ZUPY, DANIA JEDNOGARNKOWE

 Zupy są zdrowe, mogą być niskokaloryczne, są pełne witamin. Polacy są specjalistami w gotowaniu smacznych zup, bo jemy je przez cały rok. uważać tylko trzeba, gdyż zupy bardzo rozgrzewają organizm, a wiadomo, że wszelka przesada jest szkodliwa dla zdrowia...

ZUPA Z SAŁATY MASŁOWEJ (przepyszna)
Na prawdę jest pyszna. Robi się ja bardzo szybko, nie ma wielu składników i w sezonie jest jak znalazł na obiad, na działkę, na piknik... Radzę ugotować od razu duży, 5 litrowy, garnek tej zupy, bo znika bardzo szybko:)
SKŁADNIKI:
4 główki sałaty, 1/2 kg gotowanego wędzonego boczku (perlisty), 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, maggi, 1 1/2 szkl. jogurtu greckiego, 3-4 łyżki octu 10%, łyżka cukru (dowolnie)

PRZYGOTOWANIE: Sałatę oczyścić, opłukać i osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na cienkie plastry, które po przepołowieniu smażymy w garnku. Gdy są już szkliste, lub lekko podsmażone wrzucamy listki sałaty. Mieszamy, aż sałata stanie się ciemnozielona. Dolewamy do pełna wody, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku lub Vegette, 3-4 łyżki octu, maggi i zabielamy jogurtem. Podajemy po zagotowaniu. (Moja mama dodawała jeszcze łyżkę cukru, ale to już jak kto lubi...)
ZUPA MIGDAŁOWA
Jest to zupa bożonarodzeniowa, która podaję się jako deser w filiżankach lub barszczówkach.
SKŁADNIKI: 15dag płatków migdałowych, 1l mleka, ½ szkl cukru, budyń waniliowy, cukier waniliowy, 7 łyżek śmietanki kremówki, mała szczypta cynamonu, groszek ptysiowy lub grzanki ze słodkiej bułki maślanej.
PRZYGOTOWANIE: Płatki migdałowe zrumienić na złoto na suchej, rozgrzanej patelni. Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odlać trochę mleka do kubka, dodać  do niego śmietankę i budyń, rozmącony dokładnie dolać do mleka i mieszając zagotować. Dodać zmiksowane płatki i cynamon. Podawać zaraz po zagotowaniu w filiżankach, na wierzchu ułożyć groszek ptysiowy lub grzanki i odrobinę posypać cynamonem.
HISZPAŃSKA ZUPA CZOSNKOWA
SKŁADNIKI: 6 kromek białego chleba, 10 ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¾ l wody, 4 jajka na twardo lub w koszulkach, 4 łyżki drobnego szczypiorku, sól, pieprz, czerwona sproszkowana papryka, kubek jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Rozgniecione z solą 2 ząbki czosnku i pozostałe pokrojone z grube plasterki podsmażyć w oleju, wrzucić kostki chleba, doprawić, obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą, dodać szczypiorek i gotować kilka minut. Przełożyć na talerze i dekorować cząstkami jajek i kleksem jogurtu.
WŁOSKA ZUPA GRZYBOWA
Trochę inna od naszej, ale też bardzo smaczna. Jeżeli ktoś bardzo lubi zupy grzybowe i nie lubi monotonii w kuchni ten przepis jest jak znalazł.
SKŁADNIKI: 1l rosołu  z drobiu, kieliszek białego wytrawnego wina,1 opakowanie ravioli z grzybami, ½ kg prawdziwków, 2 prawdziwki suszone, 1 por, 2 łyżki masła, 2 łyżki poszatkowanej natki, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby utłuc w moździerzu na proszek i wsypać do gotującego się rosołu. Por pokroić na plasterki i dodać do zupy wraz z winem. Wrzucić tam ravioli i gotować 10-15 min na wolnym ogniu. Na patelni smażyć na maśle, na ostrym ogniu plasterki opłukanych prawdziwków przez 3-5 min. Przełożyć je wraz z wytworzonym sosem na talerze. Zalać zupą z ravioli i posypać natką.
ZUPA Z CHLEBA
Bardziej wytrawna wersja zupy z chleba:)
SKŁADNIKI: 1l rosołu, 2,5 łyżki czerwonego wina, 6 dag twardego sera, 9 dag razowego chleba, łyżka masła, cukier
PRZYGOTOWANIE: Chleb razowy pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle i wrzucić do rosołu. Wlać wino, posypać tartym serem. Dodać cukier lub kieliszek karmelu (lepiej) co daje lepszy smak i ładniejszy kolor.
 PIKANTNA ZUPA FASOLOWA
SKŁADNIKI: mała główka kapusty włoskiej (ok. ½ kg), 1 puszka pomidorów lub pomidory obrane ze skórki (80dag), 2 puszki fasolki sojowej, 2 puszki białej fasolki, 1 l rosołu lub wywaru mięsnego, 3 cebule, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, olej, słodka papryka, curry, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Oczyścić kapustę i poszatkować (bez głąbu). Obrane czosnek i cebulę pokroić na paski i zeszklić na oleju. Dodać kapustę i chwilę smażyć. Wlać rosół. Dodać osączone pomidory i fasolki. Zagotować. Doprawić do smaku. Przed dodaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawać z białym pieczywem.
ŻUREK ŚWIĄTECZNY (albo nie:)
SKŁADNIKI: ½ kg kiełbasy (może być śląska), 8 plastrów wędzonego boczku, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżeczki tartego chrzanu, 4 łyżki kwaśniej śmietany, 6 ugotowanych ziemniaków, tymianek, majeranek lub oregano, natka, 6 jaj na twardo, 1 Żurek Winiary lub butelka zakwasu.
PRZYGOTOWANIE: Wędliny pokroić w plasterki lub paski. Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z wędlinami. Żurek przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, lub zakwas rozcieńczyć wodą. Dodać wędlinę z cebulką, chrzan, zgnieciony przez praskę czosnek. Zagotować. Na talerze nałożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i ćwiartki jajek. Posypać zieleniną. Żurek podać w wazie.
ZAKWAS
Zakwas można zrobić samemu zlewając mąkę żytnią lub kilka kromek chleba żytniego przegotowaną wodą i odstawić w ciepłe miejsce aż płyn nabierze charakterystycznego, kwaskowatego smaku.

 BARSZCZ BIAŁY ŚWIĄTECZNY ... lub nie :)
SKŁADNIKI: wywar mięsny lub rosół, ½ kg kiełbasy (może być śląska), 8 plastrów wędzonego boczku, duża cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki, „Ziarenka smaku” lub inna przyprawa, 6 jaj na twardo, 6 ugotowanych ziemniaków, maggi, masło, gałązki melisy, tymianku, majeranku lub oregano, ocet lub sok z cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Wędliny pokroić w paski lub plasterki. Podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Wywar podgrzać. Zabielić śmietaną wymieszaną dokładnie z mąką. Zakwasić octem lub sokiem z cytryny. Doprawić „Ziarenkami”, solą i pieprzem. Zagotować. Dodać wędliny z tłuszczem. Ziemniaki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Rozłożyć na talerzach wraz z cząstkami jajek posypać zieleniną. Zupę podawać w wazie.
 KARTOFLANKA BASI
To właśnie te frytki selerowe nadają jej inny, niepowtarzalny smak. Bardzo polecam...:)
SKŁADNIKI: 8-10 ziemniaków, 1 niewielka marchewka, 1 duża cebula, 1 b. duży seler, 3 szkl. mleka, 3 łyżki masła, ¼ szkl. mąki, tymianek, sól, pieprz, maggi
PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki pokroić w gruba kostkę lub pół plasterki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki. Warzywa zalać wodą i zagotować. Cześć ziemniaków wyjąć, resztę wraz z marchewką zmiksować na gładką masę. Na maśle dobrze usmażyć słupki selera grubości frytek. Wyjąć, włożyć do zupy. Na tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulę. Przełożyć odcedzoną do zupy. Na tłuszczu podsmażyć mąkę na złoty kolor, rozrobić ją mlekiem.  Dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Podawać posypaną drobno posiekanym tymiankiem.
 ZUPA SELEROWA
Gdy robiłam pierwszy raz ten przepis nie spodziewałam się, że ta zupa jest taka smaczna. Seler sam w sobie jest bardzo zdrowy i chcąc go częściej używać w kuchni szukałam przepisów i tak trafiłam na tę zupę, ale nie pamiętam skąd go mam.
SKŁADNIKI: 1 bardzo duży seler, 2 szkl. zagotowanego mleka, 4 szkl. wrzątki, ½ szkl. śmietany, 2 żółtka, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, biały pieprz, natka drobno posiekana, drobne grzanki
PRZYGOTOWANIE: Wyszorowany, rozdrobniony seler ugotować do miękkości w wodzie i mleku. Zmiksować na gładką masę. Na maśle odsmażyć mąkę aż nabierze złotego koloru. Rozprowadzić 1,5 szkl. zupy selerowej. Podgrzewać mieszając. Dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Rozprowadzić małą ilością zupy, dodać do zupy, gotować przez 2-3 min. mieszając. Podawać na gorąco z drobnymi grzankami.
 ZUPA SEROWA
Wiem, wiem ser żółty jest tłusty i ciężko strawny, ale ta zupa jest świetna :)
SKŁADNIKI: 1 szkl. startego żółtego sera lub 2 kostki sera topionego(rodzaj sera wybieramy w zależności od tego jaki smak ma mieć zupa), 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, poszatkowana nieduża cebula, 2 szkl. mleka, 4 szkl. wywaru mięsnego lub warzywnego, biały pieprz, sól, drobno posiekana natka (dowolnie), drobne grzanki lub groszek ptysiowy.
PRZYGOTOWANIE: Zeszklić cebulę na maśle. Wsypać mąkę i powoli mieszając wlewać wywar i mleko. Dodać ser i mieszając gotować aż ser się rozpuści. Przyprawić, zagotować. Podawać posypaną natka z drobnymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz