić i odstawić na 15 min. po przykryciem. Teraz formujemy z ciasta wałki i splatamy razem. Powinny wyjść 4 chałeczki. Posmarować je śmietaną z rozmąconym żółtkiem i posypać poszatkowanymi migdałami. Piec 10-15 min w temp. 200C.
- NIEDZIELNE PLACKI CHLEBOWE
Ciekawa i smaczna
alternatywa dla chleba i bułek. Można je podać na śniadanie, do mięsa w sosie
zamiast ziemniaków lub na spotkanie, jako przystawkę z dodatkiem past, kremów i
dipów.
SKŁADNIKI: 75dag mąki, 20g drożdży, 1 łyżka cukru,
2 jaja, 60g masła, kubek jogurtu greckiego, 1/8 l mleka, sezam do posypania,
sól.
PRZYGOTOWANIE: Ze wszystkich składników
przygotować ciasto drożdżowe i odstawić na noc do lodówki. Ciasto podzielić na
6-8 kawałków, rozwałkować na placki, posmarować roztopionym masłem, posypać
sezamem i odstawić do wyrośnięcia. Piec po 3-4 przez 10 min. w temp. 225C.
Pasty i kremy są na stronie dodatki do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz