RYBY I OWOCE MORZA

Ryby trzeba jeść, to każdy wie, ale nasza kuchnia nie ma takiej tradycji i różnorodność dań rybnych  i jest raczej monotonna, dlatego warto podpatrzeć tych, którzy ryby jedzą częściej niż my. Oprócz tego podaję moje przepisy też inne od sztampowych :)
ROLADKI SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWE
Tą przystawką zyskacie zawsze uznanie gości i członków rodziny. Ma niesamowity wygląd  i jest smaczna.
SKŁADNIKI: 1 kg mrożonego lub świeżego szpinaku, 15dag łososia w 4 plastrach, 6jaj, 2 opakowania twarożku czosnkowego, 2 opakowania twarożku ziołowego, kapary, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozgotować szpinak i odsączyć. Doprawić solą i pieprzem. W misce ubić jaja na omlet, połączyć ze szpinakiem i rozprowadzić masę na formie do ciasta wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Piec ok 25 min. Wymieszać twarożki, posypać lekko kaparami i wyłożyć na masę jajeczną. Przykryć blatami łososia  i zrolować. Wystudzone schłodzić dobrze  w lodówce. Przed podaniem pociąć na małe rolki, przekłuć wykałaczką, żeby się nie rozpadły i podawać.

ZROLOWANE NALEŚNIKI ŁOSOSIOWO – KOPERKOWE
To danie można podawać na gorąco lub jako przystawkę na zimno. Jest smaczne  i efektowne. Połączenie łososia z koperkiem zawsze daje niesamowite wrażenia smakowe. Wartość kaloryczna tez nie jest wielka, bo tylko 145kcal.
SKŁADNIKI: na ciasto: 20g mąki, 10ml mleka półtłustego, 1 jajko, 2-3 łyżki oliwy, na nadzienie: 4 plastry wędzonego łososia, pęczek koperku, 3 łyżki świeżej śmietanki 3%, cytryna, sól.
PRZYGOTOWANIE:Z podanych składników zrobić ciasto i odstawić na 15min. Usmażyć na rozgrzanej patelni 4 naleśniki, nie trzeba już dodawać tłuszczu do smażenia. Posiekać wymyty koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Do śmietany dodać koperek i sok z cytryny. Na schłodzone naleśniki rozsmarować śmietanę, wyłożyć plater łososia i zrolować. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godz. Przed podaniem pokroić na 6 części i udekorować koperkiem. Gdy chcemy podać na ciepło podsmażamy lekko każdy rulonik.
ŁOSOSIOWE RULONIKI TYPU SUSHI
Ładna, delikatna i smaczna przystawka.
SKŁADNIKI: 6 dużych plastrów wędzonego łososia, 1 świeży filet z łososia, 18dag ryży na Syski lub okrągłego, 40ml octu ryżowego, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli.
PRZYGOTOWANIE: Opłukać ryż, odsączyć i zostawić na 15 min. Zalać ryż wodą tak by była tuż nad nim. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min., potem zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Wymieszać cukier, ocet i sól aż cukier się rozpuści, dodać  od ryżu i zamieszać, przykryć i zostawić niech dochodzi. Świeżego łososia pokroić na długie prostokąty. W misce wymieszać wodę z octem. Na małej trzcinowej lub słomianej macie przykrytej folią spożywczą ułożyć plaster wędzonego łososia, na nim rozprowadzić ryż maczając palce w wodzie z octem, żeby ryż nie przylegał. Plastry świeżego łososia umieszczamy na środku i zwijamy rolkę rolując ją przy pomocy maty. Dobrze schłodzić. Pokroić na małe rolki i podawać z sosem sojowym i wasali.
ŁOSOŚ W SZKLANECZCE Z POMIDORAMI I TZATZIKI
Bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka. Szczególnie smaczna jest wersja oryginalna ze świeżym łososiem. Szybko się robi a wartość kaloryczna też jest niska bo  tylko 132kcal.
SKŁADNIKI: 25dag łososia norweskiego Świerzego lub wędzonego, może być w małych kawałkach, 2 pomidory kiściowe, ½ ogórka, 2 kubki jogurtu greckiego, szczypta soli, 2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek szczypiorku i koperku.
PRZYGOTOWANIE:Przygotować tzatziki: obrać ogórek, przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pociąć na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych otworach, dodać zgnieciony czosnek, posiekany szczypiorek i koperek, połączyć z  jogurtem. Schłodzić w lodówce. Świeżego łososia opłukać i osuszyć papierem kuchennym. Pokroić w niewielką kostkę. Umyte pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę 1x1cm. Do szklanek do whisky lub podobnych wkładać kostki łososia, na to kostki pomidora i przykryć tzatzikami. Podawać chłodne.
KREWETKI KOKTAJLOWE Z ŁOSOSIEM
Proste, szybkie z przepięknym różowym kolorem, wyrafinowanym smakiem i tylko 59kcal:) Idealna przystawka, która zrobi wrażenie na każdym.
SKŁADNIKI: 20dag ugotowanych krewetek koktajlowych (odłożyć kilka do dekoracji), 2 różowe grejpfruty, 15dag majonezu, 3 łyżki kremówki, 1 ½ łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu, 1 ½ łyżeczki chrzanu śmietankowego lub 1 łyżeczka utartego chrzanu, 1 ½ łyżeczki sosu Worcester, 2 – 3 łyżeczki tabasco, kilka listków koperku do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:Wymieszać majonez z pozostałymi sosami i doprawić tabasco. Obrać grejpfruty, wyfiletować cząstki oddzielając je od skórki. Zmiksować krewetki, łososia i sos majonezowy. Wycisnąć masę szprycą do ciasta do szklanek do whisky, udekorować kilkoma krewetkami i malutką gałązką koperku. Schłodzić w lodówce.
MAŁE   KĘSKI   ŁOSOSIOWE  
 W  SEZAMOWEJ   PANIERCE
SKŁADNIKI: 4 cienkie plastry wędzonego łososia, biały kozi serek, 2 cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku (końcówki zostawić do dekoracji), 2 łyżki twarożku homogenizowanego lub twarożku delikatnego „Prezident”, 4 łyżki ziaren sezamu, sól, pieprz biały.
PRZYGOTOWANIE:Z soku z cytryn, soli, pieprzu i ½ posiekanych bardzo drobno ziół zrobić marynatę i namoczyć w niej plastry łososia. Wymieszać widelcem sery i posiekane drobno zioła. Wyjąć płaty łososia, osączyć, na rozłożonych ułożyć ser i mocno zrolować. Schłodzić przez godzinę, potem pokroić na 2cm ruloniki i każdy obtoczyć w ziarnach sezamu. Ułożyć na półmisku, na każdym ruloniku ułożyć po 2 – 3 końcówki szczypiorku. 
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
SKŁADNIKI: 2 ugotowane buraki, 3 filety śledziowe, 2 cebule, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Buraki pokroić w słupki, jabłka i cebulę w kostkę, śledzie w małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić i schłodzić przed podaniem.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM
Nietypowe połączeni przepysznej sałatki :)
SKŁADNIKI: paczka matiasów, puszka ananasa, kubek kwaśniej śmietany, sól, pieprz biały.
PRZYGOTOWANIE: Osączone śledzie pociąć na małe kawałki i zalać zalewą z ananasa. Wstawić do lodówki na noc. Plastry ananasa pokroić w ósemki, wymieszać ze śledziami i sokiem, w którym się moczyły, dodać śmietanę, przyprawić, podawać.
GAMBAS  Z   CZOSNKIEM
Dopiero w Hiszpanii jadłam po raz pierwszy duże krewetki (gambas) i uwielbiam je. Dzisiaj można je dostać też  u nas, więc warto mieć dobry przepis, żeby ich nie zepsuć, bo szkoda by było… Danie jest prościutki i smaczne.
SKŁADNIKI: 12 dużych krewetek, 80dag zielonych oliwek w zalewie, mogę być nadziewane papryką lub czosnkiem, ale bez nadzienia są lepsze, 3 ząbki czosnku, 2 szkl. oliwy z oliwek, ½ słoiczka kaparów (ok.30-40 szt.), pęczek natki, cytryna, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Krewetki oczyścić ze skorupek i wnętrzności, zostawić tylko ogonek (zawsze tak się robi). Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojony na grube kawałki czosnek, kapary i przyprawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć krewetki, polać je rozgrzaną oliwą, zapiec w nagrzanym piekarniku przez 15min. W 200C. podawać gorące posypane natką i udekorowane cząstkami cytryny.
KREWETKI Z RYŻEM
Podobne danie jadłam we Francji i bardzo mi smakowało. Krewetki są już u  nas dostępne więc można eksperymentować
SKŁADNIKI: 1/2 ugotowanych i obranych krewetek, 1/2 szkl. ryżu, 4 pomidory, 1/2 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego, 2-4 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Czosnek i cebulę poszatkować drobno i zeszklić na maśle. Pomidory przekroić lekko na krzyż, sparzyć, schłodzić wodą, zdjąć skórkę, poszatkować w kostkę i dodać do cebuli. Opłukany na sicie ryż dodać do pomidorów i zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 20 min. Gdy ryż jest miękki dodać krewetki i gotować kolejne 5 min. Jeśli trzeba podlać wodą. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
RACUCHY ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM
Nie pamiętam jak ten przepis znalazł się w moich notatkach, robiłam go wiele razy i nie znudził nam się, bo jest smaczny. 
SKŁADNIKI: 6 dużych ziemniaków, puszka tuńczyka w sosie własnym, 50g masła, pęczek szalotki, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Wymyć ziemniaki i ugotować je w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzić, schłodzone obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pognieść widelcem. Posiekać tuńczyka i szczypiorek. Połączyć z ziemniakami. Można dodać jajko, ale niekoniecznie. Podsmażać placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na odrobinie masła klarowanego. Podawać z dwiema surówkami.
DORSZ ZE SZPARAGAMI W CIEŚCIE RYŻOWYM        
Przepis pochodzi z portalu francuskiego, gdzie opublikowała go dietetyczka Dominik Boute http://www.cuisineaz.com/recettes/maki-de-dinde-60957.aspx jest przepyszny, skąpy w kalorie i wcale nie jest tak pracochłonny, jak wygląda…
SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza (mogą być kostki ale niekoniecznie), 1 kg szparagów zielonych, 4 blaty papieru ryżowego (takie jak na sajgonki), sok z cytryny, natka pietruszki, szczypiorek, kilka suszonych pomidorów w oleju, czarny pieprz, sól gruboziarnista, 2 łyżki oleju.
PRZYGOTOWANIE: Filety z dorsza natrzeć solą i zostawić w naczyniu i lodówce na 4 godz. Potem opłukać zimną wodą i obtoczyć w oleju.Namoczyć papier ryżowy w wodzie.Posiekać ziła. Pomidory suszone pokroić w kostkę. Opłukane szparagi pociąć na mniejsze kawałki. Podsmażyć je w 1 łyżce oleju na patelni, dodać sok z 1 cytryny i pozostawić na na 2 min. Te z główkami odstawić na bok na jarzynkę towarzyszącą. Piekarnik nagrzać do 210° C.
Każdy blat ciasta ryżowego rozłożyć kolejno na talerzu. Kłaść na nim ¼ część szparagów, rozdrobniony na spore kawałki filet z dorsza, oprószyć pieprzem, posypać  posiekanymi ziłami i pomidorami. Końce blatu ciasta zebrać razem i związać na kokardkę ale niezbyt ściśle. Posmarować dobrze olejem i zapiec  przez 12-15 min w piekarniku.
Podawać z pozostawionymi główkami szparagów  i surówkami. Dobra jest z kapusty pekińskiej, orzechów, rodzynek, kawałków pomarańczy i jogurtu, odrobinę słodka. Można w sezonie dodać kawałki kawona (popularny arbuz czerwony). 
RYBA DUSZONA Z JABŁKAMI
Szybko, smacznie i zdrowo :)
SKŁADNIKI: 60 dag filetów z dorsza lub innej ryby o białym mięsie, 2 duże kwaśne jabłka, duża cebula, mąka do oprószenia ryby, sól, pieprz ziołowy, majeranek, olej do smażenia, masło. 
PRZYGOTOWANIE: Filety podzielić na porcje, posolić, oprószyć mąką, usmażyć na oleju. Cebulę poddusić w maśle nie rumieniąc. Dodać jabłka podzielone na cząstki, osolić, oprószyć pieprzem i majerankiem. Lekko wymieszać. Porcje ryby zanurzyć w jabłkach i dusić kilka minut od przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree posypanymi koperkiem.  

ŁOSOŚ W KOŁDERCE SZPINAKOWEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM
Danie to, kiedyś wymagało sporego nakładu pracy. Dzisiaj, dzięki gotowym produktom zabiera parę minut, a efekt jest wspaniały.
SKŁADNIKI: 60 dag filetów z łososia, 2 opakowania (rulony), gotowego, nie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaku (ostatecznie może być mrożony), szklanka śmietanki, 1-2 jajka, sól, biały pieprz, Ziarenka smaku lub Vegetta, a najlepiej swoją mieszankę przypraw.
PRZYGOTOWANIE: Szpinak ugotować do miękkości, dodać śmietankę, jaja, poszatkowany, zeszklony czosnek, sól, troszkę Vegetty i odrobinę pieprzu. Gotować aż masa szpinakowa będzie dość gęsta. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty o centymetr większe niż filety. Na każdym prostokącie ułożyć filet, przykryć go kołderką ze szpinaku i na to ułożyć delikatnie prostokąt ciasta francuskiego. Boki ciasta skleić naciskając je widelcem. Piec w temperaturze 220 C przez ok 20 minut, aż ciasto stanie się rumiane. Podajemy tylko z surówką, najlepiej z kilku sałat, rzodkiewki i ogórka w sosie vinaigrette lub z gotowanych buraczków. 

FILETY Z ŁOSOSIA Z JABŁKAMI 
(zapiekane w papilotach)
Niesamowite danie i mimo, że potrzeba trochę czasu na przygotowanie go, to warto, bo smak wynagrodzi wszystko :) Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org
SKŁADNIKI: 4 steki z łososia, 2 jabłka zielone, 1 cytryna, 4 łyżki oliwy z oliwek, pęczek koperku, 1-2 łyżki gęstej śmietanki (dowolnie), kilka ziaren czerwonego pieprzu, sól.
PRZYGOTOWANIE: Podgrzać piekarnik do 210C. Zetrzeć z wyparzonej cytryny skórkę na tarce lub specjalnym narzędziem. Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć sok. Umyte jabłka pokroić na 8 plastrów po ok. ½ cm, a 4 z nich na słupki. Pozostałe plastry namoczyć w soku z cytryny, żeby nie zbrązowiały. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 25cm/25cm, każdy posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na nich filety łososia, skórą do dołu, każdy skropić łyżeczką oliwy z oliwek. Na nich umieścić gałązki koperku, skórkę z cytryny, lekko posolić, ułożyć po kilka ziaren czerwonego pieprzu. Związać po dwa kawałki papieru ze sobą zamykając tak łososia. Ułożyć na blaszce i zapiec przez 15-20 min. w zależności od wielkości kawałków ryby. Przed podaniem ułożyć na talerzu plasterki jabłka namoczone w soku z cytryny, posypać posiekanym koperkiem, obok ułożyć steki z łososia posypane koperkiem i słupkami jabłek. Obok można położyć kleks ze śmietanki.
TUŃCZYK  Z  ESTRAGONEM
Estragon wykorzystuję przede wszystkim do ziemniaków, bo nadaje im świetny smak i ogranicza zużycie soli. Tuńczyka  jadłam jak wszyscy, na kanapce. A ten pomysł mnie zaskoczył, ale warto ... jako przystawka wygląda świetnie i zaskoczy gości. Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.com
SKŁADNIKI: 500g tuńczyka w sosie własnym, 4 łyżki posiekanego estragonu, 3 łyżki kwaśnej śmietanki, 2 łyżeczki musztardy, , sok z 1 cytryny, kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Ja dodaję jeszcze 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Odsączyć tuńczyka z zalewy. Rozgnieść go widelcem na talerzu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przykryć folią i pozostawić w lodówce na 1 godz. Podawać w szklanych pucharkach udekorowanych czubkami gałązek estragonu z tostami i masłem.
PAELLA Z OWOCAMI MORZA 
Bogactwo Morza Śródziemnego wzbudzać może tylko zazdrość, ale, od czego mamy mrożonki…?:)  
SKŁADNIKI: ½ kg ryżu, 25 krewetek, 25 langust, 15 małż, 400g kalmarów, 400g kawałków mintaja, opakowanie paluszków z kraba pokrojonych na 3, 5 obranych pomidorów kiściowych, poszatkowany pęczek natki, 2 szczypty szafranu, 1 liść laurowy, 3 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, 7 łyżek oliwy z oliwek, 1 ½ l bulionu rybnego.
PRZYGOTOWANIE: Krewetki wrzucić na wrzątek, żeby się otworzyły. Krewetki obrać ze skórki pozostawiając tylko ogonki. Podsmażyć na patelni w 3 łyżkach oliwy krążki kalmarów, dodać kawałki mintaja, podsmażyć z każdej strony. Dodać krewetki i langusty, mieszając podsmażać. Dodać szafran, kawałki paluszków z krabów i cząstki pomidorów, doprawić solą i pieprzem, poddusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok.15 min. W tym czasie na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, zeszklić ryż. Podlewać go wywarem rybnym aż zmięknie. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić na małym ogniu 10-15 min. Podawać na patelni lub na półmisku, dekorując krewetkami i langustami ułożonymi na zewnątrz ryżu z dodatkiem warzyw w occie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz