PLACKI, TARTY, SERNIKI, SZARLOTKI, PIERNIKI, CIASTA OWOCOWE, KEKSY,...

Uwielbiam Boże Narodzenie i cała tę krzątaninę w kuchni, a przede wszystkim te zapachy, aromaty ziół i przypraw. Mam swoje ulubione przepisy świąteczne, które zawsze robię. Wśród nich jest zawsze keks, rozeta z marcepanem, tort orzechowy i sernik mojej mamusi. Oprócz świątecznych przepisów są inne, na niedzielę, imprezki i pogaduchy przy kawie,... a każdy daje nam pewność, że jemy czyste produkty bez chemii, konserwantów, spulchniaczy i innego świństwa.
PLACEK JOJO OD PANI KURNICKIEJ
Nasza sąsiadka, pani Kurnicka,  która jest wspaniałym wspomnieniem mojego dzieciństwa, skończyła szkołę dla panien, gdzie uczyła się prowadzenia domu, haftu, szycia,... dlatego jej wypieki i hafty były niesamowite. Bardzo dużo nauczyłam się od niej i myślę, że trzeba to przekazywać dalej :) Placek jojo robię zawsze na Wielkanoc,jego słodko kwaskowaty smak jest niesamowity:)
SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 1 proszek do pieczenia, 2 jaja, 18 dkg smalcu, 1 łyżka masła, 18 dkg cukru, śmietany ile zabierze(lub nic).
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 placki. Piec cienkie placki nakłute widelcem. Gdy wystygną posmarować pędzelkiem wystudzoną kawą. Na drugi dzień przekładać masą.
Masa
: 25 dag masła, 25 dag cukry, sok z cytryny - utrzeć na puszystą masę.
Placek przekłada się na zmianę masą i konfiturę z róży. Wierzch polukrować.
Lukier
: 1 białko, szkl. cukru, trochę kwasku cytrynowego. Ucierać do białości i lukrować. (lukier można też zrobić zalewając szkl. cukru pudru połową łyżeczki wody)

SZARLOTKA UCIERANA
Dawno nie robiłam tego przepisu i prawie  o nim zapomniałam, a jest bardzo dobry, szybki i łatwy.
SKŁADNIKI: ciasto: 25 dag masła lub margaryny, 1,5 szkl. cukru, 6 jajek, 1 cukier waniliowy, 3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, nadzienie: 1 kg jabłek, 1/2 szkl. cukru, 1,5 łyżki gęstej śmietany, utarty cynamon, cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do posypania.
PRZYGOTOWANIE: Ucierać masło dodając stopniowo żółtak  i cukier. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ubić sztywną pianę z białek. Do masy maślanej dodawać stopniowo wszystkie składniki oprócz śmietany. Wyłożyć połowę masy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi orzechami formy. Na nią wysypać plasterki jabłek wymieszane z cynamonem i cukrem. Do pozostałej masy dodać śmietanę i wymieszać. Wyłożyć  ją na jabłka. Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż będzie z  wierzchu złotawa. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
            PIERNIK PRZEKŁADANY INNY NIŻ WSZYSTKIE
Ten piernik jest najlepszy po 2-3 dniach od upieczenia, więc warto zrobić go wcześniej. Ciasto nabiera wtedy wilgoci i nie jest suche jak w innych piernikach.
SKŁADNIKI: na ciasto: 30dag mąki tortowej, 30dag mąki krupczatki, 20dag margaryny, 18dag cukru pudru, 4 kopiate łyżki miody, 4 duże łyżki ciepłego mleka, 1 jajo, 1 żółtko, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, na masę: 1 kopiata łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżka kartoflanki, 1 budyń waniliowy, 1 paczka cukru waniliowego, 2 szkl mleka, 25dag margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 25dag dżemu, polewa czekoladowa.
PRZYGOTOWANIE:Dzień wcześniej zagnieść ze wszystkich składników ciasto i schłodzić  w  lodówce. Ciastem wykładamy 3 takie same płaskie foremki i pieczmy 15min w temp 180oC na złoty kolor. W mleku rozcieńczamy budyń, mąkę i kartoflankę i zagotowujemy, po wystudzeniu możemy dodać wiórki czekoladowe lub kokosowe, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie, ale w oryginalnym przepisie jest bez niczego. Margarynę rozcieramy z cukrem pudrem, waniliowym i żółtkiem dodając stopniowo zimny budyń aż otrzymamy puszystą masę. Schłodzone placki piernikowe smarujemy na przemian masą i dżemem i układamy jeden na drugim. Na wierzchu smarujemy masą  i polewamy roztopiona polewą czekoladową w zygzaki.
BABKA NA EIERKONIAKU
Łatwa, szybka i smaczna.
SKŁADNIKI: 250g cukru pudru, 5 jaj, 2 paczki cukru waniliowego, szkl oliwy z oliwek, szkl eierkoniaku, 125g mąki kartoflanej, 125g mąki tortowej.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ubijamy mikserem i pieczemy 40 min w 175C. 
KEKS   ŚWIĄTECZNY
To mój ulubiony przepis na keks, zawsze się sprawdza  i jest pyszny:) a doznania smakowe łagodzą wyrzuty sumienia związane z kaloriami… :)
SKŁADNIKI:  2 czubate szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, jajko, 5 łyżek cukru, 4dag drożdży, 2 łyżki rumu, ½ szkl. mleka, po łyżeczce: cynamonu, zmielonego anyżku, kardamonu, szczypta zmielonych goździków, po 10 dag: suszonych jabłek, gruszek, moreli, fig, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej,  cytrynowej, kandyzowanych ananasów, 25 dag rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie, 25 dag poszatkowanych grubo orzechów.
PRZYGOTOWANIE: Jabłka, morele, gruszki i figi trzeba namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przyprawami, szczyptą soli i dodać do tego trochę mąki. Przykryć  i odstawić do wyrośnięcia. Po ok 20 min. Połączyć z pozostałą mąką, masłem i jajkiem (muszą mieć temperaturę pokojową). Zagnieść ciasto tak, żeby było dobrze wyrobione i gładkie, powinno odchodzić od rak i ścianek miski lub blatu stolnicy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ja nagrzewam w międzyczasie piekarnik i kładę je na wysuniętym ruszcie piekarnika. Dodać bakalie i osączone, suszone owoce pokrojone w kostkę, ale trochę zostawić do posypania na wierzchu. Znowu wyrabiać chwilę i przełożyć do foremek. Piec 1h 45 mi w temp. 175C. Po wyjęciu polać lukrem I posypać bakaliami.
ROZETA Z MARCEPANEM
Jak szaleć to szaleć, co tam kalorie ….:)
SKŁADNIKI: ½ kg mąki pszennej, 150ml mleka, 2 dag drożdży, 12 dag cukru, 20dag miękkiego masła, jajko, 10dag cukru pudru, 30dag suszonych moreli, po 10dag pistacji, suszonych śliwek i kandyzowanej skórki pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku z cukrem, szczyptą soli, masłem, dodać trochę mąki zamieszać i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 min. Dodać resztę mąki, jajko i zagnieść dobrze wyrobione  i gładkie ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. Posiekać bakalie. Marcepan zagnieść z 8dag cukru pudru. Rozwałkować na prostokąt 40 x 30 cm i posypać pozostałym cukrem pudrem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto drożdżowe. Na nim ułożyć marcepan, posypać bakaliami i zwinąć w rulon, który kroimy na kawałki ok.5 cm . Układamy je w natłuszczonej formie do tortów jeden obok drugiego, stroną przecięcia do góry. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 40 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać bakaliami. Mniam :)  
PIERNIK Z OWOCAMI
Pierniki zazwyczaj robi się bez nadzienia lub przełożone marmoladą. Ten jest zupełnie inny i bardzo ładnie urozmaica „piernikową monotonie”. Przepisy na pierniki mam od pani Kurnickiej, naszej sąsiadki, która była dla mnie jednym z godnych naśladowania mistrzów kuchni, haftu i tworzenia niesamowitych kreacji z niczego. Ten pienik zyskuje na smaku po kilku dniach, więc piekę go na tydzień przede Wigilią.
SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 10dag cukru, 10dag masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kakao, 35dag miodu, 2 łyżki wody różanej, jajko, 1 cytryna, po 10dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, 50dag suszonych moreli, po 30dag migdałów, orzechów laskowych, wisienek koktajlowych, po ½ łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, kolendry, ziela angielskiego i imbiru.
PRZYGOTOWANIE: Zetrzeć skórkę z cytryny. Podgrzać miód, masło i cukier cały czas mieszając. Sodę i proszek rozpuścić w wodzie różanej. W stożku mąki zrobić dołek i dodać tam miód, wodę różaną, skórkę z cytryny, zmielone przyprawy, kakao, jajko i dobrze zagnieść dodając w międzyczasie bakalie. Formy keksowe lub inne wyłożone pergaminem napełnić do połowy masą, przykryć mokrą ściereczką i odstawić na noc. Piec ok. 1 godz. 15 min w temp. 160C. Po wystudzeniu zawinąć w folię i odstawić, na co najmniej 3 dni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dekorować inaczej. 
PIERNIK PANI KURNICKIEJ
SKŁADNIKI:  po 10dag masła, cukru, czekolady mlecznej, pokruszonych biszkoptów,  6 jaj, po 20dag migdałów, daktyli, po łyżeczce mąki, proszku do pieczenia i przyprawy piernikowej, 5dag płatków migdałowych, 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy, sok z pomarańczy, 2 łyżki rumu, 2 łyżki cukru pudru, sok z ½ cytryny, 8dag marcepana, 30dag polewy czekoladowej, szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:  Zmielić drobno migdały, czekoladę, posiekać daktyle i wymieszać z łyżeczką mąki. Masło, szczyptę soli, skórkę pomarańczową utrzeć z cukrem. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodawać kolejno żółtka. Do gładkiej masy dodać cały czas mieszając migdały, proszek do pieczenia, czekoladę, przyprawę do pierników a na końcu biszkopty i daktyle. Połączyć delikatnie z pianą z białek. Przelać do dowolnej formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piec ok. 45 min w temp. 175C. Wymieszać sok z pomarańczy z rumem i nasączyć piernik. Przykryć polewą czekoladową. Brzegi posypać płatkami migdałów. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować  i powycinać dowolną dekorację, którą rozłożymy na górze piernika. Jeżeli robimy go na Wigilię, to mogą być gwiazdki, mikołaj z sankami, choinki,…
PIERNIK MARLENY SCHUBERT
Marlenę poznałam dziwnym zrządzeniem losu, ale wywarła na mnie ogromny wpływ (chyba sama nie wie o tym) i bardzo wzbogaciła moją kolekcję przepisów na wypieki. Jest doskonałą panią domu, a jej wypieki to niebo  w gębie :)
SKŁADNIKI: 30dag mąki pszennej, 30dag masła, 10dag gorzkiej czekolady, 25dag migdałów, 1 ½ szkl. cukru, 5 jaj, łyżeczka przyprawy do pieników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, torebka cukru waniliowego, do dekoracji: garść łyskanych pistacji, ok. 10 wisienek koktajlowych, torebka polewy z gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE: Posiekać grubo czekoladę. Zmielić drobno ½ porcji migdałów. Ubić pianę z białek na sztywno. Ucierać robotem masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę dodając kolejno żółtka. Dodać czekoladę, migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do pierników i zamieszać, aby dokładnie się połączyły. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do płaskiej formy (może być ten tortowa lub taka na wieniec). Piec 60 min w temp. 175C. Na gorący wylać rozpuszczoną polewę czekoladową a na to układać dekorację: wisienka, wokół płatki kwiatka z migdałów (bez skórki oczywiście) a między nimi zielone pistacje lub inaczej. Boki też można tak dekorować.
BISZKOPT MOJEJ MAMUSI
Ten biszkopt zawsze się udaje. Robię go od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Jest prosty, bo robiony robotem, szybko, bez wysiłku, zdrowy, bo bez chemicznych spulchniaczy, więc małe dzieci mogą go jeść spokojnie,  no i jest bardzo smaczny. Może też być bazą do innych ciast, nie tylko tortów: babki cytrynowej, marmurkowej, …mazurka-wyjdą nam 2 wtedy. Można też dosypać 1 szkl. Maku bez mielenia, wtedy wyjdzie biszkopt piegowaty :)
SKŁADNIKI: 6 jaj, 1 ½ szkl. cukru, 1 ½ szkl. mąki, 6 łyżek wody schłodzonej kostkami lodu, szczypta soli, zapach wg uznania ( ja daję cytrynowy), można dodać torebkę cukru waniliowego, skórkę z cytryny,....
PRZYGOTOWANIE: Białka, wodę, sól ubić robotem na sztywną pianę, utrwalić 2 łykami cukru. Wszystkie żółtka utrzeć robotem z cukrem na gładką masę, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki partiami cały czas ucierając. Dołożyć pianę  i delikatni połączyć składniki. Piec w nagrzanym piekarniku 150-160C przez 45 min.
BABKA NA JABŁKACH
Znowu moje ulubione jabłka…:)Nie mam pojęcia w jakich okolicznościach zdobyłam ten przepis, ale ma swoje lata i notatkę: od pani przy kiosku. Kobiety zawsze znajdą wspólne zainteresowania :) Lubię ją robić, bo nie jest pracochłonna, a smak winnych jabłek wtopionych w ciasto nadaje mu wilgotności i smaku.
SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jaja, 1 ½ szkl. cukru, 2-3 jabłka.
PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jaja utrzeć robotem z cukrem ucierać i dodawać partiami mąkę. Ucierać długo, aż powstaną bąble na powierzchni. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Lekko wymieszać. Piec w temp.150-160C przez 45 min.
BABKA OD CIOCI KAZI
Ciocia Kazia, chrzestna mojego brata to uosobienie dobroci i tradycji rodzinnych i ten przepis zawsze będzie mi się z tym kojarzył. Babka jest być może kaloryczna, ale warta grzechu… Poza tym robi się ją w mig.
SKŁADNIKI: kostka margaryny, 10dag smalcu, 45dag cukru, 8 jaj, 25dag mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki octu 10%.
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć tłuszcz z cukrem do białości – oczywiście robotem :) Dodawać na przemian po całym jajku i części mąki z proszkiem do pieczenia i octem ucierając cały czas. Piec 65 min. w temp. 180C.
BABKA SZYBKA OD MAMUSI
Gdy brakuje nam czasu, a rodzina chce coś słodkiego to ten przepis jest niezastąpiony. Szybko i smacznie :)
SKŁADNIKI: 4 jaja, kostka roztopionej margaryny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szkl. mąki kartoflanej.
PRZYGOTOWANIE: Ubić całe jaja z cukrem dodając partiami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Można dodać kakao do całości lub połowy lub szklankę maku bez mielenia. Piec 50 min. W temp. 160C. to ciast nadaje się też pod owoce.
BABKA NA OLEJU
Przepis mam od mojej mamusi. Przepis jest prosty, szybki, a rezultat zagwarantowany i smaczny.
SKŁADNIKI: 4 jaja, 1 szkl. cukru, 1 ½ szkl. mąki, ¾ szkl oleju, ¾ szkl wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach arakowy. Tłuszcz do smarowania formy, bułka tarta lub zmielone orzechy do wysypania formy.
PRZYGOTOWANIE: całe jaja i cukier zmiksować dodając po trochu wody, oleju, a na końcu mąki  zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Natłuszczoną foremkę wysypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Wlać ciasto, piec 60 min w temp. 220C. Można do połowy ciasta dać 2 łyżki kakao, zamieszać i wlać na ciasto białe.
CIASTO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org
SKŁADNIKI: 2 jajka, 300g gorzkiej czekolady, 300g brązowego cukru, 150g mąki, 150g masła, 75g orzechów laskowych (równie dobrze mogą być włoskie lub inne), 120g śmietany.
PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzać do 180C. Roztopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Utrzeć cukier z żółtkami, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Dodać śmietanę mieszając cały czas, a na koniec dodać poszatkowane orzechy. Foremkę posmarować masłem i posypać mąką (ja posypuję poszatkowanymi orzechami). Wlać ciasto i piec przez 25 min. Przed podaniem można polać polewą czekoladową i posypać poszatkowanymi orzechami. Podawać pokrojona na prostokąty.
CIASTO Z GRUSZEK, JABŁEK I HERBATNIKÓW
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org.
SKŁADNIKI: 150 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, 250 g herbatników (w oryginale są to herbatniki holenderskie, jakie piecze się przed Bożym Narodzeniem, cienkie i dość podpieczone), 5 jabłek, 5 miękkich gruszek.
PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 200C. Pokroić masło na kawałki i pozostawić niech zmięknie. Pokruszyć herbatniki. Nasmarować foremkę masłem i wyłożyć połową pokruszonych herbatników. Na to położyć obrane i pokrojone w kawałki owoce.Wymieszać palcami masło, cukier i mąkę aż otrzymamy masę w miarę zwięzłą. Dorzucić herbatniki i wymieszać. Rozłożyć tą mieszankę na owocach. Piec przez 35 min. Podawać jeszcze ciepłe. Ja dodawałam bitej śmietany, bo wydawało mi się zbyt suche.
 PLACEK KAJMAKOWY
SKŁADNIKI: opakowanie wafli, puszka mleka skondensowanego słodzonego, kostka masła lub "Kasi", 2 łyżki wódki lub innego alkoholu, słoiczek konfitury z róży lub kwaskowych powideł śliwkowych.
PRZYGOTOWANIE: Po wystudzeniu puszki mleka skondensowanego, które gotowało się całkowicie przykryte wodą przez 2,5 godz., ucieramy je na masę z masłem i 2 łyżkami alkoholu. Wszystkie wafle smarujemy kajmakiem, a co drugi dodatkowo konfiturą. Po sklejeniu wafli obciążamy je na noc, żeby przesiąkły masą.

PLACEK PYCHOTKA SUPER DOBRY
Nie jest to mój przepis, ale nie pamiętam skąd go mam.... jednak jest tak dobry, że wszedł na stałe do moich wypieków:)
SKŁADNIKI CIASTA: 5 jaj, 5 łyżek zimnej wody, 5 łyżek cukru, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem: 1 kostka masła lub margaryny (ja mieszam ½ na ½), 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, 30 dag. bakalii (migdały, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, i inne), polewa: ½ kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody, kakao
16 szt. herbatników kwadratowych, 2 łyżeczki rumu, 1 kieliszek wody 
PRZYGOTOWANIE: W garnku gotować przez 3 godz. Puszkę mleka przykrytą wodą.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wymieszać delikatnie ubite wcześniej białka i wodą z druga połową cukru na sztywną pianę. wyłożyć na blachę przykrytą pergaminem. Piec 20-25 min.
Wystudzony karmel z puszki utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Na wierzch układać ciasno obok siebie, herbatniki zanurzone wcześniej w rumie zmieszanym z wodą.Gotować przez minutę ciągle mieszając margarynę, cukier puder, wodę i kakao. Ostudzoną polewę wylać i równo rozprowadzić na ciasto z herbatnikami.
SERNIK MOJEJ MAMUSI
Bardzo smaczny i zawsze się udaje. Często go piekę bez ciasta w tortownicy. Zawsze szybko znika... :)
SKŁADNIKI: 1,5 kg sera, 1 budyń waniliowy, 250 dag masła, 40 dag cukru, 10 jaj, szczypta soli, 2 łyżki proszku do pieczenia, cytryna, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie.
spód: 3 jaja, 1/2 kostki masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag cukru, mąki tyle ile wejdzie, nie może być zbyt twarde (sernik można robić bez spodu)
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść spód, wyłożyć na blachę ponakłuwać  widelcem.
Ubić pianę z 10 białek. Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu sera i po 2 żółtka, sól, proszek, sok i skórkę z cytryny i ucierać. Gdy masa jest już jednolita dodać pianę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać na spód. Piec 1 godz. w temp. 200-220 C. Gorący sernik posmarować cukrem pudrem rozrobionym kilkoma kroplami wody na gęsto. Zostawić do wystygnięcia. Można też w połowie czasu pieczenia posypać wiórkami kokosowymi.

Można też tak zrobioną masą serową bez ciasta napełniać foremki do małych babeczek i polać je lukrem lub polew czekoladową, a na wierzchu posypać bakaliami lub orzechami. 
JABŁECZNIK MOJEJ MAMUSI
Ten jabłecznik ma same zalety: jest przepyszny, prosty i zawsze się udaje :) Więcej przepisów na szarlotki i jabłeczniki niżej.
SKŁADNIKI: 1 szkl. cukru, 3 szkl. mąki, kostka "Kasi", 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach migdałowy, 1/2 szkl. kwaśnego mleka, 1kg jabłek lub słoik jabłek na szarlotkę, 200 dag rodzynek
PRZYGOTOWANIE: Ucierając margarynę z cukrem dodawać po 1 jajku, proszek do pieczenia, po trochu mąki, zapach i ucierać na gładką masę. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, posypać utartymi jabłkami, posypać rodzynkami i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50 min w lekko nagrzanym piekarniku lub prodiżu. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto można robić z innymi owocami, np ze śliwkami.

TARTA TATIN
To jest moja ulubiona szarlotka. Tarte tą nauczyłam się robić w Niemczech i wtedy też poznałam jej historie… dziwne :) Autorką jej jest roztargniona Stefanie, jedna z sióstr Tatin prowadzących oberżę w Lamotte - Beuvron, która w 1898 r. włożyła jabłka posypane cukrem do pieca i po jakimś czasie zorientowała się, że zapomniała wylepić formę ciastem. Szybko je zagniotła, wyłożyła formę i upiekła, a szarlotkę podała na gorąco. Nie wiem skąd wzięła się nazwa szarlotki u nas, gdyż we Francji określa się tym słowem deser, który w niczym nie przypomina naszych szarlotek:) Ten jabłecznik jest wyjątkowo smaczny, uwielbiam go :)
SKŁADNIKI: ciasto: 225g mąki pszennej, 150g masła lub margaryny, 150g cukru, żółtko, 2 łyżki lodowatej wody, ½ łyżeczki soli, karmel: 100ml wody, 1szkl. cukru pudru, 50g masła, nadzienie: ½ szkl. cukru pudru, 6 dużych winnych jabłek obranych i pokrojonych na ćwiartki bez gniazd nasiennych. Można dodać cynamon, ale nie ma go przepisie oryginalnym.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Na głębokiej i dużej (ok.28cm) patelni lub żaroodpornej okrągłej formie rozpuścić cukier w wodzie i smażyć, aż otrzymamy złocisty karmel. Zdjąć z ognia, dodać 50g masła i szybko zamieszać płaską trzepaczką aż się połączą. Na to układać spiralę z jabłek ułożonych płaską stroną do dna i ściśniętych mocno ze sobą. Jeżeli zostaną nam jeszcze jabłka, to możemy nimi przykryć wolne miejsca. Jabłka posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem (tu można posypać też cynamonem, ale nie jest to wcale konieczne) i wstawić do piekarnika w temp. 180C na 35 min. Przykryć rozwałkowanym ciastem, które musi być o ok. 3 - 4 cm większe, żeby wystające brzegi zawinąć do środka na jabłkach, żeby ciasto podtrzymywało nadzienie po wyłożeniu. W wersji dla leniwych może to być gotowe ciasto francuskie, ale to już nie to samo… :) Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 25min w temp. 200C. Gdy tarta już jest upieczona wykładamy ją do góry nogami na paterę. Podawać gorące z bitą śmietaną lub lodami.
CIASTO WANILIOWE Z SAVOIE
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineaz.com
SKŁADNIKI: 125g cukru pudru, 4 jaja, 60g mąki, 1 torebka cukru waniliowego, 30g mąki ziemniaczanej, 1 szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Podgrzać piecyk do temp. 160C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę  i utrwalić ja 1 łyżką cukru. Żółtka ucierać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą aż do uzyskania masy gęstej śmietany. Dodać mąkę, kartoflankę i śmietanę, dobrze wymieszać. Dodać delikatnie mieszając pianę z białek. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki wysypanej mąką, piec 40 min. Gdy wystygnie pokroić w kromeczki. Podawać polane polewą owocową. Wg mnie może być też mus, konfitura,… lub lody.
SZARLOTKA JAPOŃSKA
Jestem wielką fanką szarlotek i jabłeczników ale zależy mi też na tym, żeby wypieki były zróżnicowane, wiec mam kilka wersji na te same ciasta. trochę je porozrzucałam na tej stronie, żeby urozmaicić monotonię czytania :)
SKŁADNIKI: 25 dag masła roślinnego, 45 dag cukru pudru, 9 jaj, 30 dag maku, 9 czubatych łyżek kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek lub słoik jabłek na szarlotkę, bakalie: skórka pomarańczowa, cytrynowa, migdały, orzechy, daktyle,...(razem 25-30 dag)
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodając na przemian żółtka i pozostałe wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jabłka i ubitą na sztywno pianę z białek. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub orzechami. Piec ok. 50 min.

SZARLOTKA "NIEBO W GĘBIE"
SKŁADNIKI: 20 dag masła roślinnego, 20 dag smalcu, 80 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, 4 zółtka, szczypta soli
masa: 15 dag orzechów, mleko do sparzenia, 25 dag masła, 25 dag cukru pudru
polewa: 2 całe jaja, 2 łyżki zimnej wody, 25 dag cukru, 2 łyżki kakao, 10 dag masła
PRZYGOTOWANIE: 2 dni  wcześniej zagnieść ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem, dodać masło i smalec i siekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść. Upiec 2 placki. Przygotować polewę: do naczynia wbić jaja, dodać wodę i cukier i ubijać aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i kakao. Pozostawić w chłodnym miejscu aż stężeje. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem i połączyć z utartym do białości masłem z cukrem. Z obranych i rozdrobnionych jabłek udusić gęstą marmoladę. Gorącą wyłożyć na placki a na nią masę. Całość oblać polewą, udekorować połówkami orzechów i odstawić w chłodne miejsce.
SZARLOTKA CZESKA
SKŁADNIKI: 1. ciasto: 20 dag mąki, 20 dag margaryny – składniki posiekać, zlepić, rozwałkować, zwinąć rulon i włożyć do lodówki 2. ciasto: 20 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka octu, szczypta soli, 2 dag drożdży, ok. ½ szkl. ciepłej wody  - zrobić ciasto o konsystencji jak na pierogi
6 dużych jabłek, cukier, cynamon, bakalie, garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.
PRZYGOTOWANIE: Rozwałkować ciasto tłuste. Położyć je na chude, zwinąć w rulon. Podzielić na 4 części. Spłaszczyć jedną część przekrojem na stolnicę, rozwałkować i nałożyć poszatkowane, lekko osłodzone i zmieszane z cynamonem i bakaliami jabłka. Zlepić jak pieróg, posmarować jajkiem o posypać orzechami. Piec w temp. 150 st. C, do zrumienienia.
SZARLOTKA PANI JADZI
Dziś nie mam już pojęcia kim jest pani Jadzia i skąd mam ten przepis, ale jest łatwy, szybki i smaczny.
SKŁADNIKI: 3 szkl. krupczatki, 1 szkl. cukru, 1 żółtko, 4/5 kostki margaryny, kwaśna śmietana (ile zabierze ciasto), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
8 dużych jabłek, cukier, cynamon, bakalie, garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.
PRZYGOTOWANIE: Mąkę w tłuszczem posiekać dodając pozostałe składniki i po trochu śmietany, żeby zlepić ciasto. Ochłodzić przez 30 min. Rozwałkować na 2 placki. Na jeden nałożyć nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykryć drugim. Piec w temp. 220 st. C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
 
STRUCLA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI CIASTA: 1kg mąki, 10 dag drożdży, 10-15 dag cukru, 5 łyżek posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 20 dag masła lub margaryny, 15 dag oliwy, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 6-8 jaj, szczypta soli, 1 szkl. mleka, 5 dag mleka w proszku,
2 kg jabłek, 5 łyżek posiekanej skórki pomarańczowej, 15-20 dag cukru, skórka otarta z pomarańczy, 10 dag rodzynek, 10 dag posiekanych migdałów
PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrane i rozdrobnione rozgotować z cukrem, dodać otartą skórkę pomarańczową, posiekaną skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane migdały. Pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jaja, cukier, mleko, mleko w proszku, orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową, sól i olej. W trakcie wyrabiania (drewniana łyżką lub robotem elektrycznym) dodawać letnie roztopione masło i mąkę. Ciasto powinno być gęste, lśniące i elastyczne. Pozostawić przykryte ściereczką, w cieple na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na owalne placki dostosowane wielkością do blaszek. Na każdy nakładać masę jabłkową, zawijać krótsze końce i zwinąć w rulon. Gotowe strucle układać w blaszkach wyłożonych folią aluminiową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 150 st. C . Ostudzone strucle wyjmować wraz z folią i tak przechowywać.
SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI CIASTA: 1 szkl. kaszy manny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
NADZIENIE: 6-8 jabłek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, ½ kostki margaryny lub masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bułka tarta do wysypania jej. Cukier puder i cukier waniliowy do posypania.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko poszatkować. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny na ciasto. Dodać ½ masy jabłkowej. Zasypać ją równo 1/3 mieszaniny na ciasto. Na to pozostałością jabłek i znowu przykryć równo mieszaniną na ciasto. Na wierzch kładziemy równo rozłożone wiórki margaryny. Pieczmy w 200 st. C przez ok. 45 min. ładnie zrumienioną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

WAFLE Z GOFROWNICY
Wafle mogą być dodatkiem do lodów lub sera, na słodko lub na ostro. Przepis dostałam od pani Markann i często go robię, zawsze się udaje. Te wafle świetnie smakują z tzatzikami, ale tymi własnej roboty :)
SKŁADNIKI: 110g masła lub margaryny, 30g cukru, szczypta soli, biały pieprz, otarta skórka z cytryny, 4 jaja, 200g świeżej śmietanki, 100ml mleka, 100g mąki pszennej, 100g mąki żytniej.      
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć masło, cukier, sól i skórkę z cytryny. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do masy jajecznej dodawać obie mąki, pod koniec dodać mleko i śmietankę. Pozostawić na ½ godz., niech odpocznie. Potem smażyć w natłuszczonej gofrownicy kładąc na raz 2 łyżki ciasta.
WIENIEC   POMARAŃCZOWY
Bardzo lubię zapach cytrusów, szczególnie pomarańczy, ale nie przepadam za obieraniem ich i tym cieknącym po palcach sokiem. To ciasto jest bardzo aromatyczne, ma w sobie zapach i smak pomarańczy, a poza tym pięknie wygląda obtoczone pomarańczami i wyzłocone konfiturą pomarańczową no i robi się prosto i szybko.
SKŁADNIKI: 5 pomarańczy, 250g masła, 100g cukru, 200g miodu, szczypta soli, utarta skórka z cytryny, 2 paczki cukru waniliowego, 5 jaj, 250g mąki tortowej, 250g mąki kartoflanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 4 łyżki konfitury pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE: Formę kominową posmarować masłem. Obrać sparzone wodą pomarańcze. Dwie pokroić na krążki i ułożyć je w formie, na dnie i po bokach. Pozostałe wyfiletować, tzn. wyciąć sam miąższ bez skórek i dobrze rozgnieść, odcedzić sok do szklanki. Masło, cukier, 150g miodu utrzeć mikserem. Dodać ucierając cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. Całe jaja zmiksować, dodawać po trochu mąkę zmieszaną z kartoflanką i proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec, gdy ciasto jest gładkie dodawać miazgę pomarańczową. Przelać do wyłożonej pomarańczami formy. Piec 60 min w temp. 175C. Po wyjęciu z formy polać pozostałym miodem wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Gdy wchłonie w ciasto polać rozgrzaną konfiturą pomarańczową.
AMBASADOR CZYLI SKUBANIEC
Pierwszy raz jadłam to ciasto we Wrocławiu, gdy poczęstowała mnie nim moja koleżanka z pracy Jagoda. Niesamowity smak i delikatność tego ciasta zapisały go na stałe do moich wypieków.
SKŁADNIKI: 5 żółtek, 3 1/2 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu, szczypta soli, zapach. piana: 5 białek, cukier waniliowy, 1 szkl cukru pudru, 5 łyżek schłodzonej wody, szczypta soli, sok z 1/2 cytryny. Powidła i dowolne świeże owoce. łyżka kakao lub czekolady.
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao i oba ciasta włożyć do lodówki na 1 godz. Ubić pianę ze wszystkich składników i schłodzić w lodówce. Nagrzać piekarnik do 220C. Połowę ciasta rozwałkować  i wyłożyć na blachę. Posmarować dość grubo powidłami lub dżemem innym niż owoce.Na to wyłożyć owoce świeże lub z kompotu. Na to wyłożyć pianę z białek i posypać ją drugą częścią ciasta utartego na grubej tarce. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, po kilku minutach zmniejszyć trochę ogień i piec jeszcze 30min.
KRÓLEWICZ
Królewicza, królewca czy placka królewskiego, bo z takimi nazwami się spotkałam wprowadziła do naszego domu moja bratowa. Przepyszne ciasto, które zyskuje na smaku po 3 dniach, ale najczęściej zaczyna go wtedy brakować :) Są to dwa ciasta: miodowe i biszkopt przełożone gorącą masą budyniową i obficie polane polewą czekoladową, pychota :)
SKŁADNIKI: ciasto miodowe:2 szkl mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki miodu, 1/2 szkl cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,1 jajko, biszkopt:3/4 szkl cukru, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl mąki kartoflanej, 4 jajka, 4 łyżki schłodzonej wody. Tutaj jest masa do Królewicza, a tu jest polewa.
PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto miodowe, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć prostokątną formę do ciasta. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180C, najpierw jeden potem drugi placek miodowy. Wykładamy do wystygnięcia. One będą trochę twarde, ale zmiękną w połączeniu z masą. Oczywiście można je nasączyć ponczem z herbaty i miodu, ale nie jest to konieczne. Z białek, wody i cukru ubijamy pianę na sztywno. Ja zawsze dodaję tyle łyżek zimnej wody ile jest białek i wtedy piana jest super, utrwalam ją cukrem pod koniec ubijania. Dodawać po jednym żółtka,  a na końcu dwie połączone i przesiane mąki. Mieszamy do połączenia i pieczemy w tej samej formie co ciasta miodowe ok. 40 min w 170C. Wyjąć po ostudzeniu. Gdy zrobimy masę budyniową wykładamy ją gorącą na placek miodowy, przykrywamy plackiem biszkoptowym, na nim masa budyniowa i na to placek miodowy, który polewamy polewą czekoladową. Dobrze jest odstawić chociaż na dwa dni, bo zyskuje na smaku, ale... :)
SZARLOTKA MOJEJ BABUNI
SKŁADNIKI: 45 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag masła lub margaryny, 6 jajek, 1 szkl. mleka, 40 dag cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, 1 kg jabłek, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy (mogą być zmielone orzechy włoskie).
PRZYGOTOWANIE: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier ucierać na gładką masę po czym dodawać pojedynczo żółtka ucierając cały czas. następnie dodawać na przemian mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier waniliowy. gdy jest gładkie wymieszać z pianą z białek. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną dużą blachę. Na to wyłożyć plasterki obranych jabłek, które trochę się zatopią w cieście. Piec 50 min w średnio gorącym piekarniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
 SZARLOTKA Z PEREŁKAMI
Jeszcze inna szarlotka bardzo smaczna, słodka  i dekoracyjna.
SKŁADNIKI: ciasto: 3-4 łyżki śmietany gęstej, 250 g masła lub margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 całe jajko, 600 g mąki pszennej, 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, nadzienie: 2 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, cukier waniliowy, cynamon, 3 białka, 3 łyżki cukru kryształu lub jak najgrubszego.
PRZYGOTOWANIE: Plasterki obranych jabłek usmażyć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ostudzić. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto o konsystencji ciasta na pierogi, jak jest zbyt twarde dodać trochę śmietany. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę i podpiec na złoty kolor. gdy wystygnie wyłożyć na nie marmoladę z jabłek. Z białek, szczypty soli i 3 łyżek schłodonej kostkami lodu wody ubić sztywna pianę, na końcu dodać gruby cukier i zamieszać lekko bez ubijania. Wyłożyć na jabłka. Suszyć w ciepłym piekarniku ok. 20 min. tak, aby piana nabrała złotego koloru. Perełki z cukru wytworzą się same gdy ciasto wystygnie.

SZARLOTKA  ŻYDOWSKA
Jabłka na tę szarlotkę muszą być równej wielkości. Jest to doskonały przepis na urozmaicenie „jabłkowych” wypieków. Pulchna, smaczna, godna polecenia.
SKŁADNIKI: ciasto: 25dag masła, 2 szkl. cukru, 4 szkl. mąki, 4 łyżki śmietany, 8 jaj, 2 łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka otarta a z 1 cytryny lub olejek cytrynowy; nadzienie: 2kg jabłek równej wielkości, konfitura z róży lub gęsty dżem albo inna konfitura odsączona z syropu.
PRZYGOTOWANIE: Do utartego do białości masła z cukrem i jajkami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie wymieszać na masę bez grudek. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub miałem z orzechów foremki lub brytfanki wkładamy w odstępach 1 cm obrane jabłka z wydrążonymi gniazdami w miejsce których wkładamy konfiturę. Miejsca między jabłkami zalewamy ciastem i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, aż patyczek będzie suchy, a wierz ciasta ładnie, lekko zrumieniony. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wylać prążki lukru, ale nie jest to konieczne. 
SZARLOTKA OD MARYLKI
Bardzo prosta, smaczna  i dekoracyjna. Przepis dostałam od koleżanki ze studiów – Marylki.
SKŁADNIKI: 25dag mąki, 3 żółtka, 25dag masła roślinnego, 10dag cukru pudru, szczypta soli; nadzienie: 1kg jabłek + 2 łyżki cukru, 3 białka + 1szkl. cukru.
PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i udusić z cukrem. Z masła, przesianej mąki, żółtek, soli i cukru zgnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz. Ciastem wyłożyć blachę do zapiekanek lub tortownicę formując wokoło rancik z rulonika ciasta i podpiec na złoty kolor. Z białek ubić sztywną pianę dodając cały czas cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka a na nie szprycą wyciskać dekorację z piany. Suszyć w piekarniku 25 – 35 min.
SZARLOTKA Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ – WYKWINTNA
Ta szarlotka bardziej przypomina tort jabłkowy niż popularny placek i mimo, że jest pracochłonna to polecam, bo jest bardzo smaczna, szczególnie na drugi dzień.
SKŁADNIKI: ciasto: 700g mąki, 3 jaja, 1 szkl. cukru, 15 dag masła roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; nadzienie: 2 kg jabłek, skórka z pomarańczy, cukier, olejek pomarańczowy; polewa: ¾ szk. Cukru, 3 łyżki wody, 2 czubate łyżki kakao lub gotowa polewa czekoladowa.
PRZYGOTOWANIE: Masło rozcieramy dokładnie dodając powoli jajka  i cukier, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto na stolnicę i po dokładnym wyrobieniu dzielimy na 3 części, z których formujemy placki o dowolnym kształcie i pieczemy na złoty kolor. Poszatkowane, obrane jabłka dusimy ze skórką pomarańczową dodając cukier do smaku. Gorące jabłka wykładamy na placki układając je jeden na drugim i ostatni dociskamy deseczką z garnkiem wody. Po ostudzeniu polewamy polewą: zagotować wodę z cukrem i po szumowaniu gotować na małym ogniu do gęstości „na nitkę”. Gdy wystygnie ucieramy drewnianą pałką dodając powoli kakao. Polewę lekko podgrzać i polać szarlotkę.
SZARLOTKA POPULARNA 
Bardzo ją lubię. Zwykła szarlotka jaką możecie zjeść w każdej kawiarence, smaczna, aromatyczna, miękka, słodka:)
SKŁADNIKI: ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl cukru pudru, 25dag masła roślinnego, ½ szkl kwaśnej śmietany, 2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok i otarta skórka z 1 cytryny, szczypta soli; nadzienie: 2kg jabłek, cynamon, cukier; lukier: 1 szkl cukru pudru, sok z 1 cytryny i zapach cytrynowy, 3 łyżki wody. 
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Obrane  i poszatkowane jabłka podsmażyć na wolnym ogniu dodając cukier  do smaku. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkowane położyć na blachę. Ściąć nadmiar ciast wychodzący poza blachę, rozłożyć na nim jabłka, posypać cynamonem, przykryć jabłka drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec 40-50 min w 180st.C. cukier ucierać dokładnie z sokiem i zapachem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście.
TARTA  JABŁKOWA
Ciasto biszkoptowo-cytrynowe i słodkie jabłka pod cytrynową galaretką – smaczne, orzeźwiające i ładne kolorystycznie. Świetne ciasto na upalne dni.
SKŁADNIKI: ciasto: 3 jajka, 6 łyżek cukru, 6 płaskich łyżek mąki, 2 łyżki soku z cytryny, masło i bułka tarta lub zmielone orzechy do posmarowania formy; nadzienie: 4 jabłka, 3 łyżki cukru, galaretka cytrynowa (może być też pomarańczowa lub agrestowa)
PRZYGOTOWANIE: Całe jajka, cukier i sok z cytryny ubijać mikserem, stopniowo dodawać mąkę, wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Przelać do posmarowanej tortownicy lub blaszki do zapiekanek. Piec  ok.40 min w 220 st. C, 5 min przed końcem zmniejszyć temp. Do 160 st. C. galaretkę rozpuścić w wodzie dodając jej o 1/3 mniej niż w przepisie. Wystudzić. Obrane ósemki jabłek włożyć na 2-3 min. do gorącej osłodzonej wody. Jabłka układać  na ostudzony w blaszce biszkopt, zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki do stężenia.

TORT  SEROWY
Wykwintny zamiennik sernika, droższy, bardziej pracochłonny ale warto: niebo w gębie :)
SKŁADNIKI: sernik: 1kg bardzo dobrego sera, 10 jaj, kostka margaryny lub 25dag masła zwykłego lub roślinnego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki kaszy manny, 50dag cukru, 20 dag rodzynek, 1 szkl. kostek kandyzowanej skórki pomarańczowej, otarta skórka z 1 cytryny, szczypta soli, tłuszcz, opcjonalnie ulubiony zapach , bułka tarta lub miał z orzechów do posmarowania formy, najlepiej  tortownicy; polewa: ½ szkl gęstej śmietanki, 5 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki masła, 10 dag czekolady, całe, obrane migdały i paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej do przybrania.
PRZYGOTOWANIE: Ser przepuścić przez maszynkę. Margarynę lub masło utrzeć starannie na pulchną masę dodając stopniowo żółtka i ser, aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać kaszę mannę, mąkę posiekaną skórkę pomarańczową  i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, utrwalić ją cukrem, delikatnie zamieszać i przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką lub miałem orzechowym. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 60 min. Gdyby wierzch zaczął za bardzo się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Po ostygnięciu polać polewą: czekoladę  i masło skropić lekko wodą, rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki i zagotować energicznie mieszając.
SERNIK WIEDEŃSKI
Bardzo go lubię, robić i jeść:) nie wymaga wiele pracy, mogą go robić dzieci, a jest efektowny i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI: sernik: ½ kg tłustego twarogu, może być gotowy twaróg sernikowy, 7 jaj, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, ½ szkl cukru, ½ szkl posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, ½ szkl. rodzynek, 2 łyżki cukru waniliowego, otarta skórka z 1 cytryny, opcjonalnie ulubiony zapach, masło i tarta bułka do tortownicy; polewa: ½ tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, 1/5 szkl oleju słonecznikowego; bita śmietana: 2/3 szkl śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE: Ucieramy zmielony ser z żółtkami, cukrem waniliowym,  i skórką cytryny na gładką masę. Roztopić masło i ostudzić. Do  masy dodać rodzynki, mąkę i skórki pomarańczy, zamieszać. Ubić na sztywną pianę białka, utrwalić je cukrem, dodać do masy serowy po wlaniu roztopionego i ostudzonego masła i delikatnie zamieszać. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą tortownicy lub innej formy. Piec w temp. 160 st. C ok. 90 min. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Podgrzać olej, dodać startą czekoladę i utrzeć na jednolitą masę. Tężejącą polewą polać sernik. Dekorować bitą śmietaną ze szprycy. Na środek gwiazdek śmietankowych można ułożyć owoce sezonowe lub z kompotu.
SERNIK MOJEJ BABCI
Ten przepis mam z zeszytu mojej mamusi. Wiele razy robiłam ten sernik i zawsze mi wychodził. Smaczny, wilgotny, pyszny…
SKŁADNIKI: 80dag tłustego twarogu, 6 jaj, 20 dag masła, 3-4 średnie ziemniaki, 1 łyżka kartoflanki, 1,5 szkl cukru, otarta skórka z 1 cytryny, 1 łyżka cukru waniliowego, ½ szkl rodzynek, ½ szkl posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, cukier puder do posypania, opcjonalnie ulubiony zapach, masło i tarta bułka do formy.
PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić i przepuścić  przez praskę. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym dodając po żółtku, aż masa będzie jednolita. Przetarty ser połączyć z puree ziemniaczanym, mąką i dobrze wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Dodać bakalie i wymieszać. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Nałożyć  do natłuszczonej formy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok.40 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Wyjmować ostudzony.
SERNIK Z RADIA
Nie wiem skąd mam ten przepis, chyba od kogoś, kto usłyszał go  w radiu. Również tutaj ziemniaki są dodane. Zrobiłam go kilka razy i był zawsze bardzo dobry.
SKŁADNIKI: 1kg sera, 15 dag masła lub margaryny, 8 jaj, 30 dag cukru, 20dag ugotowanych ziemniaków, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów posiekanych, ½ szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, zapach waniliowy, tłuszcz i bułka tarta do formy.
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i ser zemleć przez maszynkę, utrzeć z cukrem, masłem i żółtkami na gładką masę, dodać sztywną pianę z białek, zapach, bakalie i lekko zamieszać. Piec w temp. 220 st. C przez ok. 40 min. Wyjmować z formy gdy wystygnie.
SERNIK PANI ANIELI
Bardzo smaczny, zrobiony robotem sernik.
SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego tłustego twarogu, 10 jaj, 1,5 szkl cukru, ¾ kostki masła, ½ paczki budyniu śmietankowego, 1 łyżka krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek cytrynowy, 3 szkl wiórków kokosowych.
PRZYGOTOWANIE: Do zmielonego sera dodać utarty kogel mogel i mieszając dodawać pozostałe składniki. Na końcu dodać sztywną piane z białek, lekko zamieszać i piec w 220 st. C przez ok. 60 min. W połowie czasu pieczenia wysypać na wierzch wiórki kokosowe, wyrównać  i dokończyć  pieczenie.
SERNIK MOJEJ MAMUSI NR 2
Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu ciasto na niedzielę musiało być, więc było zawsze kilka wersji różnych ciast. A że serniki schodziły najszybciej, było ich tez kilka wersji. Lubię serniki na spodach chociaż wole robić bez. Ale ten sernik zasługuje na szczególną uwagę :)
SKŁADNIKI: spód: 1 jajo, 200g margaryny lub masła roślinnego, 200g cukru, 400g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; sernik: 80 dag tłustego, zmielonego sera, 5 jaj, 250g margaryny lub masła, 2 szkl cukru, 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego, bakalie dowolne w ilości jak kto lubi:)
PRZYGOTOWANIE: Ugnieść wszystkie składniki na spód i włożyć do lodówki. Ser, roztopione masło i budyń utrzeć na masę. Żółtka i cukier utrzeć na kogel mogel i dodać do masy serowej. Dodać bakalie i na końcu sztywną piane z białek, lekko zamieszać. Blaszkę wyłożyć ½ ciasta, na to wylać masę serową, na którą utrzeć na grubej tarce drugą ½ ciasta. Piec w 220 st. C przez ok 60 min.
DWIE   WERSJE   TORTU   SEROWEGO   NA  ZIMNO
Jeżeli brakuje nam czasu na pieczenie lub piekarnika też możemy zjeść przepyszny sernik na zimno. Obie wersje są bardzo smaczne  i  ładnie wyglądają. Podaje dwie wersje, ale może być ich dużo więcej, wszystko zależy od tego co mamy w domu i od naszej pomysłowości…
SKŁADNIKI dla wersji 1: 1kg tłustego zmielonego twarogu, 25dag cukru pudru, kostka margaryny lub masła, 4 jaja, ½ szkl śmietanki 30%, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka cukru waniliowego, ½ szkl posiekanej skórki kandyzowanej, ½ szkl namoczonych rodzynek, miękkie owoce sezonowe: brzoskwinie (mogą być z puszki), ananas, truskawki, morele, pomarańcze, nektarynki,… 1 opakowanie galaretki; dla wersji 2: to samo co w 1 ale bez owoców i galaretki, 5 łyżek kakao lub 10 łyżek startej czekolady, 2 – 3 łyżki soku malinowego lub wiśniowego.
PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo Żółtak, cukier, cukier waniliowy i zmielony ser, na końcu bakalie. Ubić sztywną piane  z białek, dodać ubitą śmietankę i rozpuszczoną  w wodzie żelatynę i wymieszać. Dodać do masy serowej. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę dodając 1/3 mniej wody niż w przepisie. Rozdrobnić owoce, wyłożyć na tort i zalać tężejącą galaretką.
WERSJA 2: Sernik przygotowany jak wyżej dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy startą czekoladę lub kakao, do 2 sok malinowy lub wiśniowy. Do tortownicy wlewamy masę białą, wkładamy do lodówki, żeby stężała. Na nią wylewamy kolejno dwie pozostałe masy wg wybranej kolejności i pozostawiamy w lodówce. Oczywiście nikt nam nie broni udekorować tort owocami pod galaretką… :)
SERNIK NA  ZIMNO OD ANI  ARCZYŃSKIEJ
Bardzo prosty przepis. Robi się szybko robotem, a efekt jest wyśmienity.
SKŁADNIKI: ½ kg zmielonego sera tłustego, 250g masła lub margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, 1 szkl cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, sok i otarta skórka z 1 cytryny, piana z 3 białek, bakalie dowolnie.
PRZYGOTOWANIE: Zmiksować lub utrzeć wszystko bardzo dokładnie, połączyć z pianą z białek i bakaliami. Rozłożyć na herbatnikach i włożyć do lodówki.
SERNIK   NA  HERBATNIKACH  MOJEJ MAMUSI
Jest to jedna z odmian sernika gotowanego, bardzo smaczny i łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera, 2 szkl cukru, 3 jaja, sok i skórka z cytryny, 1,5 budyniu rozpuszczonego w 0,5 l wody, 250g masła lub margaryny, 60 herbatników „Petit-beurs”, „Kubusie” lub podobne.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nastawić na małym ogniu, na płytce i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Będzie puszczać banki. Dużą blachę wyłożyć 30 herbatnikami na papierze do pieczenia, wylać sernik  i na nim ułożyć pozostałe 30 herbatników. Można polać wybraną polewą lub lukrem.
SEROWIEC   PRABABEK
Ten przepis wycięłam z jakiej gazety bardzo dawno temu i nie wiem skąd pochodzi. Robiłam go wiele razy i jest bardzo smaczny, polecam.
SKŁADNIKI: 1 kg serka śmietankowego tłustego, 10 żółtek, 7 białek, 250g masła, 2 szkl cukru pudru z wanilią, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, po 10dag rodzynek, poszatkowanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, migdałów i innych bakalii, otarta skórka  i sok z cytryny, 3 średnie ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, tarta bułka i tłuszcz do formy; na polewę: 1 szkl cukru, ½ szkl śmietanki, kopiata łyżka kakao lub ½ tabliczki wytrawnej czekolady, kawałek wanilii.
PRZYGOTOWANIE: Wmieszać ser z ziemniakami. W makutrze ucierać masło i dodawać po trochu cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ser. Po uzyskaniu gładniej masy dodać  bakalie i na końcu sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C na ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku. Jeszcze ciepły polukrować i posypać poszatkowanymi, podsmażonymi na rumiano migdałami. Do rondelka wsypać cukier, wlać śmietankę, włożyć kawałek wanilii i gotować na średnim ogniu do zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Od tego momentu gotować dokładnie  7 min. Zdjąć z ognia, dodać kakao lub czekoladę. Chwilę ucierać, a gdy zacznie gęstnieć wylać na sernik zygzakami.
MAŁE SERNICZKI  BEZ   PIECZENIA
Bardzo sympatyczny przepis. Kolorowe małe serniczki świetnie nadają się na kinder bal. Przepis na 6 kompotierek.
SKŁADNIKI: 40ag tłustego sera, 4 łyżki cukru, 3 żółtka, 3 białka, 3 łyżeczki cukru, płaska łyżka żelatyny, 1 opakowanie galaretki, ¾ ilości wody przewidzianej do zrobienia galaretki. Miękkie owoce sezonowe i bakalie jeśli ktoś chce.
PRZYGOTOWANIE: rozpuścić galaretkę i wlać po 4 łyżki na dno kompotierek i odstawić do zastygnięcia. Można tu dodać rozdrobnione miękkie owoce. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać porcjami ser ucierając. Można dodać zapach waniliowy lub inny, drobno posiekane orzechy migdały  lub inne bakalie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i rozpuszczoną żelatynę  i dokładnie ale lekko wymieszać. Przełożyć do kompotierek na zastudzoną galaretkę a na to pozostałą tężejącą galaretkę. Odstawić do zastudzenia. Po kilku godzinach można już odkroić nożem od ścianek i przykrywając talerzykiem wyłożyć na niego serniczki. Obok można położyć ciasteczka lub polać sokiem, syropem lub polewą.  
ZIMNY SERNIK  MOJEJ  MAMUSI
Przepis trochę inny niż wszystkie. Bardzo smaczny i łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI: ¾ kg tłustego sera, 250g masła lub margaryny, ½ szkl cukru pudru, 1,5 kopiatej łyżki żelatyny, 1 szkl mleka, 4 żółtka, zapach migdałowy, sok i skórka otarta z 1 cytryny, bakalie, zapach cytrynowy lub rumowy, 2 takie same galaretki owocowe do wyboru. Tłuszcz i posiekane orzechy do tortownicy.
PRZYGOTOWANIE: Żelatynę namoczyć w ½ szkl mleka, drugą ½ szkl mleka zagotować i wlać tam żelatynę, mieszać aż się rozpuści dokładnie. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać masło i ucierać, stopniowo dodawać ser i pozostałe składniki cały czas ucierając. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Zamieszać. Przelać do natłuszczonej i wysypanej posiekanymi orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi tortownicy. Odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć na wierzch tężejącą galaretką. Można pod nią dać miękkie owoce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz