NAPOJE ZIMNE I GORĄCE

Wyznaję zasadę, że lepiej zrobić coś samemu, niż kupować zatrute chemią i cukrem produkty, które ich producenci reklamują jako zdrowe. Ciekawe czy karmią tym też swoje rodziny...
  • KAWA Z KARDAMONEM
I znowu coś innego :)
SKŁADNIKI: 3 łyżki zmielonej świeżo kawy, cukier trzcinowy do smaku, 1-2 gwiazdki kardamonu (może być zmielony, wtedy ¼ łyżeczki), ¾ l gorącej wody.
PRZYGOTOWANIE: Do garnka z wodą wsypujemy kawę, słodzimy. Od koniec gotowania dodajemy kardamon. Gdy kawa zaczyna wrzeć zdejmujemy ją z ognia. Mieszamy i czekamy aż osiądzie na dnie. Przecedzoną kawę podajemy  w dzbanku.
Tak przygotowaną kawę można wzbogacić wanilią, korzeniem imbiru, goździkami, cynamonem,… Tak ugotowana kawa jest zdrowsza od parzonej.
  • LEMONIADA MOJEJ BABCI
Przepyszna lemoniada może być doskonałym zastępstwem coli i innych napojów gazowanych.
SKŁADNIKI: 30g drożdży żywych piekarskich, 1 kg cukru, 7 l wody przegotowanej i ostudzonej, sok z 1 cytryny, garść rodzynek.
PRZYGOTOWANIE: W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z 1 cytryny. Gdy woda jest już letnia rozpuszczamy w niej drożdże. Do butelek włożyć po kilka rodzynek, wlać wodę z drożdżami, zamknąć szczelnie i włożyć do lodówki. Po dwóch dniach jest gotowe do spożycia.
  • LEMONIADA MOJEJ MAMUSI
Z czasem przepis babci mógł być udoskonalony i stał się szlachetniejszy :)
SKŁADNIKI: 2 litry wody, 2 szkl. cukru, 2 szkl. cukru trzcinowego, 4 cytryny, 4 łyżki startego drobno imbiru, świeża mięta, szczypta soli, kostki lodu z 3 pojemników.
PRZYGOTOWANIE: 1 litr wody, cukier trzcinowy i zwykły, startą skórkę z 4 cytryn gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Ostudzone przelać do dzbanka, uzupełnić wodą, dodać starty imbir, sok z 4 cytryn, szczyptą soli, posiekaną miętą, kostkami lodu i dobrze zamieszać. Mieszadełko pozostawić w dzbanku, gdyż przed nalaniem nowej porcji do szklanek trzeba zamieszać.
  • KOKTAJL Z ZIELONEJ HERBATY
SKŁADNIKI: ½ szkl. zielonej herbaty, ½ szkl. soku z czarnych porzeczek, łyżka nektaru jabłkowego, 1 cm kawałek imbiru
Imbir przecisnąć przez praskę do czosnku i dodać z innymi składnikami do herbaty.
 
  • KOKTAJL Z MALIN I MELONA
SKŁADNIKI: 12 dag malin, 25 dag melona, ½ szkl. kefiru lub jogurt, gałązka melisy cytrynowej
Zmiksować opłukane maliny i obrany melon z kefirem i melisą. Przed podaniem schłodzić.
  • KOKTAJL Z KIWI I OGÓRKA
SKŁADNIKI: 2 kiwi, 2 ogórki, 1 łodyga selera naciowego, zielona papryczka chili.
Obrać kiwi i ogórek. Z chili usunąć pestki, bo będzie zbyt ostre. Wypłukany seler pokroić na kawałki. Zmiksować wszystko.
  • KOKTAJL BURACZANY
SKŁADNIKI: ½ szkl. świeżego soku pomarańczowego, 3-5 łyżek soku z buraka czerwonego,  3 łyżki soku z kiszonej kapusty, łyżka mieszanych kiełków, łyżeczka miodu.
Wymieszać soki, osłodzić miodem, posypać kiełkami, schłodzić, podawać.
  • KOKTAJL Z NATKI I CYTRYNY
SKŁADNIKI: obrana cytryna, 5 gałązek natki, 1 l wody gazowanej, pojemnik kostek lodu, cukier do smaku.
Do zmiksowanej na miazgę cytryny i natki dodawać po trochu kostki lodu i miksować. Rozcieńczyć wszystko wodą gazowaną i dosłodzić wg gustu. 
  • ZSIADŁE MLEKO SUPER
SKŁADNIKI: 1 l mleka tłustego, kwaśna śmietana.
Gorące mleko rozlać do szklanek lub kubeczków. Do każdego dodać łyżkę śmietany. Zostawić na noc.
 

  • KOKTAJL  JARZYNOWY
SKŁADNIKI: ½ szkl. soku z warzyw, ½ łyżeczki tartego chrzanu, łyżka posiekanego szczypiorku, ½ szkl. serwatki
Sok wymieszać z serwatką, dodać chrzan i szczypiorek.
  • KOKTAJL  Z  MARCHWI  I  MANGO
SKŁADNIKI: mango, marchew, ½ szkl. jogurtu, gałązka kolendry.
Miąższ z mango, kawałki marchewki zmiksować z jogurtem i kolendrą. Schłodzić, podać. 
  • KOKTAJL  SZCZAWIOWY
SKŁADNIKI: łyżka osiekanego szczawiu, ¾ szkl. maślanki, łyżeczka ziaren sezamu.
Zmiksować szczaw z maślanką, dodać sezam, zamieszać. Schłodzić, podać.
  • KOKTAJL  MORELOWY
SKŁADNIKI: 2 morele, ¾ szkl. zsiadłego mleka (przepis niżej), wanilia.
Zmiksować wydrelowane morele z pozostałymi składnikami, schłodzić, podać. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz