ZUPA Z SAŁATY MASŁOWEJ (przepyszna)
Na prawdę jest pyszna. Robi się ja bardzo szybko, nie ma wielu składników i w sezonie jest jak znalazł na obiad, na działkę, na piknik... Radzę ugotować od razu duży, 5 litrowy, garnek tej zupy, bo znika bardzo
szybko:)
SKŁADNIKI: 4 główki sałaty, 1/2 kg gotowanego wędzonego boczku (perlisty), 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, maggi, 1 1/2 szkl. jogurtu greckiego, 3-4 łyżki octu 10%, łyżka cukru (dowolnie)
PRZYGOTOWANIE: Sałatę oczyścić, opłukać i osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na cienkie plastry, które po przepołowieniu smażymy w garnku. Gdy są już szkliste, lub lekko podsmażone wrzucamy listki sałaty. Mieszamy, aż sałata stanie się ciemnozielona. Dolewamy do pełna wody, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku lub Vegette, 3-4 łyżki octu, maggi i zabielamy jogurtem. Podajemy po zagotowaniu. (Moja mama dodawała jeszcze łyżkę cukru, ale to już jak kto lubi...)
SKŁADNIKI: 4 główki sałaty, 1/2 kg gotowanego wędzonego boczku (perlisty), 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, maggi, 1 1/2 szkl. jogurtu greckiego, 3-4 łyżki octu 10%, łyżka cukru (dowolnie)
PRZYGOTOWANIE: Sałatę oczyścić, opłukać i osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na cienkie plastry, które po przepołowieniu smażymy w garnku. Gdy są już szkliste, lub lekko podsmażone wrzucamy listki sałaty. Mieszamy, aż sałata stanie się ciemnozielona. Dolewamy do pełna wody, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku lub Vegette, 3-4 łyżki octu, maggi i zabielamy jogurtem. Podajemy po zagotowaniu. (Moja mama dodawała jeszcze łyżkę cukru, ale to już jak kto lubi...)
ZUPA MIGDAŁOWA
Jest to zupa
bożonarodzeniowa, która podaję się jako deser w filiżankach lub barszczówkach.
SKŁADNIKI: 15dag płatków migdałowych, 1l mleka, ½ szkl
cukru, budyń waniliowy, cukier waniliowy, 7 łyżek śmietanki kremówki, mała
szczypta cynamonu, groszek ptysiowy lub grzanki ze słodkiej bułki maślanej.
PRZYGOTOWANIE: Płatki migdałowe zrumienić na złoto
na suchej, rozgrzanej patelni. Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odlać
trochę mleka do kubka, dodać do niego
śmietankę i budyń, rozmącony dokładnie dolać do mleka i mieszając zagotować. Dodać
zmiksowane płatki i cynamon. Podawać zaraz po zagotowaniu w filiżankach, na
wierzchu ułożyć groszek ptysiowy lub grzanki i odrobinę posypać cynamonem.
HISZPAŃSKA ZUPA CZOSNKOWA
SKŁADNIKI: 6 kromek białego chleba, 10 ząbków
czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¾ l wody, 4 jajka na twardo lub w koszulkach,
4 łyżki drobnego szczypiorku, sól, pieprz, czerwona sproszkowana papryka, kubek
jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Rozgniecione z solą 2 ząbki czosnku
i pozostałe pokrojone z grube plasterki podsmażyć w oleju, wrzucić kostki
chleba, doprawić, obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą, dodać szczypiorek i
gotować kilka minut. Przełożyć na talerze i dekorować cząstkami jajek i kleksem
jogurtu.
WŁOSKA ZUPA GRZYBOWA
Trochę inna od naszej, ale też bardzo smaczna. Jeżeli ktoś bardzo lubi zupy grzybowe i nie lubi monotonii w kuchni ten przepis jest jak znalazł.
SKŁADNIKI: 1l rosołu z drobiu, kieliszek białego wytrawnego wina,1 opakowanie ravioli z grzybami, ½ kg prawdziwków, 2 prawdziwki suszone, 1 por, 2 łyżki masła, 2 łyżki poszatkowanej natki, sól, pieprz do smaku.
SKŁADNIKI: 1l rosołu z drobiu, kieliszek białego wytrawnego wina,1 opakowanie ravioli z grzybami, ½ kg prawdziwków, 2 prawdziwki suszone, 1 por, 2 łyżki masła, 2 łyżki poszatkowanej natki, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby utłuc w moździerzu na
proszek i wsypać do gotującego się rosołu. Por pokroić na plasterki i dodać do
zupy wraz z winem. Wrzucić tam ravioli i gotować 10-15 min na wolnym ogniu. Na
patelni smażyć na maśle, na ostrym ogniu plasterki opłukanych prawdziwków przez
3-5 min. Przełożyć je wraz z wytworzonym sosem na talerze. Zalać zupą z ravioli
i posypać natką.
ZUPA Z CHLEBA
Bardziej wytrawna wersja zupy z chleba:)
SKŁADNIKI: 1l rosołu, 2,5 łyżki czerwonego wina, 6 dag twardego sera, 9 dag razowego chleba, łyżka masła, cukier
PRZYGOTOWANIE: Chleb razowy pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle i wrzucić do rosołu. Wlać wino, posypać tartym serem. Dodać cukier lub kieliszek karmelu (lepiej) co daje lepszy smak i ładniejszy kolor.
SKŁADNIKI: 1l rosołu, 2,5 łyżki czerwonego wina, 6 dag twardego sera, 9 dag razowego chleba, łyżka masła, cukier
PRZYGOTOWANIE: Chleb razowy pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle i wrzucić do rosołu. Wlać wino, posypać tartym serem. Dodać cukier lub kieliszek karmelu (lepiej) co daje lepszy smak i ładniejszy kolor.
PIKANTNA ZUPA FASOLOWA
SKŁADNIKI: mała główka kapusty
włoskiej (ok. ½ kg), 1 puszka pomidorów lub pomidory obrane ze skórki (80dag),
2 puszki fasolki sojowej, 2 puszki białej fasolki, 1 l rosołu lub wywaru
mięsnego, 3 cebule, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, olej, słodka papryka,
curry, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Oczyścić kapustę i poszatkować (bez głąbu). Obrane czosnek i cebulę pokroić na paski i zeszklić na oleju. Dodać kapustę i chwilę smażyć. Wlać rosół. Dodać osączone pomidory i fasolki. Zagotować. Doprawić do smaku. Przed dodaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawać z białym pieczywem.
PRZYGOTOWANIE: Oczyścić kapustę i poszatkować (bez głąbu). Obrane czosnek i cebulę pokroić na paski i zeszklić na oleju. Dodać kapustę i chwilę smażyć. Wlać rosół. Dodać osączone pomidory i fasolki. Zagotować. Doprawić do smaku. Przed dodaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawać z białym pieczywem.
ŻUREK ŚWIĄTECZNY (albo nie:)
SKŁADNIKI: ½ kg kiełbasy (może być śląska), 8 plastrów wędzonego boczku,
3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżeczki tartego chrzanu, 4 łyżki kwaśniej
śmietany, 6 ugotowanych ziemniaków, tymianek, majeranek lub oregano, natka, 6
jaj na twardo, 1 Żurek Winiary lub butelka zakwasu.
PRZYGOTOWANIE: Wędliny pokroić w plasterki lub paski. Obraną cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć z wędlinami. Żurek przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, lub zakwas
rozcieńczyć wodą. Dodać wędlinę z cebulką, chrzan, zgnieciony przez praskę
czosnek. Zagotować. Na talerze nałożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i ćwiartki
jajek. Posypać zieleniną. Żurek podać w wazie.
ZAKWAS
Zakwas
można zrobić samemu zlewając mąkę żytnią lub kilka kromek chleba żytniego
przegotowaną wodą i odstawić w ciepłe miejsce aż płyn nabierze
charakterystycznego, kwaskowatego smaku.
BARSZCZ BIAŁY ŚWIĄTECZNY ... lub nie :)
SKŁADNIKI: wywar mięsny lub rosół, ½ kg kiełbasy (może być śląska), 8
plastrów wędzonego boczku, duża cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki,
„Ziarenka smaku” lub inna przyprawa, 6 jaj na twardo, 6 ugotowanych ziemniaków,
maggi, masło, gałązki melisy, tymianku, majeranku lub oregano, ocet lub sok z
cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Wędliny pokroić w paski lub
plasterki. Podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Wywar podgrzać. Zabielić
śmietaną wymieszaną dokładnie z mąką. Zakwasić octem lub sokiem z cytryny.
Doprawić „Ziarenkami”, solą i pieprzem. Zagotować. Dodać wędliny z tłuszczem.
Ziemniaki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Rozłożyć na talerzach wraz z
cząstkami jajek posypać zieleniną. Zupę podawać w wazie.
KARTOFLANKA BASI
To właśnie te frytki selerowe nadają jej inny, niepowtarzalny smak. Bardzo polecam...:)
SKŁADNIKI: 8-10 ziemniaków, 1 niewielka marchewka, 1 duża cebula, 1 b. duży seler, 3 szkl. mleka, 3 łyżki masła, ¼ szkl. mąki, tymianek, sól, pieprz, maggi
SKŁADNIKI: 8-10 ziemniaków, 1 niewielka marchewka, 1 duża cebula, 1 b. duży seler, 3 szkl. mleka, 3 łyżki masła, ¼ szkl. mąki, tymianek, sól, pieprz, maggi
PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki pokroić w gruba kostkę lub pół
plasterki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki. Warzywa zalać wodą i zagotować.
Cześć ziemniaków wyjąć, resztę wraz z marchewką zmiksować na gładką masę. Na
maśle dobrze usmażyć słupki selera grubości frytek. Wyjąć, włożyć do zupy. Na
tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulę. Przełożyć odcedzoną do zupy. Na tłuszczu
podsmażyć mąkę na złoty kolor, rozrobić ją mlekiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Podawać
posypaną drobno posiekanym tymiankiem.
ZUPA SELEROWA
Gdy robiłam pierwszy raz ten przepis nie spodziewałam się, że ta zupa jest taka smaczna. Seler sam w sobie jest bardzo zdrowy i chcąc go częściej używać w kuchni szukałam przepisów i tak trafiłam na tę zupę, ale nie pamiętam skąd go mam.
SKŁADNIKI: 1 bardzo duży seler, 2 szkl. zagotowanego mleka, 4 szkl. wrzątki, ½ szkl. śmietany, 2 żółtka, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, biały pieprz, natka drobno posiekana, drobne grzanki
PRZYGOTOWANIE: Wyszorowany,
rozdrobniony seler ugotować do miękkości w wodzie i mleku. Zmiksować na gładką
masę. Na maśle odsmażyć mąkę aż nabierze złotego koloru. Rozprowadzić 1,5 szkl.
zupy selerowej. Podgrzewać mieszając. Dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z
żółtkami. Rozprowadzić małą ilością zupy, dodać do zupy, gotować przez 2-3 min.
mieszając. Podawać na gorąco z drobnymi grzankami.SKŁADNIKI: 1 bardzo duży seler, 2 szkl. zagotowanego mleka, 4 szkl. wrzątki, ½ szkl. śmietany, 2 żółtka, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, biały pieprz, natka drobno posiekana, drobne grzanki
ZUPA SEROWA
Wiem, wiem ser żółty jest tłusty i ciężko strawny, ale ta zupa jest świetna :)
SKŁADNIKI: 1 szkl. startego żółtego sera lub 2 kostki sera topionego(rodzaj sera wybieramy w zależności od tego jaki smak ma mieć zupa), 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, poszatkowana nieduża cebula, 2 szkl. mleka, 4 szkl. wywaru mięsnego lub warzywnego, biały pieprz, sól, drobno posiekana natka (dowolnie), drobne grzanki lub groszek ptysiowy.
SKŁADNIKI: 1 szkl. startego żółtego sera lub 2 kostki sera topionego(rodzaj sera wybieramy w zależności od tego jaki smak ma mieć zupa), 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, poszatkowana nieduża cebula, 2 szkl. mleka, 4 szkl. wywaru mięsnego lub warzywnego, biały pieprz, sól, drobno posiekana natka (dowolnie), drobne grzanki lub groszek ptysiowy.
PRZYGOTOWANIE: Zeszklić cebulę na maśle. Wsypać mąkę i powoli
mieszając wlewać wywar i mleko. Dodać ser i mieszając gotować aż ser się
rozpuści. Przyprawić, zagotować. Podawać posypaną natka z drobnymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz