KASZE I RYŻ

Kasze i ryż są traktowane głownie jako zamiennik dla ziemniaków. Są bardzo polecane przez dietetyków, a ich wartości odżywcze są wszystkim znane. Można jednak wykorzystać je do tworzenia dań, których są bazą.

PAELLA
Pierwszy raz jadłam paelle na stażu we Francji, w Montpellier, i od razu mnie zachwyciła i weszła na stałe do mojej kuchni. Potem w Hiszpanii jadłam jej różne odmiany. Jest to barwna potrawa hiszpańska podawana prosto z patelni zaraz po przygotowaniu. Ma wiele odmian różniących się składnikami, ale zawsze jest ryż z szafranem, który nadaje jej unikalny smak. Nie znam dokładnych proporcji składników, ale te, które podaję bardzo wiarygodnie odtworzyły smak jedzonych przeze mnie paelli. Jest trochę pracochłonna, ale warto:)
PAELLA TRADYCYJNA
SKŁADNIKI: 1kg ryżu, 1 kurczak pokrojony na dość duże kawałki, ½ kg schabu, 200g paprykowego salami w plastrach, 10-15 małż, ½ kg kalmara, 10-15 krewetek średniej wielkości, 300g groszku konserwowanego lub mrożonego, 3 cebule, 7-10 poszatkowanych ząbków czosnku, poszatkowany pęczek natki, 3 pomidory, 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 liście laurowe, sól, pieprz do smaku, ½ łyżeczki szafranu.
PRZYGOTOWANIE: Umyte małże zagotować we wrzątku ok. 5 min, żeby się otworzyły. Krewetki zagotować we wrzątku ok. 3 min. Posiekać obraną cebulę. Schab pokroić w paski 2x3 cm. Kalmary pokroić w pierścienie. Pomidory nacięte na krzyż sparzyć wrzątkiem, schłodzić, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na średnim ogniu w połowie ilości oliwy zeszklić cebule, dodawać kolejno kawałki kurczaka i podsmażyć, schab i podrumienić go, pokrojone kalmary, pomidory, pokruszony liść laurowy, szafran, pieprz i sól do smaku i dusić 10-15 min. Dodać odcedzone małże i krewetki, podlać 1 ½ l wody i doprowadzić do wrzenia. Na drugiej patelni podgrzewać w oliwie ryż, aż stanie się szklisty i przeźroczysty cały czas mieszając. Podlewać wytworzonym bulionem żeby go wchłonął i ugotował się. Gdy już jest al dente dodać czosnek, natkę, pocięte w paski plasterki salami i pozostałe składniki z bulionu. Dobrze zamieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10-12 min. Podawać z surówkami z sałat i lekkim sosem.
PAELLA WEGETARIAŃSKA
Nie jestem wegetarianką i chyba nią już nie będę, nie przepadam za jarskimi daniami, ale ta palla jest wyjątkiem:)
SKŁADNIKI: ½ kg ryżu, 1 czerwona papryka, 3 pomidory kiściowe, 400g poszatkowanych w paski pieczarek, 400g pociętej na kawałki zielonej fasolki szparagowej, słoik czarnych oliwek, słoik serc z karczocha, 5 poszatkowanych ząbków czosnku, 2 poszatkowane cebule, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 szczypty szafranu, 2 szkl. bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Umytą i oczyszczoną paprykę kroić w paski, obrane pomidory kroić w cząstki. Na rozgrzanych 4 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, podsmażyć czosnek, podsmażyć pieczarki i paprykę, dodać serca karczochów i przełożyć do pojemnika, żeby dochodziły w cieple. Na patelnie dodać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, zeszklić go. Dodać bulion i szafran. Przyprawić i doprowadzić do wrzenia. Dusić jeszcze na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Aż ryż będzie al dente. Dodać kawałki fasolki, cząstki pomidorów i pozostałe składniki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min mieszając od czasu do czasu. Podawać z ogórkiem konserwowym lub sałatką z warzyw w occie.
PAELLA Z OWOCAMI MORZA
Bogactwo Morza Śródziemnego wzbudzać może tylko zazdrość, ale, od czego mamy mrożonki…?:)  
SKŁADNIKI: ½ kg ryżu, 25 krewetek, 25 langust, 15 małż, 400g kalmarów, 400g kawałków mintaja, opakowanie paluszków z kraba pokrojonych na 3, 5 obranych pomidorów kiściowych, poszatkowany pęczek natki, 2 szczypty szafranu, 1 liść laurowy, 3 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, 7 łyżek oliwy z oliwek, 1 ½ l bulionu rybnego.
PRZYGOTOWANIE: Krewetki wrzucić na wrzątek, żeby się otworzyły. Krewetki obrać ze skórki pozostawiając tylko ogonki. Podsmażyć na patelni w 3 łyżkach oliwy krążki kalmarów, dodać kawałki mintaja, podsmażyć z każdej strony. Dodać krewetki i langusty, mieszając podsmażać. Dodać szafran, kawałki paluszków z krabów i cząstki pomidorów, doprawić solą i pieprzem, poddusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok.15 min. W tym czasie na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, zeszklić ryż. Podlewać go wywarem rybnym aż zmięknie. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić na małym ogniu 10-15 min. Podawać na patelni lub na półmisku, dekorując krewetkami i langustami ułożonymi na zewnątrz ryżu z dodatkiem warzyw w occie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz