WIEPRZOWINA


  • PIZZA  Z  MIELONEGO  MIĘSA  BEZ CIASTA 
Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale jest bardzo smaczny i inny niż popularne hamburgery czy sznycelki.
SKŁADNIKI: 1 kg mielonego mięsa wg naszego wyboru, 250g kostek gotowanej szynki, a jak mięso jest drobiowe to baleronu lub wędzonego, gotowanego boczku, pęczek dymki w talarkach, ½ kg pomidorów, pęczek poszatkowanej drobniutko natki, 3 kulki mozzarelli, 4 jaja, 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, papryka. Tłuszcz do smarowania blachy + łyżka bułki tartej do posypania.
PRZYGOTOWANIE: Wyrobić mięso, szynkę, jaja, przecier pomidorowy, dymkę, natkę i przyprawy na jednolitą masę. Wyłożyć nią płaską formę do ciasta i piec 15min w 220C. Plastry pomidora wyłożyć na mięsie a na nich plastry mozzarelli i piec 10-15 min w 200C, aż ser się ładnie rozpłynie po mięsie. Podawać gorące z pieczywem.
  • KLOPSIKI  W  SOSIE  CYTRYNOWYM
Nowe wrażenia dla kubków smakowych i ciekawe, smaczne danie, klopsiki inne niż wszystkie.
SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego, cytryna, 2 jaja, ½ szkl bułki tartej, 2 cebule, sól, pieprz, 2 garści natki drobno posiekanej, ½ - 1 szkl wody, na sos: 2 szkl bulionu, 1 listek bobkowy, 2-3 łyżki soku z cytryny, 150g śmietany lub jogurtu greckiego, 3 żółtka, 2 łyżeczki cukru, garść melisy cytrynowej bardzo drobno posiekanej.
PRZYGOTOWANIE: z mięsa, otartej skórki z cytryny, podsmażonej kostki cebuli, jajkami, natką i przyprawami wyrobić gładką masę. Zagotować bulion z listkiem bobkowym i sokiem z cytryny i gotować w nim klopsiki wyrobione z masy mięsnej przez ok. 20 min. Wyjąć klopsiki na talerz. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i wlać do rosołu ubijając podgrzewać, aż stanie się gęsty nie dopuszczając do zagotowania. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, włożyć klopsiki, lekko podgrzać. Przełożyć do wazy i posypać lekko skórką z cytryny i melisą. Można podawać na półmisku a sos w sosjerce. Dobre do tego jest puree.
  • KOTLETY Z KARKÓWKI Z POMARAŃCZAMI
SKŁADNIKI: 4 kotlety, 2 pomarańcze, ząbek czosnku, rozmaryn, olej, sól,  pieprz 
PRZYGOTOWANIE: Zbić kotlety, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem i rozmarynem. Odstawić w chłodne miejsce. Pomarańcze sparzyć, jedną obrać i podzielić na cząstki, z drugiej wycisnąć sok. Usmażyć kotlety na oleju. Wyjąć. Na tłuszczu ułożyć pomarańcze, polać sokiem, podgrzewać chwilę. Kotlety polać sokiem, obłożyć pomarańczami podawać z ryżem.
  • KOTLETY Z KARKÓWKI ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI: 4 kotlety, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ½ kg śliwek węgierek lub innych, gałązka rozmarynu i tymianku, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu i kardamonu, kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz, olej
PRZYGOTOWANIE: Umyte i osuszone kotlety natrzeć solą i pieprzem. Smażyć na oleju o 2-3 min. z każdej strony. Odłożyć żeby nie wystygły. Na tłuszczu zeszklić rozdrobniony czosnek, okrojoną w kostkę cebulę i imbir. Włożyć połówki wydrylowanych śliwek, miód, posiekany tymianek i rozmaryn. Sos oprószyć cynamonem i kardamonem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 10 min. Włożyć kotlety, podgrzać. Podawać polane sosem. Doskonale smakują z ryżem.
  • WYKWINTNE SZASZŁYKI
SKŁADNIKI: 80 dag mielonego indyka, lub wieprzowiny z wołowiną, 10 dag pieczarek, pomarańcza, tymianek, cebula, mąka, 2 łyżki miodu, 4 jaja, sól, pieprz, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Z wymytej pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Dodać do mięsa. Dodać miód, sól, pieprz. Oczyszczone pieczarki zmiksować. Obraną cebulę zeszklić. Pieczarki, cebulę i 2 jajka dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać i formować pulpety. Obtoczyć w jajku i mące. Nakładać na patyczki do szaszłyków i smażyć na złoto na patelni lub w głębokim oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz