PAELLA
Pierwszy raz jadłam
paelle na stażu we Francji, w Montpellier, i od razu mnie zachwyciła i weszła
na stałe do mojej kuchni. Potem w Hiszpanii jadłam jej różne odmiany. Jest to
barwna potrawa hiszpańska podawana prosto z patelni zaraz po przygotowaniu. Ma
wiele odmian różniących się składnikami, ale zawsze jest ryż z szafranem, który
nadaje jej unikalny smak. Nie znam dokładnych proporcji składników, ale te,
które podaję bardzo wiarygodnie odtworzyły smak jedzonych przeze mnie paelli.
Jest trochę pracochłonna, ale warto:)
PAELLA TRADYCYJNA
SKŁADNIKI: 1kg ryżu, 1 kurczak pokrojony na dość duże
kawałki, ½ kg schabu, 200g paprykowego salami w plastrach, 10-15 małż, ½ kg
kalmara, 10-15 krewetek średniej wielkości, 300g groszku konserwowanego lub
mrożonego, 3 cebule, 7-10 poszatkowanych ząbków czosnku, poszatkowany pęczek
natki, 3 pomidory, 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 liście laurowe, sól, pieprz do
smaku, ½ łyżeczki szafranu.
PRZYGOTOWANIE: Umyte małże zagotować we wrzątku
ok. 5 min, żeby się otworzyły. Krewetki zagotować we wrzątku ok. 3 min. Posiekać
obraną cebulę. Schab pokroić w paski 2x3 cm. Kalmary pokroić w pierścienie.
Pomidory nacięte na krzyż sparzyć wrzątkiem, schłodzić, obrać ze skórki i
pokroić na cząstki. Na średnim ogniu w połowie ilości oliwy zeszklić cebule,
dodawać kolejno kawałki kurczaka i podsmażyć, schab i podrumienić go, pokrojone
kalmary, pomidory, pokruszony liść laurowy, szafran, pieprz i sól do smaku i
dusić 10-15 min. Dodać odcedzone małże i krewetki, podlać 1 ½ l wody i
doprowadzić do wrzenia. Na drugiej patelni podgrzewać w oliwie ryż, aż stanie
się szklisty i przeźroczysty cały czas mieszając. Podlewać wytworzonym bulionem
żeby go wchłonął i ugotował się. Gdy już jest al dente dodać czosnek, natkę, pocięte
w paski plasterki salami i pozostałe składniki z bulionu. Dobrze zamieszać,
przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10-12 min. Podawać z surówkami z sałat i
lekkim sosem.
PAELLA WEGETARIAŃSKA
Nie jestem wegetarianką
i chyba nią już nie będę, nie przepadam za jarskimi daniami, ale ta palla jest
wyjątkiem:)
SKŁADNIKI: ½ kg ryżu, 1 czerwona papryka, 3
pomidory kiściowe, 400g poszatkowanych w paski pieczarek, 400g pociętej na
kawałki zielonej fasolki szparagowej, słoik czarnych oliwek, słoik serc z
karczocha, 5 poszatkowanych ząbków czosnku, 2 poszatkowane cebule, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 2 szczypty szafranu, 2 szkl. bulionu warzywnego, oliwa z
oliwek, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Umytą i oczyszczoną paprykę kroić w
paski, obrane pomidory kroić w cząstki. Na rozgrzanych 4 łyżkach oliwy zeszklić
cebulę, podsmażyć czosnek, podsmażyć pieczarki i paprykę, dodać serca karczochów
i przełożyć do pojemnika, żeby dochodziły w cieple. Na patelnie dodać 2 łyżki
oliwy, wsypać ryż, zeszklić go. Dodać bulion i szafran. Przyprawić i
doprowadzić do wrzenia. Dusić jeszcze na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Aż ryż
będzie al dente. Dodać kawałki fasolki, cząstki pomidorów i pozostałe składniki
i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min mieszając od czasu do czasu.
Podawać z ogórkiem konserwowym lub sałatką z warzyw w occie.
PAELLA Z OWOCAMI MORZA
Bogactwo Morza
Śródziemnego wzbudzać może tylko zazdrość, ale, od czego mamy mrożonki…?:)
SKŁADNIKI: ½ kg ryżu, 25 krewetek, 25 langust, 15
małż, 400g kalmarów, 400g kawałków mintaja, opakowanie paluszków z kraba
pokrojonych na 3, 5 obranych pomidorów kiściowych, poszatkowany pęczek natki, 2
szczypty szafranu, 1 liść laurowy, 3 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz do
smaku, 7 łyżek oliwy z oliwek, 1 ½ l bulionu rybnego.
PRZYGOTOWANIE: Krewetki wrzucić na
wrzątek, żeby się otworzyły. Krewetki obrać ze skórki pozostawiając tylko ogonki.
Podsmażyć na patelni w 3 łyżkach oliwy krążki kalmarów, dodać kawałki mintaja,
podsmażyć z każdej strony. Dodać krewetki i langusty, mieszając podsmażać. Dodać
szafran, kawałki paluszków z krabów i cząstki pomidorów, doprawić solą i
pieprzem, poddusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok.15 min. W tym czasie
na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, zeszklić ryż. Podlewać go wywarem rybnym aż
zmięknie. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić na małym ogniu 10-15 min.
Podawać na patelni lub na półmisku, dekorując krewetkami i langustami ułożonymi
na zewnątrz ryżu z dodatkiem warzyw w occie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz