SAŁATKI


 Na pewno lepiej zjeść kolorową i zdrową sałatkę niż kanapkę z wędliną i nie ma potrzeby pisać, że są smaczne :)
  • SAŁATKA  Z MARCHEWKI  INNA
Niektóre dania wychodzą same, gdy chcemy wymyślić coś innego niż zawsze i jak się udają to powtarzamy je chętnie, tak też było  z tą sałatką.
SKŁADNIKI: 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 cytryna, garść posiekanego kopru, sól, pieprz biały, kroimy w słupki 3 marchewki, 1 białą część pora, 1 seler (można go też zetrzeć na tarce), 1 jabłko.
PRZYGOTOWANIE: Wyszorowaną i sparzoną cytrynę zetrzeć na tarce, aby uzyskać łyżeczkę startej skórki, wycisnąć 2 łyżki soku cytrynowego, połączyć z pozostałymi składnikami i podawać.
  • SAŁATKA  DROBIOWA
Ta sałatka jest bardzo smaczna i chętnie ją jemy w letnie upalne dni. Ma jednak sporo kalorii, więc należy ją liczyć jako osobne danie.
SKŁADNIKI: 400g piersi z kurczaka, sól, pieprz, 2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki curry, 100ml bulionu, 125g ananasa „żywego” lub z puszki, 1 jabłko, 1 pęczek dymki, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki kwaśnej lub słodkiej śmietany.
PRZYGOTOWANIE: oczyszczone piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ½ godz. Podsmażyć w oleju przez 15 min z każdej strony. Wyjąć i podsmażyć w tym oleju curry. Mięso pokroić w paski, dodać cząstki ananasa, słupki jabłka skropionego sokiem z cytryny, poszatkowaną w krążki dymkę, śmietanę, połączyć z olejem, doprawić i podawać.
  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
SKŁADNIKI: 2 ugotowane buraki, 3 filety śledziowe, 2 cebule, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Buraki pokroić w słupki, jabłka i cebulę w kostkę, śledzie w małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić i schłodzić przed podaniem.
  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM
Nietypowe połączeni przepysznej sałatki :)
SKŁADNIKI: paczka matijasów, puszka ananasa, kubek kwaśniej śmietany, sól, pieprz biały.
PRZYGOTOWANIE: Osączone śledzie pociąć na małe kawałki i zalać zalewą z ananasa. Wstawić do lodówki na noc. Plastry ananasa pokroić w ósemki, wymieszać ze śledziami i sokiem, w którym się moczyły, dodać śmietanę, przyprawić, podawać.
  • SURÓWKA Z AVOCADO I KIWI
SKŁADNIKI: 4 kiwi, 2 avocado, po łyżce natki i szczypiorku, sos vinaigrette, mały pokrojony w paski ogórek, 1/3 selera, 3 garście rodzynek, główka sałaty masłowej lub lodowej.
PRZYGOTOWANIE: Obrać kiwi i avocado i pokroić w plasterki. Seler zetrzeć na drobnej tarce. Ogórek pokroić w słupki. Sałatę porwać w paski i wyłożyć nimi salaterkę. Na nich ułożyć plastry kiwi i avocado, na to wiórki selera, na których ułożyć słupki ogórka. Wszystko polać sosem vinaigrette. 
  • SAŁATKA DLA URODY (1 porcja)
SKŁADNIKI: 10dag truskawek, łyżka miodu, 3 łyżki orzechów, 1 jabłko, 3 łyżki płatków owsianych, jogurt grecki lub kefir.
PRZYGOTOWANIE: Płatki zalać małą ilością wrzątku. Zetrzeć jabłko. Posiekać grubo orzechy. Truskawki pokroić w małe kawałki. Wymieszać jogurt z miodem dodać pozostałe składniki. Można też zmiksować owoce z miodem i połączyć z jogurtem. 
  • SAŁATKA SZOPSKA (bdb. na kolację)
SKŁADNIKI: 4 obrane pomidory, 2 obrane ogórki, 4 posiekane całe dymki, 3 strąki oczyszczone papryki w dowolnym kolorze, 25dag sera solan, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Można dodać łyżeczkę musztardy jak ktoś woli ostry smak.
PRZYGOTOWANIE: Warzywa pokrojone na mniejsze kawałki doprawić, polać sokiem z cytryny i oliwą.
  • SAŁATKA Z CZERWONEJ  PERŁOWEJ FASOLI
SKŁADNIKI: po 150g ugotowanej fasoli czerwonej i perłowej (może być z puszki, ale bez zalewy), pęczek dymki, pęczek natki, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Poszatkować drobno dymkę i natkę, wymieszać składniki, doprawić i podawać.
  • SAŁATKA SZWEDZKA
SKŁADNIKI: 10dag pokrojonej w słupki gotowanej szynki, 2 średnie cebule, 2 korniszony, 1 kwaśne jabłko, 2 ugotowane ziemniaki, 2 starte młode marchewki, 3 łyżki pokrojonego w drobną kostkę ugotowanego selera, 7 posiekanych grubo orzechów włoskich, 1 jajko na twardo starte na tarce, 2 jajka na twardo pocięte w cząstki, 1 główka sałaty masłowej lub lodowej, poszatkowane zioła wg uznania do smaku: szczypiorek lub szalotka, koperek, natka pietruszki, sos: 5 łyżek majonezu, sok z cytryny do smaku, 3 łyżki śmietany, niepełna łyżeczka do kawy sproszkowanej papryki.
PRZYGOTOWANIE: Podawać możemy w salaterce lub miseczkach. Wykładamy dno naczynia liśćmi sałaty porwanymi w paski, na które układamy wymieszane wszystkie rozdrobnione warzywa, posypujemy utartym jajkiem i orzechami i dekorujemy cząstkami jajka. Sos podajemy osobno.
  • SAŁATKA ZIMOWA
SKŁADNIKI: 2 kubki ugotowanego na sypko ryżu, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, ½ puszki groszku, czerwona papryka, żółta papryka, cebula dość duża, ogórek wężowy, 1 biała rzodkiew, 2 garście posiekanej natki, garść posiekanego koperku, 2 garście posiekanego szczypiorku lub dymki, sól, pieprz, kilka łyżek majonezu. Zamiast majonezu można zrobić też vinaigrette.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa poszatkować w kostkę lub/i w słupki. Wymieszać z ryżem i majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na ½ godz., żeby smaki się połączyły. 
  • SAŁATKA Z ŁOSOSIA
SKŁADNIKI: paczka wędzonego łososia sałatkowego lub pokrojonych w kwadraty plastrów łososia wędzonego, kubek ryżu ugotowanego na sypko, ogórek wężowy pocięty w słupki, pęczek posiekanego koperku, sos vinaigratte, 2 jajka na twardo w cząstkach, kilka liści sałaty masłowej lub lodowej poszarpane w paski, sok z ½ cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty. Na to wyłożyć ryż wymieszany z łososiem, koprem, ogórkiem, polać wszystko sosem i udekorować cząstkami jajka.
  • SAŁATKA Z OWOCÓW
SKŁADNIKI: 2 jabłka i 2 gruszki obrane i pokrojone w plastry, 30 dag śliwek pokrojonych w ćwiartki, garść poszatkowanych orzechów włoskich, sok z ½ cytryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki płatków owsianych, kubek jogurtu greckiego lub śmietany.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone owoce pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać z ćwiartkami śliwek. Płatki zrumienić lekko na suchej patelni. Wsypać do owoców, dodać orzechy, zalać śmietaną i od razu podawać.
  • SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
SKŁADNIKI: 30dag kapusty pekińskiej pokrojonej w paski, 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko, 3 poszatkowane w talarki dymki, 10dag węgierek pokrojonych w paski, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ½ szkl majonezu, 4 łyżki posiekanej bardzo drobno natki, sól, cukier, pieprz.

PRZYGOTOWANIE: Rozdrobnione warzywa wymieszać, przyprawić i podawać. Można dodać jeszcze sok z cytryny, a dekorować cząstkami pomidorów lub jajek.
  • SAŁATKA Z BURAKÓW, RUKOLI, FETY I MIĘTY
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org
SKŁADNIKI: 3 ugotowane buraki, 120 g fety, 6 gałązek mięty, garść listków rukoli, 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Umyć, wysuszyć i posiekać miętę. Rukolę umyć, osuszyć i posiekać. Zrobić zaprawę z olejów, octu, soli i pieprzu. Ugotowane buraki pociąć w kostkę. Składniki przełożyć do miski i wymieszać z zaprawą. Doprawić do smaku. Podawać bez chłodzenia.  
wartość 209 kcal, do tej sałatki poleca się wino Rose, Provence.
  • SAŁATKA RYŻOWA DLA LENIWYCH
SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu, puszka groszku, puszka kukurydzy, 2 pęczki cebulki dymki, seler naciowy, majonez, musztarda, sól, pieprz, sok z cytryny (dowolnie)
PRZYGOTOWANIE: Do ugotowanego na sypko ryżu dodać okrojoną drobno cebulkę dymkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • SAŁATKA  Z  ARBUZA
SKŁADNIKI: ½  kuli arbuza, kiść białych winogron, puszka kukurydzy lub szklanka ugotowanych ziaren kukurydzy, jabłko, ½ szkl. naturalnego jogurtu, 4 plastry ostrego żółtego sera, sól, biały pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Z miąższu arbuza wyciąć specjalna łyżeczką kulki lub pokroić miąższ w kostkę. Winogrona pokroić na połówki. Jabłko pokroić w plasterki. Do salaterki włożyć wszystkie składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
  • SAŁATKA  ZIEMNIACZANA  NA  SPOSÓB  NIEMIECKI
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 kiszone lub marynowane ogórki, kubek jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, musztarda.
PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrać, pokroić w plastry. Cebulę i ogórki kiszone posiekać w kostkę. Dodać jogurt, majonez, musztardę i zamieszać. Schłodzić przed podaniem.

  • TZATZIKI 
Uwielbiam tzatziki i wolę je robić sama. Ten przepis jest troszkę inny od klasycznego, ale też dobry. W klasycznym nie ma papryki.

SKŁADNIKI: 300g jogurtu greckiego, 250g twarogu śmietanowego lub tłustego, 1 duża cebula, 1 średnia czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, 1 ogórek sałatkowy, sól, biały pieprz, łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać jogurt i ser na gładką masę. Cebulę drobno poszatkować w kostkę, oczyszczoną paprykę drobno posiekać. Obrany ogórek wydrążyć z pestek i posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku, przed podaniem schłodzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz