PLACEK JOJO OD PANI KURNICKIEJ
Nasza sąsiadka, pani Kurnicka, która jest wspaniałym wspomnieniem mojego dzieciństwa, skończyła
szkołę dla panien, gdzie uczyła się prowadzenia domu, haftu, szycia,...
dlatego jej wypieki i hafty były niesamowite. Bardzo dużo nauczyłam się
od niej i myślę, że trzeba to przekazywać dalej :) Placek jojo robię zawsze na Wielkanoc,jego słodko kwaskowaty smak jest niesamowity:)SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 1 proszek do pieczenia, 2 jaja, 18 dkg smalcu, 1 łyżka masła, 18 dkg cukru, śmietany ile zabierze(lub nic).
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 placki. Piec cienkie placki nakłute widelcem. Gdy wystygną posmarować pędzelkiem wystudzoną kawą. Na drugi dzień przekładać masą.
Masa : 25 dag masła, 25 dag cukry, sok z cytryny - utrzeć na puszystą masę.
Placek przekłada się na zmianę masą i konfiturę z róży. Wierzch polukrować.
Lukier : 1 białko, szkl. cukru, trochę kwasku cytrynowego. Ucierać do białości i lukrować. (lukier można też zrobić zalewając szkl. cukru pudru połową łyżeczki wody)
SZARLOTKA UCIERANA
Dawno nie robiłam tego przepisu i prawie o nim zapomniałam, a jest bardzo dobry, szybki i łatwy.SKŁADNIKI: ciasto: 25 dag masła lub margaryny, 1,5 szkl. cukru, 6 jajek, 1 cukier waniliowy, 3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, nadzienie: 1 kg jabłek, 1/2 szkl. cukru, 1,5 łyżki gęstej śmietany, utarty cynamon, cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do posypania.
PRZYGOTOWANIE: Ucierać masło dodając stopniowo żółtak i cukier. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ubić sztywną pianę z białek. Do masy maślanej dodawać stopniowo wszystkie składniki oprócz śmietany. Wyłożyć połowę masy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi orzechami formy. Na nią wysypać plasterki jabłek wymieszane z cynamonem i cukrem. Do pozostałej masy dodać śmietanę i wymieszać. Wyłożyć ją na jabłka. Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż będzie z wierzchu złotawa. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
PIERNIK PRZEKŁADANY
INNY NIŻ WSZYSTKIE
Ten piernik jest
najlepszy po 2-3 dniach od upieczenia, więc warto zrobić go wcześniej. Ciasto nabiera
wtedy wilgoci i nie jest suche jak w innych piernikach.
SKŁADNIKI: na
ciasto: 30dag mąki tortowej, 30dag mąki krupczatki, 20dag margaryny, 18dag
cukru pudru, 4 kopiate łyżki miody, 4 duże łyżki ciepłego mleka, 1 jajo, 1
żółtko, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, na masę: 1 kopiata łyżka mąki
krupczatki, 1 płaska łyżka kartoflanki, 1 budyń waniliowy, 1 paczka cukru
waniliowego, 2 szkl mleka, 25dag margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 25dag dżemu,
polewa czekoladowa.
PRZYGOTOWANIE:Dzień wcześniej zagnieść ze wszystkich składników ciasto
i schłodzić w lodówce. Ciastem wykładamy 3 takie same płaskie
foremki i pieczmy 15min w temp 180oC na złoty kolor. W mleku rozcieńczamy
budyń, mąkę i kartoflankę i zagotowujemy, po wystudzeniu możemy dodać wiórki
czekoladowe lub kokosowe, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne
bakalie, ale w oryginalnym przepisie jest bez niczego. Margarynę rozcieramy z
cukrem pudrem, waniliowym i żółtkiem dodając stopniowo zimny budyń aż otrzymamy
puszystą masę. Schłodzone placki piernikowe smarujemy na przemian masą i dżemem
i układamy jeden na drugim. Na wierzchu smarujemy masą i polewamy roztopiona polewą czekoladową w
zygzaki.
BABKA NA EIERKONIAKU
Łatwa, szybka i
smaczna.
SKŁADNIKI: 250g cukru pudru, 5 jaj, 2 paczki cukru
waniliowego, szkl oliwy z oliwek, szkl eierkoniaku, 125g mąki kartoflanej, 125g
mąki tortowej.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ubijamy
mikserem i pieczemy 40 min w 175C.
KEKS ŚWIĄTECZNY
To mój ulubiony przepis na keks, zawsze się sprawdza i jest pyszny:) a doznania smakowe łagodzą
wyrzuty sumienia związane z kaloriami… :)
SKŁADNIKI: 2 czubate szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, jajko, 5 łyżek cukru, 4dag drożdży, 2 łyżki rumu, ½ szkl. mleka, po łyżeczce: cynamonu, zmielonego anyżku, kardamonu, szczypta zmielonych goździków, po 10 dag: suszonych jabłek, gruszek, moreli, fig, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, kandyzowanych ananasów, 25 dag rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie, 25 dag poszatkowanych grubo orzechów.
SKŁADNIKI: 2 czubate szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, jajko, 5 łyżek cukru, 4dag drożdży, 2 łyżki rumu, ½ szkl. mleka, po łyżeczce: cynamonu, zmielonego anyżku, kardamonu, szczypta zmielonych goździków, po 10 dag: suszonych jabłek, gruszek, moreli, fig, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, kandyzowanych ananasów, 25 dag rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie, 25 dag poszatkowanych grubo orzechów.
PRZYGOTOWANIE: Jabłka, morele, gruszki i figi trzeba
namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przyprawami,
szczyptą soli i dodać do tego trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po ok 20 min. Połączyć
z pozostałą mąką, masłem i jajkiem (muszą mieć temperaturę pokojową). Zagnieść
ciasto tak, żeby było dobrze wyrobione i gładkie, powinno odchodzić od rak i
ścianek miski lub blatu stolnicy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ja
nagrzewam w międzyczasie piekarnik i kładę je na wysuniętym ruszcie piekarnika.
Dodać bakalie i osączone, suszone owoce pokrojone w kostkę, ale trochę zostawić
do posypania na wierzchu. Znowu wyrabiać chwilę i przełożyć do foremek. Piec 1h
45 mi w temp. 175C. Po wyjęciu polać lukrem I posypać bakaliami.
ROZETA Z MARCEPANEM
Jak szaleć to szaleć, co tam kalorie ….:)
SKŁADNIKI: ½ kg mąki pszennej, 150ml mleka, 2 dag
drożdży, 12 dag cukru, 20dag miękkiego masła, jajko, 10dag cukru pudru, 30dag
suszonych moreli, po 10dag pistacji, suszonych śliwek i kandyzowanej skórki
pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku z
cukrem, szczyptą soli, masłem, dodać trochę mąki zamieszać i odstawić do
wyrośnięcia pod przykryciem na 40 min. Dodać resztę mąki, jajko i zagnieść
dobrze wyrobione i gładkie ciasto, aż
będzie odchodzić od rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. Posiekać
bakalie. Marcepan zagnieść z 8dag cukru pudru. Rozwałkować na prostokąt 40 x 30
cm i posypać pozostałym cukrem pudrem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować
ciasto drożdżowe. Na nim ułożyć marcepan, posypać bakaliami i zwinąć w rulon, który
kroimy na kawałki ok.5 cm . Układamy je w natłuszczonej formie do tortów jeden
obok drugiego, stroną przecięcia do góry. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 40
min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać
bakaliami. Mniam :)
PIERNIK Z OWOCAMI
Pierniki zazwyczaj
robi się bez nadzienia lub przełożone marmoladą. Ten jest zupełnie inny i
bardzo ładnie urozmaica „piernikową monotonie”. Przepisy na pierniki mam od pani
Kurnickiej, naszej sąsiadki, która była dla mnie jednym z godnych naśladowania mistrzów
kuchni, haftu i tworzenia niesamowitych kreacji z niczego. Ten pienik zyskuje
na smaku po kilku dniach, więc piekę go na tydzień przede Wigilią.
SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, ½ łyżeczki sody
oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 10dag cukru, 10dag masła, 3
łyżki cukru pudru, 1 łyżka kakao, 35dag miodu, 2 łyżki wody różanej, jajko, 1
cytryna, po 10dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, 50dag
suszonych moreli, po 30dag migdałów, orzechów laskowych, wisienek koktajlowych,
po ½ łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, kolendry, ziela angielskiego i
imbiru.
PRZYGOTOWANIE: Zetrzeć skórkę z cytryny. Podgrzać
miód, masło i cukier cały czas mieszając. Sodę i proszek rozpuścić w wodzie
różanej. W stożku mąki zrobić dołek i dodać tam miód, wodę różaną, skórkę z
cytryny, zmielone przyprawy, kakao, jajko i dobrze zagnieść dodając w międzyczasie
bakalie. Formy keksowe lub inne wyłożone pergaminem napełnić do połowy masą,
przykryć mokrą ściereczką i odstawić na noc. Piec ok. 1 godz. 15 min w temp.
160C. Po wystudzeniu zawinąć w folię i odstawić, na co najmniej 3 dni. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem lub dekorować inaczej.
PIERNIK PANI
KURNICKIEJ
SKŁADNIKI: po
10dag masła, cukru, czekolady mlecznej, pokruszonych biszkoptów, 6 jaj, po 20dag migdałów, daktyli, po
łyżeczce mąki, proszku do pieczenia i przyprawy piernikowej, 5dag płatków
migdałowych, 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy, sok z pomarańczy, 2 łyżki
rumu, 2 łyżki cukru pudru, sok z ½ cytryny, 8dag marcepana, 30dag polewy czekoladowej,
szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Zmielić drobno migdały, czekoladę, posiekać
daktyle i wymieszać z łyżeczką mąki. Masło, szczyptę soli, skórkę pomarańczową utrzeć
z cukrem. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodawać kolejno żółtka. Do gładkiej
masy dodać cały czas mieszając migdały, proszek do pieczenia, czekoladę, przyprawę
do pierników a na końcu biszkopty i daktyle. Połączyć delikatnie z pianą z białek.
Przelać do dowolnej formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piec ok. 45 min w
temp. 175C. Wymieszać sok z pomarańczy z rumem i nasączyć piernik. Przykryć
polewą czekoladową. Brzegi posypać płatkami migdałów. Marcepan zagnieść z
cukrem pudrem, rozwałkować i powycinać dowolną
dekorację, którą rozłożymy na górze piernika. Jeżeli robimy go na Wigilię, to
mogą być gwiazdki, mikołaj z sankami, choinki,…
PIERNIK MARLENY SCHUBERT
Marlenę poznałam dziwnym
zrządzeniem losu, ale wywarła na mnie ogromny wpływ (chyba sama nie wie o tym)
i bardzo wzbogaciła moją kolekcję przepisów na wypieki. Jest doskonałą panią
domu, a jej wypieki to niebo w gębie :)
SKŁADNIKI: 30dag mąki pszennej, 30dag masła, 10dag
gorzkiej czekolady, 25dag migdałów, 1 ½ szkl. cukru, 5 jaj, łyżeczka przyprawy
do pieników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, torebka cukru waniliowego, do
dekoracji: garść łyskanych pistacji, ok. 10 wisienek koktajlowych, torebka
polewy z gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE: Posiekać grubo czekoladę. Zmielić
drobno ½ porcji migdałów. Ubić pianę z białek na sztywno. Ucierać robotem masło
z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę dodając kolejno żółtka. Dodać
czekoladę, migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do pierników i
zamieszać, aby dokładnie się połączyły. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć
do płaskiej formy (może być ten tortowa lub taka na wieniec). Piec 60 min w
temp. 175C. Na gorący wylać rozpuszczoną polewę czekoladową a na to układać
dekorację: wisienka, wokół płatki kwiatka z migdałów (bez skórki oczywiście) a
między nimi zielone pistacje lub inaczej. Boki też można tak dekorować.
BISZKOPT MOJEJ MAMUSI
Ten biszkopt zawsze
się udaje. Robię go od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Jest prosty, bo robiony
robotem, szybko, bez wysiłku, zdrowy, bo bez chemicznych spulchniaczy, więc małe
dzieci mogą go jeść spokojnie, no i jest
bardzo smaczny. Może też być bazą do innych ciast, nie tylko tortów: babki
cytrynowej, marmurkowej, …mazurka-wyjdą nam 2 wtedy. Można też dosypać 1 szkl. Maku
bez mielenia, wtedy wyjdzie biszkopt piegowaty :)
SKŁADNIKI: 6 jaj, 1 ½ szkl. cukru, 1 ½ szkl. mąki, 6 łyżek wody schłodzonej kostkami lodu, szczypta soli, zapach wg uznania ( ja daję cytrynowy), można dodać torebkę cukru waniliowego, skórkę z cytryny,....
SKŁADNIKI: 6 jaj, 1 ½ szkl. cukru, 1 ½ szkl. mąki, 6 łyżek wody schłodzonej kostkami lodu, szczypta soli, zapach wg uznania ( ja daję cytrynowy), można dodać torebkę cukru waniliowego, skórkę z cytryny,....
PRZYGOTOWANIE: Białka, wodę, sól ubić robotem na sztywną
pianę, utrwalić 2 łykami cukru. Wszystkie żółtka utrzeć robotem z cukrem na gładką
masę, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki partiami cały czas ucierając.
Dołożyć pianę i delikatni połączyć składniki.
Piec w nagrzanym piekarniku 150-160C przez 45 min.
BABKA NA JABŁKACH
Znowu moje ulubione
jabłka…:)Nie mam pojęcia w jakich okolicznościach zdobyłam ten przepis, ale ma swoje
lata i notatkę: od pani przy kiosku. Kobiety zawsze znajdą wspólne zainteresowania
:) Lubię ją robić, bo nie jest pracochłonna, a smak winnych jabłek wtopionych w
ciasto nadaje mu wilgotności i smaku.
SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jaja, 1 ½ szkl. cukru, 2-3 jabłka.
PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Całe jaja utrzeć robotem z cukrem ucierać i dodawać partiami mąkę. Ucierać długo,
aż powstaną bąble na powierzchni. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Lekko wymieszać.
Piec w temp.150-160C przez 45 min.
BABKA OD CIOCI KAZI
Ciocia Kazia, chrzestna
mojego brata to uosobienie dobroci i tradycji rodzinnych i ten przepis zawsze będzie
mi się z tym kojarzył. Babka jest być może kaloryczna, ale warta grzechu… Poza tym
robi się ją w mig.
SKŁADNIKI: kostka margaryny, 10dag smalcu, 45dag cukru,
8 jaj, 25dag mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki octu 10%.
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć tłuszcz z cukrem do białości
– oczywiście robotem :) Dodawać na przemian po całym jajku i części mąki z proszkiem
do pieczenia i octem ucierając cały czas. Piec 65 min. w temp. 180C.
BABKA SZYBKA OD MAMUSI
Gdy brakuje nam czasu, a rodzina chce coś słodkiego to ten przepis jest niezastąpiony. Szybko i smacznie :)
SKŁADNIKI: 4 jaja, kostka roztopionej margaryny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szkl. mąki kartoflanej.
SKŁADNIKI: 4 jaja, kostka roztopionej margaryny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szkl. mąki kartoflanej.
PRZYGOTOWANIE: Ubić całe jaja z cukrem dodając partiami
wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać rozpuszczoną i przestudzoną
margarynę. Można dodać kakao do całości lub połowy lub szklankę maku bez mielenia.
Piec 50 min. W temp. 160C. to ciast nadaje się też pod owoce.
BABKA NA OLEJU
Przepis mam od mojej
mamusi. Przepis jest prosty, szybki, a rezultat zagwarantowany i smaczny.
SKŁADNIKI: 4 jaja, 1 szkl. cukru, 1 ½ szkl. mąki, ¾
szkl oleju, ¾ szkl wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach arakowy. Tłuszcz
do smarowania formy, bułka tarta lub zmielone orzechy do wysypania formy.
PRZYGOTOWANIE: całe jaja i cukier zmiksować dodając
po trochu wody, oleju, a na końcu mąki zmieszanej
z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Natłuszczoną
foremkę wysypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Wlać ciasto, piec 60 min w
temp. 220C. Można do połowy ciasta dać 2 łyżki kakao, zamieszać i wlać na ciasto
białe.
CIASTO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org
SKŁADNIKI:
2 jajka, 300g gorzkiej czekolady, 300g brązowego cukru, 150g mąki, 150g masła,
75g orzechów laskowych (równie dobrze mogą być włoskie lub inne), 120g
śmietany.
PRZYGOTOWANIE: Piekarnik
rozgrzać do 180C. Roztopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej cały czas
mieszając. Utrzeć cukier z żółtkami, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Dodać śmietanę
mieszając cały czas, a na koniec dodać poszatkowane orzechy. Foremkę posmarować
masłem i posypać mąką (ja posypuję poszatkowanymi orzechami). Wlać ciasto i
piec przez 25 min. Przed podaniem można polać polewą czekoladową i posypać
poszatkowanymi orzechami. Podawać pokrojona na prostokąty.
CIASTO Z GRUSZEK, JABŁEK I HERBATNIKÓW
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org.SKŁADNIKI: 150 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, 250 g herbatników (w oryginale są to herbatniki holenderskie, jakie piecze się przed Bożym Narodzeniem, cienkie i dość podpieczone), 5 jabłek, 5 miękkich gruszek.
PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 200C. Pokroić masło na kawałki i pozostawić niech zmięknie. Pokruszyć herbatniki. Nasmarować foremkę masłem i wyłożyć połową pokruszonych herbatników. Na to położyć obrane i pokrojone w kawałki owoce.Wymieszać palcami masło, cukier i mąkę aż otrzymamy masę w miarę zwięzłą. Dorzucić herbatniki i wymieszać. Rozłożyć tą mieszankę na owocach. Piec przez 35 min. Podawać jeszcze ciepłe. Ja dodawałam bitej śmietany, bo wydawało mi się zbyt suche.
PLACEK KAJMAKOWY
SKŁADNIKI:
opakowanie wafli, puszka mleka skondensowanego słodzonego, kostka masła lub
"Kasi", 2 łyżki wódki lub innego alkoholu, słoiczek konfitury z róży
lub kwaskowych powideł śliwkowych.PRZYGOTOWANIE: Po wystudzeniu puszki mleka skondensowanego, które gotowało się całkowicie przykryte wodą przez 2,5 godz., ucieramy je na masę z masłem i 2 łyżkami alkoholu. Wszystkie wafle smarujemy kajmakiem, a co drugi dodatkowo konfiturą. Po sklejeniu wafli obciążamy je na noc, żeby przesiąkły masą.
PLACEK PYCHOTKA SUPER DOBRY
Nie jest to mój przepis, ale nie pamiętam skąd go mam.... jednak jest tak dobry, że wszedł na stałe do moich wypieków:)
SKŁADNIKI CIASTA: 5 jaj, 5 łyżek zimnej wody, 5 łyżek cukru, 1,5 szkl.
mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem: 1 kostka masła lub margaryny (ja mieszam ½ na ½), 1 puszka
skondensowanego mleka słodzonego, 30 dag. bakalii (migdały, rodzynki, orzechy,
skórka pomarańczowa, i inne), polewa: ½ kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody, kakao
16 szt. herbatników kwadratowych, 2 łyżeczki rumu, 1 kieliszek wody
PRZYGOTOWANIE: W garnku gotować przez 3 godz. Puszkę mleka przykrytą wodą.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, wymieszać. Wymieszać delikatnie ubite wcześniej białka i wodą z
druga połową cukru na sztywną pianę. wyłożyć na blachę przykrytą pergaminem.
Piec 20-25 min.
Wystudzony karmel z puszki utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać
bakalie, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Na wierzch układać
ciasno obok siebie, herbatniki zanurzone wcześniej w rumie zmieszanym z wodą.Gotować przez minutę ciągle mieszając margarynę, cukier puder, wodę i
kakao. Ostudzoną polewę wylać i równo rozprowadzić na ciasto z herbatnikami.
SERNIK MOJEJ MAMUSI
Bardzo smaczny i zawsze się udaje. Często go piekę bez ciasta w tortownicy. Zawsze szybko znika... :)
SKŁADNIKI: 1,5 kg sera, 1 budyń waniliowy, 250 dag masła, 40 dag cukru, 10 jaj, szczypta soli, 2 łyżki proszku do pieczenia, cytryna, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie.
spód: 3 jaja, 1/2 kostki masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag cukru, mąki tyle ile wejdzie, nie może być zbyt twarde (sernik można robić bez spodu)
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść spód, wyłożyć na blachę ponakłuwać widelcem.
Ubić pianę z 10 białek. Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu sera i po 2 żółtka, sól, proszek, sok i skórkę z cytryny i ucierać. Gdy masa jest już jednolita dodać pianę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać na spód. Piec 1 godz. w temp. 200-220 C. Gorący sernik posmarować cukrem pudrem rozrobionym kilkoma kroplami wody na gęsto. Zostawić do wystygnięcia. Można też w połowie czasu pieczenia posypać wiórkami kokosowymi.
SKŁADNIKI: 1,5 kg sera, 1 budyń waniliowy, 250 dag masła, 40 dag cukru, 10 jaj, szczypta soli, 2 łyżki proszku do pieczenia, cytryna, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie.
spód: 3 jaja, 1/2 kostki masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag cukru, mąki tyle ile wejdzie, nie może być zbyt twarde (sernik można robić bez spodu)
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść spód, wyłożyć na blachę ponakłuwać widelcem.
Ubić pianę z 10 białek. Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu sera i po 2 żółtka, sól, proszek, sok i skórkę z cytryny i ucierać. Gdy masa jest już jednolita dodać pianę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać na spód. Piec 1 godz. w temp. 200-220 C. Gorący sernik posmarować cukrem pudrem rozrobionym kilkoma kroplami wody na gęsto. Zostawić do wystygnięcia. Można też w połowie czasu pieczenia posypać wiórkami kokosowymi.
Można
też tak zrobioną masą serową bez ciasta napełniać foremki do małych babeczek i
polać je lukrem lub polew czekoladową, a na wierzchu posypać bakaliami lub
orzechami.
JABŁECZNIK MOJEJ MAMUSI
Ten jabłecznik ma same zalety: jest przepyszny, prosty i zawsze się udaje :) Więcej przepisów na szarlotki i jabłeczniki niżej.
SKŁADNIKI: 1 szkl. cukru, 3 szkl. mąki, kostka "Kasi", 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach migdałowy, 1/2 szkl. kwaśnego mleka, 1kg jabłek lub słoik jabłek na szarlotkę, 200 dag rodzynek
PRZYGOTOWANIE: Ucierając margarynę z cukrem dodawać po 1 jajku, proszek do pieczenia, po trochu mąki, zapach i ucierać na gładką masę. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, posypać utartymi jabłkami, posypać rodzynkami i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50 min w lekko nagrzanym piekarniku lub prodiżu. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto można robić z innymi owocami, np ze śliwkami.
SKŁADNIKI: 1 szkl. cukru, 3 szkl. mąki, kostka "Kasi", 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach migdałowy, 1/2 szkl. kwaśnego mleka, 1kg jabłek lub słoik jabłek na szarlotkę, 200 dag rodzynek
PRZYGOTOWANIE: Ucierając margarynę z cukrem dodawać po 1 jajku, proszek do pieczenia, po trochu mąki, zapach i ucierać na gładką masę. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, posypać utartymi jabłkami, posypać rodzynkami i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50 min w lekko nagrzanym piekarniku lub prodiżu. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto można robić z innymi owocami, np ze śliwkami.
TARTA TATIN
To jest moja
ulubiona szarlotka. Tarte tą nauczyłam się robić w Niemczech i wtedy też
poznałam jej historie… dziwne :) Autorką jej jest roztargniona Stefanie, jedna
z sióstr Tatin prowadzących oberżę w Lamotte - Beuvron, która w 1898 r.
włożyła jabłka posypane cukrem do pieca i po jakimś czasie zorientowała się, że
zapomniała wylepić formę ciastem. Szybko je zagniotła, wyłożyła formę i
upiekła, a szarlotkę podała na gorąco. Nie wiem skąd wzięła się nazwa szarlotki
u nas, gdyż we Francji określa się tym słowem deser, który w niczym nie przypomina naszych szarlotek:) Ten jabłecznik jest wyjątkowo
smaczny, uwielbiam go :)
SKŁADNIKI: ciasto: 225g mąki pszennej, 150g
masła lub margaryny, 150g cukru, żółtko, 2 łyżki lodowatej wody, ½ łyżeczki
soli, karmel: 100ml wody, 1szkl. cukru pudru, 50g masła, nadzienie:
½ szkl. cukru pudru, 6 dużych winnych jabłek obranych i pokrojonych na ćwiartki
bez gniazd nasiennych. Można dodać cynamon, ale nie ma go przepisie
oryginalnym.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników wyrobić
gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Na głębokiej i dużej
(ok.28cm) patelni lub żaroodpornej okrągłej formie rozpuścić cukier w wodzie i
smażyć, aż otrzymamy złocisty karmel. Zdjąć z ognia, dodać 50g masła i szybko
zamieszać płaską trzepaczką aż się połączą. Na to układać spiralę z jabłek
ułożonych płaską stroną do dna i ściśniętych mocno ze sobą. Jeżeli zostaną nam
jeszcze jabłka, to możemy nimi przykryć wolne miejsca. Jabłka posmarować
roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem (tu można posypać też cynamonem, ale
nie jest to wcale konieczne) i wstawić do piekarnika w temp. 180C na 35 min.
Przykryć rozwałkowanym ciastem, które musi być o ok. 3 - 4 cm większe, żeby
wystające brzegi zawinąć do środka na jabłkach, żeby ciasto podtrzymywało
nadzienie po wyłożeniu. W wersji dla leniwych może to być gotowe ciasto
francuskie, ale to już nie to samo… :) Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 25min
w temp. 200C. Gdy tarta już jest upieczona wykładamy ją do góry nogami na
paterę. Podawać gorące z bitą śmietaną lub lodami.
CIASTO
WANILIOWE Z SAVOIE
Przepis
pochodzi z portalu www.cuisineaz.com
SKŁADNIKI:
125g cukru pudru, 4 jaja, 60g mąki, 1 torebka cukru waniliowego, 30g mąki
ziemniaczanej, 1 szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Podgrzać
piecyk do temp. 160C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić ja 1 łyżką cukru. Żółtka ucierać z
pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą aż do uzyskania masy gęstej
śmietany. Dodać mąkę, kartoflankę i śmietanę, dobrze wymieszać. Dodać
delikatnie mieszając pianę z białek. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki
wysypanej mąką, piec 40 min. Gdy wystygnie pokroić w kromeczki. Podawać polane
polewą owocową. Wg mnie może być też mus, konfitura,… lub lody.
SZARLOTKA JAPOŃSKA
Jestem wielką fanką szarlotek i jabłeczników ale zależy mi też na tym, żeby wypieki były zróżnicowane, wiec mam kilka wersji na te same ciasta. trochę je porozrzucałam na tej stronie, żeby urozmaicić monotonię czytania :)
SKŁADNIKI: 25 dag masła roślinnego, 45 dag cukru pudru, 9 jaj, 30 dag maku, 9 czubatych łyżek kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek lub słoik jabłek na szarlotkę, bakalie: skórka pomarańczowa, cytrynowa, migdały, orzechy, daktyle,...(razem 25-30 dag)
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodając na przemian żółtka i pozostałe wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jabłka i ubitą na sztywno pianę z białek. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub orzechami. Piec ok. 50 min.
SKŁADNIKI: 25 dag masła roślinnego, 45 dag cukru pudru, 9 jaj, 30 dag maku, 9 czubatych łyżek kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek lub słoik jabłek na szarlotkę, bakalie: skórka pomarańczowa, cytrynowa, migdały, orzechy, daktyle,...(razem 25-30 dag)
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodając na przemian żółtka i pozostałe wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jabłka i ubitą na sztywno pianę z białek. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub orzechami. Piec ok. 50 min.
SZARLOTKA "NIEBO W GĘBIE"
SKŁADNIKI:
20 dag masła roślinnego, 20 dag smalcu, 80 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 3 łyżki śmietany, 4 zółtka, szczypta soli
masa: 15 dag orzechów, mleko do sparzenia, 25 dag masła, 25 dag cukru pudru
polewa: 2 całe jaja, 2 łyżki zimnej wody, 25 dag cukru, 2 łyżki kakao, 10 dag masła
PRZYGOTOWANIE: 2 dni wcześniej zagnieść ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem, dodać masło i smalec i siekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść. Upiec 2 placki. Przygotować polewę: do naczynia wbić jaja, dodać wodę i cukier i ubijać aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i kakao. Pozostawić w chłodnym miejscu aż stężeje. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem i połączyć z utartym do białości masłem z cukrem. Z obranych i rozdrobnionych jabłek udusić gęstą marmoladę. Gorącą wyłożyć na placki a na nią masę. Całość oblać polewą, udekorować połówkami orzechów i odstawić w chłodne miejsce.
masa: 15 dag orzechów, mleko do sparzenia, 25 dag masła, 25 dag cukru pudru
polewa: 2 całe jaja, 2 łyżki zimnej wody, 25 dag cukru, 2 łyżki kakao, 10 dag masła
PRZYGOTOWANIE: 2 dni wcześniej zagnieść ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem, dodać masło i smalec i siekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść. Upiec 2 placki. Przygotować polewę: do naczynia wbić jaja, dodać wodę i cukier i ubijać aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i kakao. Pozostawić w chłodnym miejscu aż stężeje. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem i połączyć z utartym do białości masłem z cukrem. Z obranych i rozdrobnionych jabłek udusić gęstą marmoladę. Gorącą wyłożyć na placki a na nią masę. Całość oblać polewą, udekorować połówkami orzechów i odstawić w chłodne miejsce.
SZARLOTKA CZESKA
SKŁADNIKI: 1. ciasto:
20 dag mąki, 20 dag margaryny – składniki posiekać, zlepić, rozwałkować, zwinąć
rulon i włożyć do lodówki 2. ciasto: 20 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka octu, szczypta soli, 2 dag
drożdży, ok. ½ szkl. ciepłej wody -
zrobić ciasto o konsystencji jak na pierogi
6 dużych jabłek, cukier, cynamon, bakalie, garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.
PRZYGOTOWANIE: Rozwałkować ciasto tłuste. Położyć je na chude, zwinąć w rulon. Podzielić na 4 części. Spłaszczyć jedną część przekrojem na stolnicę, rozwałkować i nałożyć poszatkowane, lekko osłodzone i zmieszane z cynamonem i bakaliami jabłka. Zlepić jak pieróg, posmarować jajkiem o posypać orzechami. Piec w temp. 150 st. C, do zrumienienia.
6 dużych jabłek, cukier, cynamon, bakalie, garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.
PRZYGOTOWANIE: Rozwałkować ciasto tłuste. Położyć je na chude, zwinąć w rulon. Podzielić na 4 części. Spłaszczyć jedną część przekrojem na stolnicę, rozwałkować i nałożyć poszatkowane, lekko osłodzone i zmieszane z cynamonem i bakaliami jabłka. Zlepić jak pieróg, posmarować jajkiem o posypać orzechami. Piec w temp. 150 st. C, do zrumienienia.
SZARLOTKA PANI JADZI
Dziś nie mam już pojęcia kim jest pani Jadzia i skąd mam ten przepis, ale jest łatwy, szybki i smaczny.
SKŁADNIKI: 3 szkl. krupczatki, 1 szkl. cukru, 1 żółtko, 4/5 kostki margaryny, kwaśna śmietana (ile zabierze ciasto), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
8 dużych jabłek, cukier, cynamon, bakalie, garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.
PRZYGOTOWANIE: Mąkę w tłuszczem posiekać dodając pozostałe składniki i po trochu śmietany, żeby zlepić ciasto. Ochłodzić przez 30 min. Rozwałkować na 2 placki. Na jeden nałożyć nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykryć drugim. Piec w temp. 220 st. C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI: 3 szkl. krupczatki, 1 szkl. cukru, 1 żółtko, 4/5 kostki margaryny, kwaśna śmietana (ile zabierze ciasto), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
8 dużych jabłek, cukier, cynamon, bakalie, garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.
PRZYGOTOWANIE: Mąkę w tłuszczem posiekać dodając pozostałe składniki i po trochu śmietany, żeby zlepić ciasto. Ochłodzić przez 30 min. Rozwałkować na 2 placki. Na jeden nałożyć nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykryć drugim. Piec w temp. 220 st. C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
STRUCLA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI CIASTA: 1kg mąki,
10 dag drożdży, 10-15 dag cukru, 5 łyżek posiekanej kandyzowanej skórki
pomarańczowej, 20 dag masła lub margaryny, 15 dag oliwy, 10 dag posiekanych
orzechów włoskich, 6-8 jaj, szczypta soli, 1 szkl. mleka, 5 dag mleka w
proszku,
2 kg jabłek, 5 łyżek posiekanej skórki pomarańczowej, 15-20 dag cukru, skórka otarta z pomarańczy, 10 dag rodzynek, 10 dag posiekanych migdałów
PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrane i rozdrobnione rozgotować z cukrem, dodać otartą skórkę pomarańczową, posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane migdały. Pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jaja, cukier, mleko, mleko w proszku, orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową, sól i olej. W trakcie wyrabiania (drewniana łyżką lub robotem elektrycznym) dodawać letnie roztopione masło i mąkę. Ciasto powinno być gęste, lśniące i elastyczne. Pozostawić przykryte ściereczką, w cieple na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na owalne placki dostosowane wielkością do blaszek. Na każdy nakładać masę jabłkową, zawijać krótsze końce i zwinąć w rulon. Gotowe strucle układać w blaszkach wyłożonych folią aluminiową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 150 st. C . Ostudzone strucle wyjmować wraz z folią i tak przechowywać.
2 kg jabłek, 5 łyżek posiekanej skórki pomarańczowej, 15-20 dag cukru, skórka otarta z pomarańczy, 10 dag rodzynek, 10 dag posiekanych migdałów
PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrane i rozdrobnione rozgotować z cukrem, dodać otartą skórkę pomarańczową, posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane migdały. Pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jaja, cukier, mleko, mleko w proszku, orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową, sól i olej. W trakcie wyrabiania (drewniana łyżką lub robotem elektrycznym) dodawać letnie roztopione masło i mąkę. Ciasto powinno być gęste, lśniące i elastyczne. Pozostawić przykryte ściereczką, w cieple na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na owalne placki dostosowane wielkością do blaszek. Na każdy nakładać masę jabłkową, zawijać krótsze końce i zwinąć w rulon. Gotowe strucle układać w blaszkach wyłożonych folią aluminiową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 150 st. C . Ostudzone strucle wyjmować wraz z folią i tak przechowywać.
SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI CIASTA: 1 szkl.
kaszy manny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
NADZIENIE: 6-8 jabłek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, ½ kostki margaryny lub masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bułka tarta do wysypania jej. Cukier puder i cukier waniliowy do posypania.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko poszatkować. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny na ciasto. Dodać ½ masy jabłkowej. Zasypać ją równo 1/3 mieszaniny na ciasto. Na to pozostałością jabłek i znowu przykryć równo mieszaniną na ciasto. Na wierzch kładziemy równo rozłożone wiórki margaryny. Pieczmy w 200 st. C przez ok. 45 min. ładnie zrumienioną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
NADZIENIE: 6-8 jabłek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, ½ kostki margaryny lub masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bułka tarta do wysypania jej. Cukier puder i cukier waniliowy do posypania.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko poszatkować. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny na ciasto. Dodać ½ masy jabłkowej. Zasypać ją równo 1/3 mieszaniny na ciasto. Na to pozostałością jabłek i znowu przykryć równo mieszaniną na ciasto. Na wierzch kładziemy równo rozłożone wiórki margaryny. Pieczmy w 200 st. C przez ok. 45 min. ładnie zrumienioną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
WAFLE Z GOFROWNICY
Wafle mogą być
dodatkiem do lodów lub sera, na słodko lub na ostro. Przepis dostałam od pani
Markann i często go robię, zawsze się udaje. Te wafle świetnie smakują z
tzatzikami, ale tymi własnej roboty :)
SKŁADNIKI: 110g masła
lub margaryny, 30g cukru, szczypta soli, biały pieprz, otarta skórka z cytryny,
4 jaja, 200g świeżej śmietanki, 100ml mleka, 100g mąki pszennej, 100g mąki
żytniej.
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć masło, cukier, sól i skórkę
z cytryny. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do masy jajecznej dodawać obie
mąki, pod koniec dodać mleko i śmietankę. Pozostawić na ½ godz., niech
odpocznie. Potem smażyć w natłuszczonej gofrownicy kładąc na raz 2 łyżki
ciasta.
WIENIEC
POMARAŃCZOWY
Bardzo lubię zapach
cytrusów, szczególnie pomarańczy, ale nie przepadam za obieraniem ich i tym
cieknącym po palcach sokiem. To ciasto jest bardzo aromatyczne, ma w sobie
zapach i smak pomarańczy, a poza tym pięknie wygląda obtoczone pomarańczami i
wyzłocone konfiturą pomarańczową no i robi się prosto i szybko.
SKŁADNIKI: 5 pomarańczy, 250g masła, 100g cukru,
200g miodu, szczypta soli, utarta skórka z cytryny, 2 paczki cukru waniliowego,
5 jaj, 250g mąki tortowej, 250g mąki kartoflanej, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 6 łyżek mleka, 4 łyżki konfitury pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE: Formę kominową posmarować masłem.
Obrać sparzone wodą pomarańcze. Dwie pokroić na krążki i ułożyć je w formie, na
dnie i po bokach. Pozostałe wyfiletować, tzn. wyciąć sam miąższ bez skórek i
dobrze rozgnieść, odcedzić sok do szklanki. Masło, cukier, 150g miodu utrzeć
mikserem. Dodać ucierając cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. Całe jaja
zmiksować, dodawać po trochu mąkę zmieszaną z kartoflanką i proszkiem do
pieczenia i mleko. Na koniec, gdy ciasto jest gładkie dodawać miazgę
pomarańczową. Przelać do wyłożonej pomarańczami formy. Piec 60 min w temp.
175C. Po wyjęciu z formy polać pozostałym miodem wymieszanym z sokiem
pomarańczowym. Gdy wchłonie w ciasto polać rozgrzaną konfiturą pomarańczową.
SKŁADNIKI: 5 żółtek, 3 1/2 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu, szczypta soli, zapach. piana: 5 białek, cukier waniliowy, 1 szkl cukru pudru, 5 łyżek schłodzonej wody, szczypta soli, sok z 1/2 cytryny. Powidła i dowolne świeże owoce. łyżka kakao lub czekolady.
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao i oba ciasta włożyć do lodówki na 1 godz. Ubić pianę ze wszystkich składników i schłodzić w lodówce. Nagrzać piekarnik do 220C. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować dość grubo powidłami lub dżemem innym niż owoce.Na to wyłożyć owoce świeże lub z kompotu. Na to wyłożyć pianę z białek i posypać ją drugą częścią ciasta utartego na grubej tarce. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, po kilku minutach zmniejszyć trochę ogień i piec jeszcze 30min.
SKŁADNIKI: ciasto miodowe:2 szkl mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki miodu, 1/2 szkl cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,1 jajko, biszkopt:3/4 szkl cukru, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl mąki kartoflanej, 4 jajka, 4 łyżki schłodzonej wody. Tutaj jest masa do Królewicza, a tu jest polewa.
PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto miodowe, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć prostokątną formę do ciasta. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180C, najpierw jeden potem drugi placek miodowy. Wykładamy do wystygnięcia. One będą trochę twarde, ale zmiękną w połączeniu z masą. Oczywiście można je nasączyć ponczem z herbaty i miodu, ale nie jest to konieczne. Z białek, wody i cukru ubijamy pianę na sztywno. Ja zawsze dodaję tyle łyżek zimnej wody ile jest białek i wtedy piana jest super, utrwalam ją cukrem pod koniec ubijania. Dodawać po jednym żółtka, a na końcu dwie połączone i przesiane mąki. Mieszamy do połączenia i pieczemy w tej samej formie co ciasta miodowe ok. 40 min w 170C. Wyjąć po ostudzeniu. Gdy zrobimy masę budyniową wykładamy ją gorącą na placek miodowy, przykrywamy plackiem biszkoptowym, na nim masa budyniowa i na to placek miodowy, który polewamy polewą czekoladową. Dobrze jest odstawić chociaż na dwa dni, bo zyskuje na smaku, ale... :)
PRZYGOTOWANIE: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier ucierać na gładką masę po czym dodawać pojedynczo żółtka ucierając cały czas. następnie dodawać na przemian mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier waniliowy. gdy jest gładkie wymieszać z pianą z białek. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną dużą blachę. Na to wyłożyć plasterki obranych jabłek, które trochę się zatopią w cieście. Piec 50 min w średnio gorącym piekarniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI: ciasto: 3-4 łyżki śmietany gęstej, 250 g masła lub margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 całe jajko, 600 g mąki pszennej, 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, nadzienie: 2 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, cukier waniliowy, cynamon, 3 białka, 3 łyżki cukru kryształu lub jak najgrubszego.
PRZYGOTOWANIE: Plasterki obranych jabłek usmażyć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ostudzić. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto o konsystencji ciasta na pierogi, jak jest zbyt twarde dodać trochę śmietany. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę i podpiec na złoty kolor. gdy wystygnie wyłożyć na nie marmoladę z jabłek. Z białek, szczypty soli i 3 łyżek schłodonej kostkami lodu wody ubić sztywna pianę, na końcu dodać gruby cukier i zamieszać lekko bez ubijania. Wyłożyć na jabłka. Suszyć w ciepłym piekarniku ok. 20 min. tak, aby piana nabrała złotego koloru. Perełki z cukru wytworzą się same gdy ciasto wystygnie.
AMBASADOR CZYLI SKUBANIEC
Pierwszy raz jadłam to ciasto we Wrocławiu, gdy poczęstowała mnie nim moja koleżanka z pracy Jagoda. Niesamowity smak i delikatność tego ciasta zapisały go na stałe do moich wypieków.SKŁADNIKI: 5 żółtek, 3 1/2 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu, szczypta soli, zapach. piana: 5 białek, cukier waniliowy, 1 szkl cukru pudru, 5 łyżek schłodzonej wody, szczypta soli, sok z 1/2 cytryny. Powidła i dowolne świeże owoce. łyżka kakao lub czekolady.
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao i oba ciasta włożyć do lodówki na 1 godz. Ubić pianę ze wszystkich składników i schłodzić w lodówce. Nagrzać piekarnik do 220C. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować dość grubo powidłami lub dżemem innym niż owoce.Na to wyłożyć owoce świeże lub z kompotu. Na to wyłożyć pianę z białek i posypać ją drugą częścią ciasta utartego na grubej tarce. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, po kilku minutach zmniejszyć trochę ogień i piec jeszcze 30min.
KRÓLEWICZ
Królewicza, królewca czy placka królewskiego, bo z takimi nazwami się spotkałam wprowadziła do naszego domu moja bratowa. Przepyszne ciasto, które zyskuje na smaku po 3 dniach, ale najczęściej zaczyna go wtedy brakować :) Są to dwa ciasta: miodowe i biszkopt przełożone gorącą masą budyniową i obficie polane polewą czekoladową, pychota :)SKŁADNIKI: ciasto miodowe:2 szkl mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki miodu, 1/2 szkl cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,1 jajko, biszkopt:3/4 szkl cukru, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl mąki kartoflanej, 4 jajka, 4 łyżki schłodzonej wody. Tutaj jest masa do Królewicza, a tu jest polewa.
PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto miodowe, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć prostokątną formę do ciasta. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180C, najpierw jeden potem drugi placek miodowy. Wykładamy do wystygnięcia. One będą trochę twarde, ale zmiękną w połączeniu z masą. Oczywiście można je nasączyć ponczem z herbaty i miodu, ale nie jest to konieczne. Z białek, wody i cukru ubijamy pianę na sztywno. Ja zawsze dodaję tyle łyżek zimnej wody ile jest białek i wtedy piana jest super, utrwalam ją cukrem pod koniec ubijania. Dodawać po jednym żółtka, a na końcu dwie połączone i przesiane mąki. Mieszamy do połączenia i pieczemy w tej samej formie co ciasta miodowe ok. 40 min w 170C. Wyjąć po ostudzeniu. Gdy zrobimy masę budyniową wykładamy ją gorącą na placek miodowy, przykrywamy plackiem biszkoptowym, na nim masa budyniowa i na to placek miodowy, który polewamy polewą czekoladową. Dobrze jest odstawić chociaż na dwa dni, bo zyskuje na smaku, ale... :)
SZARLOTKA MOJEJ BABUNI
SKŁADNIKI: 45 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag masła lub margaryny, 6 jajek, 1 szkl. mleka, 40 dag cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, 1 kg jabłek, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy (mogą być zmielone orzechy włoskie).PRZYGOTOWANIE: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier ucierać na gładką masę po czym dodawać pojedynczo żółtka ucierając cały czas. następnie dodawać na przemian mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier waniliowy. gdy jest gładkie wymieszać z pianą z białek. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną dużą blachę. Na to wyłożyć plasterki obranych jabłek, które trochę się zatopią w cieście. Piec 50 min w średnio gorącym piekarniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SZARLOTKA Z PEREŁKAMI
Jeszcze inna szarlotka bardzo smaczna, słodka i dekoracyjna. SKŁADNIKI: ciasto: 3-4 łyżki śmietany gęstej, 250 g masła lub margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 całe jajko, 600 g mąki pszennej, 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, nadzienie: 2 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, cukier waniliowy, cynamon, 3 białka, 3 łyżki cukru kryształu lub jak najgrubszego.
PRZYGOTOWANIE: Plasterki obranych jabłek usmażyć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ostudzić. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto o konsystencji ciasta na pierogi, jak jest zbyt twarde dodać trochę śmietany. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę i podpiec na złoty kolor. gdy wystygnie wyłożyć na nie marmoladę z jabłek. Z białek, szczypty soli i 3 łyżek schłodonej kostkami lodu wody ubić sztywna pianę, na końcu dodać gruby cukier i zamieszać lekko bez ubijania. Wyłożyć na jabłka. Suszyć w ciepłym piekarniku ok. 20 min. tak, aby piana nabrała złotego koloru. Perełki z cukru wytworzą się same gdy ciasto wystygnie.
SZARLOTKA ŻYDOWSKA
Jabłka na tę szarlotkę muszą być równej
wielkości. Jest to doskonały przepis na urozmaicenie „jabłkowych” wypieków.
Pulchna, smaczna, godna polecenia.
SKŁADNIKI: ciasto: 25dag
masła, 2 szkl. cukru, 4 szkl. mąki, 4 łyżki śmietany, 8 jaj, 2 łyżki proszku do
pieczenia, szczypta soli, skórka otarta a z 1 cytryny lub olejek cytrynowy; nadzienie:
2kg jabłek równej wielkości, konfitura z róży lub gęsty dżem albo inna
konfitura odsączona z syropu.
PRZYGOTOWANIE: Do utartego do białości masła z cukrem i jajkami
wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie
wymieszać na masę bez grudek. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub
miałem z orzechów foremki lub brytfanki wkładamy w odstępach 1 cm obrane jabłka
z wydrążonymi gniazdami w miejsce których wkładamy konfiturę. Miejsca między
jabłkami zalewamy ciastem i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do momentu,
aż patyczek będzie suchy, a wierz ciasta ładnie, lekko zrumieniony. Przed
podaniem można posypać cukrem pudrem lub wylać prążki lukru, ale nie jest to
konieczne.
SZARLOTKA OD MARYLKI
Bardzo prosta, smaczna
i dekoracyjna. Przepis dostałam od koleżanki ze studiów – Marylki.
SKŁADNIKI: 25dag mąki, 3 żółtka, 25dag masła roślinnego, 10dag
cukru pudru, szczypta soli; nadzienie: 1kg jabłek + 2 łyżki cukru, 3 białka +
1szkl. cukru.
PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej
tarce i udusić z cukrem. Z masła, przesianej mąki, żółtek, soli i cukru zgnieść
szybko ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz. Ciastem wyłożyć blachę do zapiekanek
lub tortownicę formując wokoło rancik z rulonika ciasta i podpiec na złoty
kolor. Z białek ubić sztywną pianę dodając cały czas cukier i ubijać aż do jego
rozpuszczenia. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka a na nie szprycą wyciskać dekorację
z piany. Suszyć w piekarniku 25 – 35 min.
SZARLOTKA Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ – WYKWINTNA
Ta szarlotka bardziej przypomina tort jabłkowy niż popularny
placek i mimo, że jest pracochłonna to polecam, bo jest bardzo smaczna,
szczególnie na drugi dzień.
SKŁADNIKI: ciasto: 700g mąki, 3 jaja, 1 szkl. cukru, 15
dag masła roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; nadzienie: 2 kg
jabłek, skórka z pomarańczy, cukier, olejek pomarańczowy; polewa: ¾ szk.
Cukru, 3 łyżki wody, 2 czubate łyżki kakao lub gotowa polewa czekoladowa.
PRZYGOTOWANIE: Masło rozcieramy dokładnie dodając powoli jajka i cukier, a następnie przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto na stolnicę i po dokładnym wyrobieniu
dzielimy na 3 części, z których formujemy placki o dowolnym kształcie i
pieczemy na złoty kolor. Poszatkowane, obrane jabłka dusimy ze skórką
pomarańczową dodając cukier do smaku. Gorące jabłka wykładamy na placki
układając je jeden na drugim i ostatni dociskamy deseczką z garnkiem wody. Po ostudzeniu
polewamy polewą: zagotować wodę z cukrem i po szumowaniu gotować na małym ogniu
do gęstości „na nitkę”. Gdy wystygnie ucieramy drewnianą pałką dodając powoli
kakao. Polewę lekko podgrzać i polać szarlotkę.
SZARLOTKA POPULARNA
Bardzo ją lubię. Zwykła szarlotka jaką możecie zjeść w
każdej kawiarence, smaczna, aromatyczna, miękka, słodka:)
SKŁADNIKI: ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. mąki
ziemniaczanej, 1 szkl cukru pudru, 25dag masła roślinnego, ½ szkl kwaśnej śmietany,
2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok i otarta skórka z 1 cytryny,
szczypta soli; nadzienie: 2kg jabłek, cynamon, cukier; lukier: 1
szkl cukru pudru, sok z 1 cytryny i zapach cytrynowy, 3 łyżki wody.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Obrane i poszatkowane jabłka podsmażyć na wolnym ogniu dodając cukier do smaku. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkowane położyć na blachę. Ściąć nadmiar ciast wychodzący poza blachę, rozłożyć na nim jabłka, posypać cynamonem, przykryć jabłka drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec 40-50 min w 180st.C. cukier ucierać dokładnie z sokiem i zapachem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Obrane i poszatkowane jabłka podsmażyć na wolnym ogniu dodając cukier do smaku. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkowane położyć na blachę. Ściąć nadmiar ciast wychodzący poza blachę, rozłożyć na nim jabłka, posypać cynamonem, przykryć jabłka drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec 40-50 min w 180st.C. cukier ucierać dokładnie z sokiem i zapachem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście.
TARTA JABŁKOWA
Ciasto biszkoptowo-cytrynowe i słodkie jabłka pod
cytrynową galaretką – smaczne, orzeźwiające i ładne kolorystycznie. Świetne ciasto
na upalne dni.
SKŁADNIKI: ciasto: 3 jajka, 6 łyżek cukru, 6 płaskich
łyżek mąki, 2 łyżki soku z cytryny, masło i bułka tarta lub zmielone orzechy do
posmarowania formy; nadzienie: 4 jabłka, 3 łyżki cukru, galaretka
cytrynowa (może być też pomarańczowa lub agrestowa)
PRZYGOTOWANIE: Całe jajka, cukier i sok z cytryny ubijać mikserem,
stopniowo dodawać mąkę, wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Przelać do
posmarowanej tortownicy lub blaszki do zapiekanek. Piec ok.40 min w 220 st. C, 5 min przed końcem
zmniejszyć temp. Do 160 st. C. galaretkę rozpuścić w wodzie dodając jej o 1/3 mniej
niż w przepisie. Wystudzić. Obrane ósemki jabłek włożyć na 2-3 min. do gorącej osłodzonej
wody. Jabłka układać na ostudzony w
blaszce biszkopt, zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki do stężenia.
TORT SEROWY
Wykwintny zamiennik sernika, droższy, bardziej
pracochłonny ale warto: niebo w gębie :)
SKŁADNIKI: sernik: 1kg bardzo dobrego sera, 10 jaj,
kostka margaryny lub 25dag masła zwykłego lub roślinnego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki
kaszy manny, 50dag cukru, 20 dag rodzynek, 1 szkl. kostek kandyzowanej skórki
pomarańczowej, otarta skórka z 1 cytryny, szczypta soli, tłuszcz, opcjonalnie
ulubiony zapach , bułka tarta lub miał z orzechów do posmarowania formy,
najlepiej tortownicy; polewa: ½
szkl gęstej śmietanki, 5 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki
masła, 10 dag czekolady, całe, obrane migdały i paseczki kandyzowanej skórki
pomarańczowej do przybrania.
PRZYGOTOWANIE: Ser przepuścić przez maszynkę. Margarynę lub masło
utrzeć starannie na pulchną masę dodając stopniowo żółtka i ser, aż masa będzie
jednolita i gładka. Dodać kaszę mannę, mąkę posiekaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą
na sztywno pianę z białek, utrwalić ją cukrem, delikatnie zamieszać i przełożyć
do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką lub miałem orzechowym.
Wstawić do nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 60 min. Gdyby wierzch zaczął za
bardzo się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Po ostygnięciu polać
polewą: czekoladę i masło skropić lekko
wodą, rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki i zagotować energicznie
mieszając.
SERNIK WIEDEŃSKI
Bardzo go lubię, robić i jeść:) nie wymaga wiele
pracy, mogą go robić dzieci, a jest efektowny i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI: sernik: ½ kg tłustego twarogu, może być
gotowy twaróg sernikowy, 7 jaj, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, ½ szkl cukru, ½
szkl posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, ½ szkl. rodzynek, 2 łyżki
cukru waniliowego, otarta skórka z 1 cytryny, opcjonalnie ulubiony zapach,
masło i tarta bułka do tortownicy; polewa: ½ tabliczki czekolady
gorzkiej lub mlecznej, 1/5 szkl oleju słonecznikowego; bita śmietana:
2/3 szkl śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE: Ucieramy zmielony ser z żółtkami, cukrem
waniliowym, i skórką cytryny na gładką
masę. Roztopić masło i ostudzić. Do masy
dodać rodzynki, mąkę i skórki pomarańczy, zamieszać. Ubić na sztywną pianę
białka, utrwalić je cukrem, dodać do masy serowy po wlaniu roztopionego i
ostudzonego masła i delikatnie zamieszać. Przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułka tartą tortownicy lub innej formy. Piec w temp. 160 st. C ok. 90 min.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Podgrzać olej, dodać startą
czekoladę i utrzeć na jednolitą masę. Tężejącą polewą polać sernik. Dekorować
bitą śmietaną ze szprycy. Na środek gwiazdek śmietankowych można ułożyć owoce
sezonowe lub z kompotu.
SERNIK MOJEJ BABCI
Ten przepis mam z zeszytu mojej mamusi. Wiele razy
robiłam ten sernik i zawsze mi wychodził. Smaczny, wilgotny, pyszny…
SKŁADNIKI: 80dag tłustego twarogu, 6 jaj, 20 dag masła, 3-4 średnie
ziemniaki, 1 łyżka kartoflanki, 1,5 szkl cukru, otarta skórka z 1 cytryny, 1
łyżka cukru waniliowego, ½ szkl rodzynek, ½ szkl posiekanej kandyzowanej skórki
pomarańczowej, cukier puder do posypania, opcjonalnie ulubiony zapach, masło i
tarta bułka do formy.
PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić i
przepuścić przez praskę. Masło utrzeć z
cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym dodając po żółtku, aż masa będzie
jednolita. Przetarty ser połączyć z puree ziemniaczanym, mąką i dobrze
wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Dodać bakalie i wymieszać. Na końcu dodać
sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Nałożyć do natłuszczonej formy wyrównać powierzchnię
i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok.40 min. Po wyjęciu
posypać cukrem pudrem. Wyjmować ostudzony.
SERNIK Z RADIA
Nie wiem skąd mam ten przepis, chyba od kogoś, kto
usłyszał go w radiu. Również tutaj
ziemniaki są dodane. Zrobiłam go kilka razy i był zawsze bardzo dobry.
SKŁADNIKI: 1kg sera, 15 dag masła lub margaryny, 8 jaj, 30 dag
cukru, 20dag ugotowanych ziemniaków, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów
posiekanych, ½ szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, zapach waniliowy,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i ser zemleć przez maszynkę, utrzeć z
cukrem, masłem i żółtkami na gładką masę, dodać sztywną pianę z białek, zapach,
bakalie i lekko zamieszać. Piec w temp. 220 st. C przez ok. 40 min. Wyjmować z
formy gdy wystygnie.
SERNIK PANI ANIELI
Bardzo smaczny, zrobiony robotem sernik.
SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego tłustego twarogu, 10 jaj, 1,5 szkl
cukru, ¾ kostki masła, ½ paczki budyniu śmietankowego, 1 łyżka krupczatki, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, olejek cytrynowy, 3 szkl wiórków kokosowych.
PRZYGOTOWANIE: Do zmielonego sera dodać utarty kogel mogel i
mieszając dodawać pozostałe składniki. Na końcu dodać sztywną piane z białek,
lekko zamieszać i piec w 220 st. C przez ok. 60 min. W połowie czasu pieczenia
wysypać na wierzch wiórki kokosowe, wyrównać
i dokończyć pieczenie.
SERNIK MOJEJ MAMUSI NR 2
Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu ciasto na
niedzielę musiało być, więc było zawsze kilka wersji różnych ciast. A że
serniki schodziły najszybciej, było ich tez kilka wersji. Lubię serniki na
spodach chociaż wole robić bez. Ale ten sernik zasługuje na szczególną uwagę :)
SKŁADNIKI: spód: 1 jajo, 200g margaryny lub masła
roślinnego, 200g cukru, 400g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia; sernik: 80 dag tłustego, zmielonego sera, 5 jaj, 250g
margaryny lub masła, 2 szkl cukru, 3 łyżki budyniu waniliowego lub
śmietankowego, bakalie dowolne w ilości jak kto lubi:)
PRZYGOTOWANIE: Ugnieść wszystkie składniki na spód i włożyć do
lodówki. Ser, roztopione masło i budyń utrzeć na masę. Żółtka i cukier utrzeć
na kogel mogel i dodać do masy serowej. Dodać bakalie i na końcu sztywną piane
z białek, lekko zamieszać. Blaszkę wyłożyć ½ ciasta, na to wylać masę serową,
na którą utrzeć na grubej tarce drugą ½ ciasta. Piec w 220 st. C przez ok 60
min.
DWIE WERSJE
TORTU SEROWEGO NA
ZIMNO
Jeżeli brakuje nam czasu na pieczenie lub piekarnika
też możemy zjeść przepyszny sernik na zimno. Obie wersje są bardzo smaczne i ładnie
wyglądają. Podaje dwie wersje, ale może być ich dużo więcej, wszystko zależy od
tego co mamy w domu i od naszej pomysłowości…
SKŁADNIKI dla wersji 1: 1kg tłustego zmielonego twarogu, 25dag cukru pudru,
kostka margaryny lub masła, 4 jaja, ½ szkl śmietanki 30%, 3 łyżki żelatyny, 1
łyżka cukru waniliowego, ½ szkl posiekanej skórki kandyzowanej, ½ szkl
namoczonych rodzynek, miękkie owoce sezonowe: brzoskwinie (mogą być z puszki),
ananas, truskawki, morele, pomarańcze, nektarynki,… 1 opakowanie galaretki; dla
wersji 2: to samo co w 1 ale bez owoców i galaretki, 5 łyżek kakao lub 10
łyżek startej czekolady, 2 – 3 łyżki soku malinowego lub wiśniowego.
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo
Żółtak, cukier, cukier waniliowy i zmielony ser, na końcu bakalie. Ubić sztywną
piane z białek, dodać ubitą śmietankę i
rozpuszczoną w wodzie żelatynę i
wymieszać. Dodać do masy serowej. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Przygotować
galaretkę dodając 1/3 mniej wody niż w przepisie. Rozdrobnić owoce, wyłożyć na
tort i zalać tężejącą galaretką.
WERSJA 2: Sernik przygotowany jak wyżej dzielimy na 3 części.
Do 1 dodajemy startą czekoladę lub kakao, do 2 sok malinowy lub wiśniowy. Do
tortownicy wlewamy masę białą, wkładamy do lodówki, żeby stężała. Na nią
wylewamy kolejno dwie pozostałe masy wg wybranej kolejności i pozostawiamy w
lodówce. Oczywiście nikt nam nie broni udekorować tort owocami pod galaretką…
:)
SERNIK NA ZIMNO OD ANI
ARCZYŃSKIEJ
Bardzo prosty przepis. Robi się szybko robotem, a
efekt jest wyśmienity.
SKŁADNIKI: ½ kg zmielonego sera tłustego, 250g masła lub
margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, 1 szkl cukru pudru, 1
łyżka cukru waniliowego, sok i otarta skórka z 1 cytryny, piana z 3 białek,
bakalie dowolnie.
PRZYGOTOWANIE: Zmiksować lub utrzeć wszystko bardzo dokładnie,
połączyć z pianą z białek i bakaliami. Rozłożyć na herbatnikach i włożyć do
lodówki.
SERNIK NA HERBATNIKACH
MOJEJ MAMUSI
Jest to jedna z odmian sernika gotowanego, bardzo
smaczny i łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera, 2 szkl cukru, 3 jaja, sok i
skórka z cytryny, 1,5 budyniu rozpuszczonego w 0,5 l wody, 250g masła lub
margaryny, 60 herbatników „Petit-beurs”, „Kubusie” lub podobne.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nastawić na
małym ogniu, na płytce i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Będzie
puszczać banki. Dużą blachę wyłożyć 30 herbatnikami na papierze do pieczenia,
wylać sernik i na nim ułożyć pozostałe
30 herbatników. Można polać wybraną polewą lub lukrem.
SEROWIEC PRABABEK
Ten przepis wycięłam z jakiej gazety bardzo dawno temu
i nie wiem skąd pochodzi. Robiłam go wiele razy i jest bardzo smaczny, polecam.
SKŁADNIKI: 1 kg serka śmietankowego tłustego, 10 żółtek, 7
białek, 250g masła, 2 szkl cukru pudru z wanilią, 1 płaska łyżka proszku do
pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, po 10dag rodzynek, poszatkowanej
kandyzowanej skórki pomarańczowej, migdałów i innych bakalii, otarta skórka i sok z cytryny, 3 średnie ugotowane i
przepuszczone przez praskę ziemniaki, tarta bułka i tłuszcz do formy; na
polewę: 1 szkl cukru, ½ szkl śmietanki, kopiata łyżka kakao lub ½ tabliczki
wytrawnej czekolady, kawałek wanilii.
PRZYGOTOWANIE: Wmieszać ser z ziemniakami. W makutrze ucierać masło
i dodawać po trochu cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ser. Po
uzyskaniu gładniej masy dodać bakalie i
na końcu sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i
wysypanej bułką tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C
na ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
Jeszcze ciepły polukrować i posypać poszatkowanymi, podsmażonymi na rumiano
migdałami. Do rondelka wsypać cukier, wlać śmietankę, włożyć kawałek wanilii i
gotować na średnim ogniu do zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Od tego
momentu gotować dokładnie 7 min. Zdjąć z
ognia, dodać kakao lub czekoladę. Chwilę ucierać, a gdy zacznie gęstnieć wylać
na sernik zygzakami.
MAŁE SERNICZKI BEZ
PIECZENIA
Bardzo sympatyczny przepis. Kolorowe małe serniczki
świetnie nadają się na kinder bal. Przepis na 6 kompotierek.
SKŁADNIKI: 40ag tłustego sera, 4 łyżki cukru, 3 żółtka, 3
białka, 3 łyżeczki cukru, płaska łyżka żelatyny, 1 opakowanie galaretki, ¾
ilości wody przewidzianej do zrobienia galaretki. Miękkie owoce sezonowe i
bakalie jeśli ktoś chce.
PRZYGOTOWANIE: rozpuścić galaretkę i wlać po 4 łyżki na dno
kompotierek i odstawić do zastygnięcia. Można tu dodać rozdrobnione miękkie
owoce. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać porcjami ser
ucierając. Można dodać zapach waniliowy lub inny, drobno posiekane orzechy
migdały lub inne bakalie. Na końcu dodać
sztywną pianę z białek i rozpuszczoną żelatynę
i dokładnie ale lekko wymieszać. Przełożyć do kompotierek na zastudzoną
galaretkę a na to pozostałą tężejącą galaretkę. Odstawić do zastudzenia. Po
kilku godzinach można już odkroić nożem od ścianek i przykrywając talerzykiem
wyłożyć na niego serniczki. Obok można położyć ciasteczka lub polać sokiem,
syropem lub polewą.
ZIMNY SERNIK MOJEJ
MAMUSI
Przepis trochę inny niż wszystkie. Bardzo smaczny i
łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI: ¾ kg tłustego sera, 250g masła lub margaryny, ½ szkl
cukru pudru, 1,5 kopiatej łyżki żelatyny, 1 szkl mleka, 4 żółtka, zapach
migdałowy, sok i skórka otarta z 1 cytryny, bakalie, zapach cytrynowy lub
rumowy, 2 takie same galaretki owocowe do wyboru. Tłuszcz i posiekane orzechy
do tortownicy.
PRZYGOTOWANIE: Żelatynę namoczyć w ½ szkl mleka, drugą ½ szkl mleka
zagotować i wlać tam żelatynę, mieszać aż się rozpuści dokładnie. Utrzeć żółtka
z cukrem na puszystą masę, dodać masło i ucierać, stopniowo dodawać ser i
pozostałe składniki cały czas ucierając. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Zamieszać. Przelać do natłuszczonej i wysypanej posiekanymi orzechami,
migdałami lub wiórkami kokosowymi tortownicy. Odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć
na wierzch tężejącą galaretką. Można pod nią dać miękkie owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz