Na pewno lepiej zjeść kolorową i zdrową sałatkę niż kanapkę z wędliną i nie ma potrzeby pisać, że są smaczne :)
- SAŁATKA Z MARCHEWKI INNA
Niektóre dania
wychodzą same, gdy chcemy wymyślić coś innego niż zawsze i jak się udają to
powtarzamy je chętnie, tak też było z tą
sałatką.
SKŁADNIKI: 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 cytryna,
garść posiekanego kopru, sól, pieprz biały, kroimy w słupki 3 marchewki, 1
białą część pora, 1 seler (można go też zetrzeć na tarce), 1 jabłko.
PRZYGOTOWANIE: Wyszorowaną i sparzoną cytrynę
zetrzeć na tarce, aby uzyskać łyżeczkę startej skórki, wycisnąć 2 łyżki soku
cytrynowego, połączyć z pozostałymi składnikami i podawać.
- SAŁATKA DROBIOWA
Ta sałatka jest
bardzo smaczna i chętnie ją jemy w letnie upalne dni. Ma jednak sporo kalorii,
więc należy ją liczyć jako osobne danie.
SKŁADNIKI: 400g piersi z kurczaka, sól, pieprz, 2
łyżeczki oleju, 2 łyżeczki curry, 100ml bulionu, 125g ananasa „żywego” lub z
puszki, 1 jabłko, 1 pęczek dymki, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki kwaśnej lub
słodkiej śmietany.
PRZYGOTOWANIE: oczyszczone piersi kurczaka natrzeć
solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ½ godz. Podsmażyć w oleju przez 15 min
z każdej strony. Wyjąć i podsmażyć w tym oleju curry. Mięso pokroić w paski,
dodać cząstki ananasa, słupki jabłka skropionego sokiem z cytryny, poszatkowaną
w krążki dymkę, śmietanę, połączyć z olejem, doprawić i podawać.
- SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
SKŁADNIKI: 2 ugotowane buraki, 3 filety śledziowe,
2 cebule, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Buraki pokroić w słupki, jabłka i
cebulę w kostkę, śledzie w małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki,
doprawić i schłodzić przed podaniem.
- SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM
Nietypowe połączeni przepysznej sałatki :)
SKŁADNIKI: paczka matijasów, puszka ananasa, kubek
kwaśniej śmietany, sól, pieprz biały.
PRZYGOTOWANIE: Osączone śledzie pociąć na małe
kawałki i zalać zalewą z ananasa. Wstawić do lodówki na noc. Plastry ananasa
pokroić w ósemki, wymieszać ze śledziami i sokiem, w którym się moczyły, dodać
śmietanę, przyprawić, podawać.
- SURÓWKA Z AVOCADO I KIWI
SKŁADNIKI: 4 kiwi, 2 avocado, po łyżce natki i
szczypiorku, sos vinaigrette, mały pokrojony w paski ogórek, 1/3 selera, 3
garście rodzynek, główka sałaty masłowej lub lodowej.
PRZYGOTOWANIE: Obrać kiwi i avocado i pokroić w
plasterki. Seler zetrzeć na drobnej tarce. Ogórek pokroić w słupki. Sałatę
porwać w paski i wyłożyć nimi salaterkę. Na nich ułożyć plastry kiwi i avocado,
na to wiórki selera, na których ułożyć słupki ogórka. Wszystko polać sosem
vinaigrette.
- SAŁATKA DLA URODY (1 porcja)
SKŁADNIKI: 10dag truskawek, łyżka miodu, 3 łyżki
orzechów, 1 jabłko, 3 łyżki płatków owsianych, jogurt grecki lub kefir.
PRZYGOTOWANIE: Płatki zalać małą ilością wrzątku.
Zetrzeć jabłko. Posiekać grubo orzechy. Truskawki pokroić w małe kawałki.
Wymieszać jogurt z miodem dodać pozostałe składniki. Można też zmiksować owoce
z miodem i połączyć z jogurtem.
- SAŁATKA SZOPSKA (bdb. na kolację)
SKŁADNIKI: 4 obrane pomidory, 2 obrane ogórki, 4
posiekane całe dymki, 3 strąki oczyszczone papryki w dowolnym kolorze, 25dag
sera solan, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Można dodać łyżeczkę
musztardy jak ktoś woli ostry smak.
PRZYGOTOWANIE: Warzywa pokrojone na mniejsze
kawałki doprawić, polać sokiem z cytryny i oliwą.
- SAŁATKA Z CZERWONEJ PERŁOWEJ FASOLI
SKŁADNIKI: po 150g ugotowanej fasoli czerwonej i
perłowej (może być z puszki, ale bez zalewy), pęczek dymki, pęczek natki, 1
łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyżka oliwy z
oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Poszatkować drobno dymkę i natkę,
wymieszać składniki, doprawić i podawać.
- SAŁATKA SZWEDZKA
SKŁADNIKI: 10dag pokrojonej w słupki gotowanej
szynki, 2 średnie cebule, 2 korniszony, 1 kwaśne jabłko, 2 ugotowane
ziemniaki, 2 starte młode marchewki, 3 łyżki pokrojonego w drobną kostkę
ugotowanego selera, 7 posiekanych grubo orzechów włoskich, 1 jajko na twardo
starte na tarce, 2 jajka na twardo pocięte w cząstki, 1 główka sałaty masłowej
lub lodowej, poszatkowane zioła wg uznania do smaku: szczypiorek lub szalotka,
koperek, natka pietruszki, sos: 5 łyżek majonezu, sok z cytryny do smaku,
3 łyżki śmietany, niepełna łyżeczka do kawy sproszkowanej papryki.
PRZYGOTOWANIE: Podawać możemy w salaterce lub
miseczkach. Wykładamy dno naczynia liśćmi sałaty porwanymi w paski, na które
układamy wymieszane wszystkie rozdrobnione warzywa, posypujemy utartym jajkiem
i orzechami i dekorujemy cząstkami jajka. Sos podajemy osobno.
- SAŁATKA ZIMOWA
SKŁADNIKI: 2 kubki ugotowanego na sypko ryżu,
puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, ½ puszki groszku, czerwona papryka,
żółta papryka, cebula dość duża, ogórek wężowy, 1 biała rzodkiew, 2 garście
posiekanej natki, garść posiekanego koperku, 2 garście posiekanego szczypiorku
lub dymki, sól, pieprz, kilka łyżek majonezu. Zamiast majonezu można zrobić też
vinaigrette.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa poszatkować w
kostkę lub/i w słupki. Wymieszać z ryżem i majonezem, doprawić do smaku.
Odstawić na ½ godz., żeby smaki się połączyły.
- SAŁATKA Z ŁOSOSIA
SKŁADNIKI: paczka wędzonego łososia sałatkowego
lub pokrojonych w kwadraty plastrów łososia wędzonego, kubek ryżu ugotowanego
na sypko, ogórek wężowy pocięty w słupki, pęczek posiekanego koperku, sos
vinaigratte, 2 jajka na twardo w cząstkach, kilka liści sałaty masłowej lub
lodowej poszarpane w paski, sok z ½ cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty. Na
to wyłożyć ryż wymieszany z łososiem, koprem, ogórkiem, polać wszystko sosem i
udekorować cząstkami jajka.
- SAŁATKA Z OWOCÓW
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone owoce pokropić sokiem z
cytryny, posypać cukrem i wymieszać z ćwiartkami śliwek. Płatki zrumienić lekko
na suchej patelni. Wsypać do owoców, dodać orzechy, zalać śmietaną i od razu
podawać.
- SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
PRZYGOTOWANIE: Rozdrobnione warzywa wymieszać,
przyprawić i podawać. Można dodać jeszcze sok z cytryny, a dekorować cząstkami
pomidorów lub jajek.
- SAŁATKA Z BURAKÓW, RUKOLI, FETY I MIĘTY
SKŁADNIKI: 3 ugotowane buraki, 120 g fety, 6 gałązek mięty, garść listków rukoli, 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Umyć, wysuszyć i posiekać miętę. Rukolę umyć, osuszyć i posiekać. Zrobić zaprawę z olejów, octu, soli i pieprzu. Ugotowane buraki pociąć w kostkę. Składniki przełożyć do miski i wymieszać z zaprawą. Doprawić do smaku. Podawać bez chłodzenia.
wartość 209 kcal, do tej sałatki poleca się wino Rose, Provence.
- SAŁATKA RYŻOWA DLA LENIWYCH
SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu, puszka groszku, puszka kukurydzy, 2 pęczki
cebulki dymki, seler naciowy, majonez, musztarda, sól, pieprz, sok z cytryny
(dowolnie)
PRZYGOTOWANIE: Do ugotowanego na sypko ryżu dodać okrojoną drobno cebulkę dymkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE: Do ugotowanego na sypko ryżu dodać okrojoną drobno cebulkę dymkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- SAŁATKA Z ARBUZA
SKŁADNIKI: ½ kuli arbuza, kiść
białych winogron, puszka kukurydzy lub szklanka ugotowanych ziaren kukurydzy,
jabłko, ½ szkl. naturalnego jogurtu, 4 plastry ostrego żółtego sera, sól, biały
pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Z miąższu arbuza wyciąć specjalna łyżeczką kulki lub pokroić miąższ w kostkę. Winogrona pokroić na połówki. Jabłko pokroić w plasterki. Do salaterki włożyć wszystkie składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
PRZYGOTOWANIE: Z miąższu arbuza wyciąć specjalna łyżeczką kulki lub pokroić miąższ w kostkę. Winogrona pokroić na połówki. Jabłko pokroić w plasterki. Do salaterki włożyć wszystkie składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
- SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA SPOSÓB NIEMIECKI
PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrać, pokroić w plastry. Cebulę i ogórki kiszone posiekać w kostkę. Dodać jogurt, majonez, musztardę i zamieszać. Schłodzić przed podaniem.
- TZATZIKI
SKŁADNIKI: 300g jogurtu greckiego, 250g twarogu
śmietanowego lub tłustego, 1 duża cebula, 1 średnia czerwona papryka, 3 ząbki
czosnku, 1 ogórek sałatkowy, sól, biały pieprz, łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać jogurt i ser na gładką
masę. Cebulę drobno poszatkować w kostkę, oczyszczoną paprykę drobno posiekać.
Obrany ogórek wydrążyć z pestek i posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez
praskę. Warzywa wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku, przed podaniem
schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz