- KAWA Z KARDAMONEM
I znowu coś innego :)
SKŁADNIKI: 3 łyżki zmielonej świeżo kawy, cukier trzcinowy do smaku, 1-2 gwiazdki kardamonu (może być zmielony, wtedy ¼ łyżeczki), ¾ l gorącej wody.
SKŁADNIKI: 3 łyżki zmielonej świeżo kawy, cukier trzcinowy do smaku, 1-2 gwiazdki kardamonu (może być zmielony, wtedy ¼ łyżeczki), ¾ l gorącej wody.
PRZYGOTOWANIE: Do garnka z wodą wsypujemy kawę, słodzimy. Od koniec gotowania dodajemy
kardamon. Gdy kawa zaczyna wrzeć zdejmujemy ją z ognia. Mieszamy i czekamy aż
osiądzie na dnie. Przecedzoną kawę podajemy
w dzbanku.
Tak przygotowaną kawę można wzbogacić wanilią, korzeniem imbiru,
goździkami, cynamonem,… Tak ugotowana kawa jest zdrowsza od parzonej.
SKŁADNIKI: 30g drożdży żywych piekarskich, 1 kg cukru, 7 l wody przegotowanej i ostudzonej, sok z 1 cytryny, garść rodzynek.
PRZYGOTOWANIE: W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z 1 cytryny. Gdy woda jest już letnia rozpuszczamy w niej drożdże. Do butelek włożyć po kilka rodzynek, wlać wodę z drożdżami, zamknąć szczelnie i włożyć do lodówki. Po dwóch dniach jest gotowe do spożycia.
SKŁADNIKI: 2 litry wody, 2 szkl. cukru, 2 szkl. cukru trzcinowego, 4 cytryny, 4 łyżki startego drobno imbiru, świeża mięta, szczypta soli, kostki lodu z 3 pojemników.
PRZYGOTOWANIE: 1 litr wody, cukier trzcinowy i zwykły, startą skórkę z 4 cytryn gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Ostudzone przelać do dzbanka, uzupełnić wodą, dodać starty imbir, sok z 4 cytryn, szczyptą soli, posiekaną miętą, kostkami lodu i dobrze zamieszać. Mieszadełko pozostawić w dzbanku, gdyż przed nalaniem nowej porcji do szklanek trzeba zamieszać.
- LEMONIADA MOJEJ BABCI
SKŁADNIKI: 30g drożdży żywych piekarskich, 1 kg cukru, 7 l wody przegotowanej i ostudzonej, sok z 1 cytryny, garść rodzynek.
PRZYGOTOWANIE: W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z 1 cytryny. Gdy woda jest już letnia rozpuszczamy w niej drożdże. Do butelek włożyć po kilka rodzynek, wlać wodę z drożdżami, zamknąć szczelnie i włożyć do lodówki. Po dwóch dniach jest gotowe do spożycia.
- LEMONIADA MOJEJ MAMUSI
SKŁADNIKI: 2 litry wody, 2 szkl. cukru, 2 szkl. cukru trzcinowego, 4 cytryny, 4 łyżki startego drobno imbiru, świeża mięta, szczypta soli, kostki lodu z 3 pojemników.
PRZYGOTOWANIE: 1 litr wody, cukier trzcinowy i zwykły, startą skórkę z 4 cytryn gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Ostudzone przelać do dzbanka, uzupełnić wodą, dodać starty imbir, sok z 4 cytryn, szczyptą soli, posiekaną miętą, kostkami lodu i dobrze zamieszać. Mieszadełko pozostawić w dzbanku, gdyż przed nalaniem nowej porcji do szklanek trzeba zamieszać.
- KOKTAJL Z ZIELONEJ HERBATY
SKŁADNIKI: ½ szkl. zielonej
herbaty, ½ szkl. soku z czarnych porzeczek, łyżka nektaru jabłkowego, 1 cm
kawałek imbiru
Imbir przecisnąć przez praskę do czosnku i dodać z innymi składnikami do herbaty.
Imbir przecisnąć przez praskę do czosnku i dodać z innymi składnikami do herbaty.
- KOKTAJL Z MALIN I MELONA
SKŁADNIKI: 12 dag malin, 25
dag melona, ½ szkl. kefiru lub jogurt, gałązka melisy cytrynowej
Zmiksować opłukane maliny i obrany melon z kefirem i melisą. Przed podaniem schłodzić.
Zmiksować opłukane maliny i obrany melon z kefirem i melisą. Przed podaniem schłodzić.
- KOKTAJL Z KIWI I OGÓRKA
SKŁADNIKI: 2 kiwi, 2
ogórki, 1 łodyga selera naciowego, zielona papryczka chili.
Obrać kiwi i ogórek. Z chili usunąć pestki, bo będzie zbyt ostre. Wypłukany seler pokroić na kawałki. Zmiksować wszystko.
Obrać kiwi i ogórek. Z chili usunąć pestki, bo będzie zbyt ostre. Wypłukany seler pokroić na kawałki. Zmiksować wszystko.
- KOKTAJL BURACZANY
SKŁADNIKI: ½ szkl. świeżego
soku pomarańczowego, 3-5 łyżek soku z buraka czerwonego, 3 łyżki soku z kiszonej kapusty, łyżka
mieszanych kiełków, łyżeczka miodu.
Wymieszać soki, osłodzić miodem, posypać kiełkami, schłodzić, podawać.
Wymieszać soki, osłodzić miodem, posypać kiełkami, schłodzić, podawać.
- KOKTAJL Z NATKI I CYTRYNY
SKŁADNIKI: obrana cytryna,
5 gałązek natki, 1 l wody gazowanej, pojemnik kostek lodu, cukier do smaku.
Do zmiksowanej na miazgę cytryny i natki dodawać po trochu kostki lodu i miksować. Rozcieńczyć wszystko wodą gazowaną i dosłodzić wg gustu.
Do zmiksowanej na miazgę cytryny i natki dodawać po trochu kostki lodu i miksować. Rozcieńczyć wszystko wodą gazowaną i dosłodzić wg gustu.
- ZSIADŁE MLEKO SUPER
SKŁADNIKI: 1 l mleka
tłustego, kwaśna śmietana.
Gorące mleko rozlać do szklanek lub kubeczków. Do każdego dodać łyżkę śmietany. Zostawić na noc.
Gorące mleko rozlać do szklanek lub kubeczków. Do każdego dodać łyżkę śmietany. Zostawić na noc.
- KOKTAJL JARZYNOWY
SKŁADNIKI: ½
szkl. soku z warzyw, ½ łyżeczki tartego chrzanu, łyżka posiekanego szczypiorku,
½ szkl. serwatki
Sok wymieszać z serwatką, dodać chrzan i szczypiorek.
Sok wymieszać z serwatką, dodać chrzan i szczypiorek.
- KOKTAJL Z MARCHWI I MANGO
SKŁADNIKI: mango,
marchew, ½ szkl. jogurtu, gałązka kolendry.
Miąższ z mango, kawałki marchewki zmiksować z jogurtem i kolendrą. Schłodzić, podać.
Miąższ z mango, kawałki marchewki zmiksować z jogurtem i kolendrą. Schłodzić, podać.
- KOKTAJL SZCZAWIOWY
SKŁADNIKI: łyżka
osiekanego szczawiu, ¾ szkl. maślanki, łyżeczka ziaren sezamu.
Zmiksować szczaw z maślanką, dodać sezam, zamieszać. Schłodzić, podać.
Zmiksować szczaw z maślanką, dodać sezam, zamieszać. Schłodzić, podać.
- KOKTAJL MORELOWY
SKŁADNIKI: 2
morele, ¾ szkl. zsiadłego mleka (przepis niżej), wanilia.
Zmiksować wydrelowane morele z pozostałymi składnikami, schłodzić, podać.
Zmiksować wydrelowane morele z pozostałymi składnikami, schłodzić, podać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz