DRÓB

Drób jest niskokaloryczny, smaczny i można z niego robić cuda na gorąco i na zimno :) 
  • PIERSI KURCZAKA Z POMARAŃCZAMI
SKŁADNIKI: 4 pomarańcze, ½ kg piersi kurczaka, 2 pęczki szalotki, 3 łyżki oliwy, 1 papryczka chili czerwona  i  1 zielona, szczypta kolendry, 150ml soku z pomarańczy, 2 łyżki octu ziołowego, 2 łyżki maggi, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE: Wyfiletować cząstki pomarańczy a sok wykorzystać do przepisu. Oczyszczoną z błonek pierś kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na gorącej oliwie. Wyjąć i posypać kolendrą. Obie chili oczyścić z pestek i bardzo drobno poszatkować. Szalotkę pokroić w kawałki 3cm, a jej białe części podzielić na 4 wzdłuż i podsmażyć na tłuszczu po kurczaku razem z chili. Wyjąć cebulę i chili i wlać sok pomarańczowy, dodać maggi i mąkę, zamieszać dokładnie i zagotować. Dodać pomarańcze i pozostałe składniki, podgrzać  i podawać.
  • KOLOROWE GALARETY MIĘSNO – WARZYWNE 
Ponieważ robienie takich galaret jest trochę pracochłonne, więc nie robię ich na co dzień tylko na święta lub spotkania ze znajomymi, ale warto poświęcić swój czas bo zachwycają wyglądem  i smakiem.
SKŁADNIKI: 1 kg skrzydełek z kurczaka, 2 piersi z kurczaka, 1 włoszczyznę, 2 listki bobkowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól 6 marchewek, 3 spore brokuły,  do galarety: 2 białka, 2 dag koncentratu pomidorowego, sok z 1 cytryny, 6 jajek na twardo, puszka groszku.

PRZYGOTOWANIE: Gotować na wolnym ogniu skrzydełka drobiowe i pierś z włoszczyzną. Osobno ugotować brokuły, osobno marchewkę, groszek osączyć z zalewy. Ugotowany rosół przecedzić, dodać rozmącone białka. Do ¼ bulionu dać  przecier pomidorowy, rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny. Do wysokiej prostokątnej formy włożyć ugotowane jajka, obsypać na około groszkiem i zalać wywarem z koncentratem pomidorowym, wstawić do lodówki do stężenia. Zmiksować mięso ze skrzydełek i piersi, połączyć z ¼ wywaru i schłodzić. 2 marchewki pokroić w słupki, pozostałe zmiksować i połączyć z ¼ wywaru i schłodzić. Zmiksować brokuły, połączyć ¼ wywaru i schłodzić. Gdy galarety będą powoli tężeć wykładamy je do formy. Kolejność powinna być taka: jajka z groszkiem, galareta marchewkowa, galareta z drobiem, galareta brokułowa. Wstawić do lodówki, żeby stężała do końca. Przed podaniem ustawić formę na krótko nad parą, żeby galareta odeszła od ścianek i wyłożyć ja na półmisek do góry nogami. Można też kroić w formie na plastry i te wyłożyć na półmisek udekorowany plastrami cytryny.
  • SAŁATKA  DROBIOWA 
Ta sałatka jest bardzo smaczna i chętnie ją jemy w letnie upalne dni. Ma jednak sporo kalorii, więc należy ją liczyć jako osobne danie.
SKŁADNIKI: 400g piersi z kurczaka, sól, pieprz, 2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki curry, 100ml bulionu, 125g ananasa „żywego” lub z puszki, 1 jabłko, 1 pęczek dymki, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki kwaśnej lub słodkiej śmietany. 
PRZYGOTOWANIE: oczyszczone piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ½ godz. Podsmażyć w oleju przez 15 min z każdej strony. Wyjąć i podsmażyć w tym oleju curry. Mięso pokroić w paski, dodać cząstki ananasa, słupki jabłka skropionego sokiem z cytryny, poszatkowaną w krążki dymkę, śmietanę, połączyć z olejem, doprawić i podawać.
  • PIERŚ  KURCZAKA  Z  MORELAMI,   BOCZNIAKAMI  I  PIECZARKAMI
Pierś z kurczaka jemy chętnie, bo ma mało kalorii. Ten przepis pochodzi z Niemiec i jest szybki i bardzo smaczny, inny i bardziej kolorowy niż tradycyjna pierś z pieczarkami.
SKŁADNIKI: 600g piersi z kurczaka, ½ kg moreli (poza sezonem 1 puszka), pęczek dymtki, 250g pieczarek, 250g, 30g masła, sól, biały pieprz, 200g słodkiej śmietanki, 1 łyżka curry, 1 łyżka zielonego pieprzy w ziarnach, 2 łyżki sosu maggi, 1/8 l czystego bulionu. Można dodać 4 ząbki czosnku pokrojone na cząstki.
PRZYGOTOWANIE: Po wymyciu pokroić pierś kurczaka w kostkę, morele, pieczarki na ćwiartki, boczniaki na mniejsze kawałki. Dymkę po oczyszczeniu i opłukaniu pokroić na paski 5cm. Podsmażyć na rozgrzanym maśle mięso z każdej strony, doprawić solą i pieprzem, wrzucić warzywa, morele i smażyć 1-2 min. Wymieszać bulion ze śmietanką, doprawić curry i zielonym pieprzem. Zalać mięso z warzywami, dusić ok. 15 min. Podawać z ryżem.
  • PIERSI KURCZAKA Z MORELAMI I RYŻEM
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org.
SKŁADNIKI: 2 piersi kurczaka, 20 cl lekkiej śmietanki, 1 puszka moreli, curry, sól, pieprz, ryż dla 2 osób.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować ryż. Pokroić piersi kurczaka na kawałki ok. 2 cm. Podsmażyć na patelni, przyprawić solą  i pieprzem. Pod koniec dodać morele. Dusić 1 min, dodać śmietankę, przyprawić curry. Podawać na talerzu wyłożonym ryżem.
  • INDYK  NADZIEWANY  BAKALIAMI
Odzyskałam wreszcie zeszyt z przepisami mojej Mamy i znalazłam tam indyka nadziewanego na różne sposoby. Przepis na indyka nadziewanego bakaliami,  moja Mama „wydobyła” od swojej babci, która przepisami nie chciała się dzielić, a szkoda, bo ponoć była świetną kucharka…

SKŁADNIKI: indyk, ½ szkl. śmietany, 4 łyżki oleju – u mnie „Kujawski”, sól, pieprz do smaku, sok z całej cytryny, łyżka majeranku, ½ łyżki kolendry, ½ łyżki słodkiej papryki, kilka ząbków czosnku,

NADZIENIE: po 1 szkl.: rodzynek, orzechów, migdałów bez skórki, po ½ szkl. : pasków z wędzonych śliwek, pasków z suszonych moreli, śmietanki, ¼ szkl. cukru, 2  łyżki posiekanej natki, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu.

WYKONANIE: Opłukane rodzynki namoczyć w miodzie. Jeżeli migdały mają skórkę, to trzeba je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą  i zdjąć skórkę. Wymytego i osuszonego indyka po odcięciu większych z logów tłuszczu  nacieramy sokiem z cytryny a potem solą  i pieprzem, bardzo dokładnie i odstawić do brytfanki na ok. 1 godz. Na roztopione w garnku masło wrzucić orzechy i bakalie, rodzynki z miodem też, smażyć mieszając przez ok. kwadrans na małym ogniu. Dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści cały czas mieszając. Dodać natkę i śmietankę, zamieszać podgrzać i odstawić do ostygnięcia. Zimne nadzienie wkładać łyżką do indyka, zaszyć go lub spiąć wykałaczkami, natrzeć olejem zmieszanym z  przyprawami. Ułożyć w brytfance, podlać 1 szkl. wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚ C. piec od 2 do 3 godz. w zależności od wielkości indyka lub 1 godz. na każdy kilogram indyka, bo są 2 szkoły…, cały czas polewając go od czasu  do czasu wytworzonym sosem. Po godzinie wyjąć brytfannę i przykryć aluminiową folią uda  i skrzydełka, żeby się nie spaliły. Na 20 min przed końcem pieczenia posmarować indyka śmietaną, żeby miał chrupiącą skórkę.
  • INNE FARSZE DO INDYKA
·       PAPRYKOWY
SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 8 plastrów boczku wędzonego, 4 plastry żółtego sera, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie, średnia cebula poszatkowana w kostkę, poszatkowana natka pietruszki, 1 jajko.

WYKONANIE: oczyszczoną paprykę poszatkować w kostkę, zmieszać zioła i posypać nimi plastry boczku. Układać na przemian wewnątrz indyka 2 plastry boczku, na to 1 plaster sera i posypać kostkami papryki i cebuli zmieszanymi z jajkiem. Wypełniać indyka ciasno, aż do wykorzystania wszystkich składników.
·       POMARAŃCZOWY
SKŁADNIKI: 3 soczyste  pomarańcze, 1 ½ szkl obranych migdałów, 1 szkl rodzynek, łyżeczka curry, sól, pieprz, garść poszatkowanej natki, 2 łyżki masła.

WYKONANIE: Umyte  i obrane pomarańcze wyfiletować. Potłuc migdały i wymieszać je z cząstkami pomarańczy i rodzynkami. Doprawić przyprawami. Wymieszać z wiórkami masła i nadziewać indyka.
·       POLSKI
SKŁADNIKI: kostka masła, nieduża chałka, 1 szkl. mleka, duży pęczek posiekanej natki, 2 - 4 jajka, 10 dag rodzynek, 10 wątróbek drobiowych, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ½ szkl śmietany 36%.

WYKONANIE: Namoczyć chałkę w mleku. Podsmażyć wątróbki i poszatkować drobno lub zmielic. Białka ubić na pianę. Zmieloną wątróbkę połączyć z natką i śmietaną. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać po trochu odciśniętą chałkę mieszając aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać rodzynki, połączyć z wątróbkami i doprawić do smaku. Potem połączyć delikatnie z pianą. Nadziewać indyka.
·       MIĘSNY
SKŁADNIKI: 400g zmielonej wieprzowej łopatki, 200g wątróbki drobiowej poszatkowanej, pęczek poszatkowanej natki, 1 dużą cebula poszatkowana w kostkę i podsmażona, 1-2 jajka, pieprz, sól, majeranek, bazylia, czosnek poszatkowany,

WYKONANIE: Wszystkie rozdrobnione składniki farszu połączyć i napełnić indyka.
·       MIĘSNO – WARZYWNY
SKŁADNIKI: Po 200 g mielonej lub pokrojonej drobno wieprzowiny i wołowiny, 200g wędzonej szynki pokrojonej w paski, 2 marchewki, średni seler, paprykę czerwoną, 20 pieczarek, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, ½ pęczka natki poszatkowanej, sól, grubo zmielony pieprz, majeranek,

WYKONANIE: Warzywa pokroić w słupki, pieczarki w talarki, posiekać cebulę i  czosnek, wymieszać z mięsami i szynką i nadziewać indyka.
·       DROBIOWO - KOPERKOWY
SKŁADNIKI: 3 kromki chleba tostowego, ½ szkl mleka, 400g zmielonego kurczaka, 2 jaja, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz,

WYKONANIE: Odciśnięty chleb wymieszać z mięsem, żółtkami, przyprawami i z ubitą pianą z białek.
·       JABŁECZNO – ŚLIWKOWO - MORELOWY
SKŁADNIKI: 2 duże kwaśne jabłka, 100g zmielonych słodkich sucharków, 100g wędzonych śliwek, 100g suszonych moreli, 50g masła, jajko, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, cząber.
WYKONANIE: Namoczyć śliwki i morele. Obrane cząsteczki jabłek połączyć z majerankiem. Osączone śliwki i morele pociąć na paseczki i połączyć ze startymi sucharkami, jajkiem, roztopionym masłem i przyprawami. Indyka nadziewać na przemian dwoma farszami.
  • FRANCUSKIE ROLADKI Z INDYKA
Przepis pochodzi z portalu francuskiego 
Sprawdziłam  i jest bardzo dobry :)
SKŁADNIKI: 4 piersi z indyka, 8 plastrów szynki, 1 opakowanie koziego sera, 6 suszonych pomidorów w oleju, 1 kieliszek białego wina.
PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 180° C.
Poszatkować  pomidory w kostkę.
Wymieszać kozi ser, liście Bazyli i pomidory pocięte w kostkę.Przeciąć piersi poziomo na pół i ułożyć je na  2 plastrach szynki położonych ściśle jeden obok drugiego, a na to  masę serowo- pomidorową z bazylią.Zwinąć delikatnie i ściśle roladki otoczone szynką.Spiąć roladki wykałaczkami lub zasznurować nitką.Włożyć do brytfanki wypełnionej białym winem na wysokość 1 cm.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 min.Można je podawać w całości lub pokrojone na pierścienie, jak w przepisie oryginalnym, polane wytworzonym sosem w brytfanki.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Inna wersja sprawdzona i też dobra to pieczenie w wywarze z jarzyn lub drobiu zamiast wina, lub dodanie 2 łyżek śmietanki lub jogurtu.
  • CORDON BLEU
SKŁADNIKI: 6 piersi z kurczaka lub indyka, 6 plastrów sera edamskiego, 6 plastrów szynki, jajko, sól, pieprz, 2 łyżeczki łagodnego keczupu lub musztardy Dijon.
PANIERKA: 6 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki, łyżka curry
PRZYGOTOWANIE: Opłukane mięso nadciąć poprzecznie na pół, rozłożyć, każdy płat lekko zbić. Oprószyć solą, pieprzem, posmarować keczupem lub musztardą. Na mięsie ułożyć plastry sera, na to plastry szynki i złożyć. Końce spiąć wykałaczką. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce. Smażyć na patelni ze wszystkich stron lub w głębokim tłuszczu.
Z tych składników można też przygotować roladki zwijając płaty mięsa. Można je wtedy podawać na ciepło lub na zimno.
  •  KURCZAK W OWOCOWYM SOSIE
SKŁADNIKI: kurczak ok. 1,30 kg, ½ szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy, paczka suszonych moreli, sok z cytryny, sól, olej, pieprz. 
PRZYGOTOWANIE: Opłukanego i osuszonego kurczaka natrzeć solą i pieprzem i polać olejem. Piec w gorącym piekarniku. Po kwadransie olać sokiem z pomarańczy i piec dalej przez ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Morele ugotować w szkl. wody, przetrzeć i dodać pod koniec pieczenia do kurczaka. Gdy kurczak jest upieczony wyjąć go. Sos doprawić solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Kurczaka podawać z ryżem i gotowanymi warzywami. Sos podać w sosjerce.
  •  KURCZAK Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI: kurczę lub nóżki z udami (1,5 kg), ½ kg ziemniaków, czosnek, 150 dag suszonych owoców, olej, sól, laska cynamonu, 2 goździki, cebula, natka, 50 ml śliwowicy, laska cynamonu. 
PRZYGOTOWANIE: Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Pokrojone w ćwiartki obrane ziemniaki wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać cebulę z olejem. Piec 40 min w temp. 190 st. C. Kurczaka pokroić na ćwiartki, posolić i usmażyć w oleju. Suszone owoce zalać wrzątkiem, przecedzić i usmażyć w tłuszczu po smażeniu kurczaka. Dodać kurczaka, laskę cynamonu, goździki, śliwowicę i szkl. wody. Dusić pod przykryciem 20 min. Podawać wyłożone na półmisku, posypane natką z ziemniakami.
  •  WYKWINTNE SZASZŁYKI
SKŁADNIKI: 80 dag mielonego indyka, lub wieprzowiny z wołowiną, 10 dag pieczarek, pomarańcza, tymianek, cebula, mąka, 2 łyżki miodu, 4 jaja, sól, pieprz, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Z wymytej pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Dodać do mięsa. Dodać miód, sól, pieprz. Oczyszczone pieczarki zmiksować. Obraną cebulę zeszklić. Pieczarki, cebulę i 2 jajka dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać i formować pulpety. Obtoczyć w jajku i mące. Nakładać na patyczki do szaszłyków i smażyć na złoto na patelni lub w głębokim oleju.
  •  SZNYCLE Z INDYKA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI: 4 duże filety z indyka, duża cebula, 2 kwaskowate jabłka, sok z cytryny, sól, pieprz, masło, 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 30%, szkl. bulionu drobiowego, 2 łyżki łagodnej musztardy, gałązka melisy.
PRZYGOTOWANIE: Filety z indyka posolić, oprószyć mąką i smażyć z obu stron na maśle. Wyjąć z tłuszczu. Na tym tłuszczu smażyć przez 3 min. Plastry jabłek i krążki cebuli. Dodać bulion, śmietanę, musztardę. Zamieszać. Gdyby sos był zbyt rzadki, zagęścić mąką kartoflaną. Ułożone na półmisku sznycle polać sosem, udekorować listkami melisy. Podawać z puree ziemniaczanym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz