RELISHE POMIDOROWY
SKŁADNIKI: 8 dużych pomidorów (najlepiej kiściowe, bo są bardziej aromatyczne), 3 gruszki, 2 strączki chili, 4 ząbki czosnku, 5 goździków, 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu, 1 łyżka posiekanego imbiru, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, kawałek cynamonu, 1 łyżeczka soli.
PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek, imbir, chili i pozostałe przyprawy. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory i gruszki. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy ok. 20 min. Możemy przechowywać w słoiku w lodówce jeżeli spożywamy często. Ja wlewam do małych słoiczków po przecierze pomidorowym lub musztardzie i wkładam pod kocyk szczelnie opatulając, żeby się pasteryzowały. Można oczywiście pasteryzować tradycyjnie pod wodą, ale... :)
CHUTNEY Z ZIELONYCH POMIDORÓW
Świetny przepis na wykorzystanie pomidorów, któe już nie zdążą dojrzeć z braku słońca. Bardzo smaczny sos do zimnych mięs i ryb lub kanapek jako zastępstwo musztardy i keczupu. SKŁADNIKI: 1,5 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów, 30 dag cebuli, 1/2 l octu owocowego, winnego lub 10% rozcieńczonego wodą, 25 dag cukru pudru, sól i pieprz do smaku. Rodzynki i czosnek można dodać, ale nie ma tego w przepisie oryginalnym.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone na cząstki pomidory, plastry cebuli posolić i posypać pieprzem do smaku i odstawić na 24 godz w kamiennym lub emaliowanym garnku, żeby się zmacerowały. Następnego dnia zagotować ocet, cukier, ewentualnie rodzynki gotować ok 5 min na wolnym ogniu, wrzucić pomidory i cebulę i gotować, aż wyparuje sok (30-60 min.). Przełożyć do słoików. W przepisie mówi się o zamykaniu ich po wystudzeniu sosu, ja zamykam gorące i wkładam pod kocyk.
DOMOWY SOS CHILLI
SKŁADNIKI: 3 kg dojrzałych pomidorów, 2-3 duże cebule, pęczek natki, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 szkl. oliwy, sól, pieprz, chilli lub ostra papryka do smaku.PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrane cząstki pomidorów, piórka cebuli i mieszając dusić. Po kilkunastu minutach dodać posiekaną natkę, przyprawy i sok z cytryny. Po ok. 20 min. sos jest gotowy, przełożyć do słoików i pasteryzować pod kocykiem. Można go też poporcjować i przechowywać w zamrażalniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz