- PIERSI KURCZAKA Z POMARAŃCZAMI
SKŁADNIKI: 4 pomarańcze, ½ kg piersi kurczaka, 2
pęczki szalotki, 3 łyżki oliwy, 1 papryczka chili czerwona i 1
zielona, szczypta kolendry, 150ml soku z pomarańczy, 2 łyżki octu ziołowego, 2
łyżki maggi, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Wyfiletować cząstki pomarańczy a
sok wykorzystać do przepisu. Oczyszczoną z błonek pierś kurczaka pokroić w
paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na gorącej oliwie. Wyjąć i
posypać kolendrą. Obie chili oczyścić z pestek i bardzo drobno poszatkować.
Szalotkę pokroić w kawałki 3cm, a jej białe części podzielić na 4 wzdłuż i
podsmażyć na tłuszczu po kurczaku razem z chili. Wyjąć cebulę i chili i wlać
sok pomarańczowy, dodać maggi i mąkę, zamieszać dokładnie i zagotować. Dodać
pomarańcze i pozostałe składniki, podgrzać
i podawać.
- KOLOROWE GALARETY MIĘSNO – WARZYWNE
SKŁADNIKI: 1 kg skrzydełek z kurczaka, 2 piersi z
kurczaka, 1 włoszczyznę, 2 listki bobkowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz,
sól 6 marchewek, 3 spore brokuły, do
galarety: 2 białka, 2 dag koncentratu pomidorowego, sok z 1 cytryny, 6
jajek na twardo, puszka groszku.
PRZYGOTOWANIE: Gotować na wolnym ogniu skrzydełka
drobiowe i pierś z włoszczyzną. Osobno ugotować brokuły, osobno marchewkę,
groszek osączyć z zalewy. Ugotowany rosół przecedzić, dodać rozmącone białka.
Do ¼ bulionu dać przecier pomidorowy,
rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny. Do wysokiej prostokątnej formy włożyć
ugotowane jajka, obsypać na około groszkiem i zalać wywarem z koncentratem
pomidorowym, wstawić do lodówki do stężenia. Zmiksować mięso ze skrzydełek i
piersi, połączyć z ¼ wywaru i schłodzić. 2 marchewki pokroić w słupki,
pozostałe zmiksować i połączyć z ¼ wywaru i schłodzić. Zmiksować brokuły,
połączyć ¼ wywaru i schłodzić. Gdy galarety będą powoli tężeć wykładamy je do
formy. Kolejność powinna być taka: jajka z groszkiem, galareta marchewkowa,
galareta z drobiem, galareta brokułowa. Wstawić do lodówki, żeby stężała do
końca. Przed podaniem ustawić formę na krótko nad parą, żeby galareta odeszła
od ścianek i wyłożyć ja na półmisek do góry nogami. Można też kroić w formie na
plastry i te wyłożyć na półmisek udekorowany plastrami cytryny.
- SAŁATKA DROBIOWA
SKŁADNIKI: 400g piersi z kurczaka, sól, pieprz, 2
łyżeczki oleju, 2 łyżeczki curry, 100ml bulionu, 125g ananasa „żywego” lub z
puszki, 1 jabłko, 1 pęczek dymki, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki kwaśnej lub
słodkiej śmietany.
PRZYGOTOWANIE: oczyszczone piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ½ godz. Podsmażyć w oleju przez 15 min z każdej strony. Wyjąć i podsmażyć w tym oleju curry. Mięso pokroić w paski, dodać cząstki ananasa, słupki jabłka skropionego sokiem z cytryny, poszatkowaną w krążki dymkę, śmietanę, połączyć z olejem, doprawić i podawać.
PRZYGOTOWANIE: oczyszczone piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ½ godz. Podsmażyć w oleju przez 15 min z każdej strony. Wyjąć i podsmażyć w tym oleju curry. Mięso pokroić w paski, dodać cząstki ananasa, słupki jabłka skropionego sokiem z cytryny, poszatkowaną w krążki dymkę, śmietanę, połączyć z olejem, doprawić i podawać.
- PIERŚ KURCZAKA Z MORELAMI, BOCZNIAKAMI I PIECZARKAMI
Pierś z kurczaka
jemy chętnie, bo ma mało kalorii. Ten przepis pochodzi z Niemiec i jest szybki
i bardzo smaczny, inny i bardziej kolorowy niż tradycyjna pierś z pieczarkami.
SKŁADNIKI: 600g piersi z kurczaka, ½ kg moreli
(poza sezonem 1 puszka), pęczek dymtki, 250g pieczarek, 250g, 30g masła, sól,
biały pieprz, 200g słodkiej śmietanki, 1 łyżka curry, 1 łyżka zielonego pieprzy
w ziarnach, 2 łyżki sosu maggi, 1/8 l czystego bulionu. Można dodać 4 ząbki
czosnku pokrojone na cząstki.
PRZYGOTOWANIE: Po wymyciu pokroić pierś kurczaka w
kostkę, morele, pieczarki na ćwiartki, boczniaki na mniejsze kawałki. Dymkę po
oczyszczeniu i opłukaniu pokroić na paski 5cm. Podsmażyć na rozgrzanym maśle
mięso z każdej strony, doprawić solą i pieprzem, wrzucić warzywa, morele i
smażyć 1-2 min. Wymieszać bulion ze śmietanką, doprawić curry i zielonym
pieprzem. Zalać mięso z warzywami, dusić ok. 15 min. Podawać z ryżem.
- PIERSI KURCZAKA Z MORELAMI I RYŻEM
SKŁADNIKI: 2 piersi kurczaka, 20 cl lekkiej śmietanki, 1 puszka moreli, curry, sól, pieprz, ryż dla 2 osób.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować ryż. Pokroić piersi kurczaka na kawałki ok. 2 cm. Podsmażyć na patelni, przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać morele. Dusić 1 min, dodać śmietankę, przyprawić curry. Podawać na talerzu wyłożonym ryżem.
- INDYK NADZIEWANY BAKALIAMI
Odzyskałam wreszcie zeszyt z przepisami mojej Mamy i
znalazłam tam indyka nadziewanego na różne sposoby. Przepis na indyka
nadziewanego bakaliami, moja Mama
„wydobyła” od swojej babci, która przepisami nie chciała się dzielić, a szkoda,
bo ponoć była świetną kucharka…
SKŁADNIKI: indyk, ½ szkl. śmietany, 4 łyżki oleju – u mnie
„Kujawski”, sól, pieprz do smaku, sok z całej cytryny, łyżka majeranku, ½ łyżki
kolendry, ½ łyżki słodkiej papryki, kilka ząbków czosnku,
NADZIENIE: po 1 szkl.:
rodzynek, orzechów, migdałów bez skórki, po ½ szkl. : pasków z wędzonych
śliwek, pasków z suszonych moreli, śmietanki, ¼ szkl. cukru, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki masła, 2
łyżki miodu.
WYKONANIE: Opłukane rodzynki namoczyć w miodzie. Jeżeli migdały
mają skórkę, to trzeba je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Wymytego i osuszonego indyka
po odcięciu większych z logów tłuszczu nacieramy sokiem z cytryny a potem solą i pieprzem, bardzo dokładnie i odstawić do
brytfanki na ok. 1 godz. Na roztopione w garnku masło wrzucić orzechy i
bakalie, rodzynki z miodem też, smażyć mieszając przez ok. kwadrans na małym
ogniu. Dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści cały czas mieszając. Dodać
natkę i śmietankę, zamieszać podgrzać i odstawić do ostygnięcia. Zimne
nadzienie wkładać łyżką do indyka, zaszyć go lub spiąć wykałaczkami, natrzeć
olejem zmieszanym z przyprawami. Ułożyć
w brytfance, podlać 1 szkl. wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚ C. piec od 2 do 3 godz. w zależności od wielkości
indyka lub 1 godz. na każdy kilogram indyka, bo są 2 szkoły…, cały czas
polewając go od czasu do czasu
wytworzonym sosem. Po godzinie wyjąć brytfannę i przykryć aluminiową folią
uda i skrzydełka, żeby się nie spaliły.
Na 20 min przed końcem pieczenia posmarować indyka śmietaną, żeby miał
chrupiącą skórkę.
- INNE FARSZE DO INDYKA
·
PAPRYKOWY
SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 8 plastrów boczku wędzonego, 4
plastry żółtego sera, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie, średnia
cebula poszatkowana w kostkę, poszatkowana natka pietruszki, 1 jajko.
WYKONANIE: oczyszczoną paprykę poszatkować w kostkę, zmieszać
zioła i posypać nimi plastry boczku. Układać na przemian wewnątrz indyka 2
plastry boczku, na to 1 plaster sera i posypać kostkami papryki i cebuli
zmieszanymi z jajkiem. Wypełniać indyka ciasno, aż do wykorzystania wszystkich
składników.
·
POMARAŃCZOWY
SKŁADNIKI: 3 soczyste
pomarańcze, 1 ½ szkl obranych migdałów, 1 szkl rodzynek, łyżeczka curry,
sól, pieprz, garść poszatkowanej natki, 2 łyżki masła.
WYKONANIE: Umyte i
obrane pomarańcze wyfiletować. Potłuc migdały i wymieszać je z cząstkami
pomarańczy i rodzynkami. Doprawić przyprawami. Wymieszać z wiórkami masła i
nadziewać indyka.
·
POLSKI
SKŁADNIKI: kostka masła, nieduża chałka, 1 szkl. mleka, duży
pęczek posiekanej natki, 2 - 4 jajka, 10 dag rodzynek, 10 wątróbek drobiowych,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ½ szkl śmietany 36%.
WYKONANIE: Namoczyć chałkę w mleku. Podsmażyć wątróbki i
poszatkować drobno lub zmielic. Białka ubić na pianę. Zmieloną wątróbkę
połączyć z natką i śmietaną. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać po trochu
odciśniętą chałkę mieszając aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać rodzynki,
połączyć z wątróbkami i doprawić do smaku. Potem połączyć delikatnie z pianą.
Nadziewać indyka.
·
MIĘSNY
SKŁADNIKI: 400g zmielonej wieprzowej łopatki, 200g wątróbki
drobiowej poszatkowanej, pęczek poszatkowanej natki, 1 dużą cebula poszatkowana
w kostkę i podsmażona, 1-2 jajka, pieprz, sól, majeranek, bazylia, czosnek
poszatkowany,
WYKONANIE: Wszystkie rozdrobnione składniki farszu połączyć i
napełnić indyka.
·
MIĘSNO – WARZYWNY
SKŁADNIKI: Po 200 g mielonej lub pokrojonej drobno wieprzowiny
i wołowiny, 200g wędzonej szynki pokrojonej w paski, 2 marchewki, średni seler,
paprykę czerwoną, 20 pieczarek, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, ½ pęczka natki
poszatkowanej, sól, grubo zmielony pieprz, majeranek,
WYKONANIE: Warzywa pokroić w słupki, pieczarki w talarki,
posiekać cebulę i czosnek, wymieszać z
mięsami i szynką i nadziewać indyka.
·
DROBIOWO - KOPERKOWY
SKŁADNIKI: 3 kromki chleba tostowego, ½ szkl mleka, 400g
zmielonego kurczaka, 2 jaja, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz,
WYKONANIE: Odciśnięty chleb wymieszać z mięsem, żółtkami,
przyprawami i z ubitą pianą z białek.
·
JABŁECZNO – ŚLIWKOWO - MORELOWY
SKŁADNIKI: 2 duże kwaśne jabłka, 100g zmielonych słodkich
sucharków, 100g wędzonych śliwek, 100g suszonych moreli, 50g masła, jajko, sól,
pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, cząber.
WYKONANIE: Namoczyć
śliwki i morele. Obrane cząsteczki jabłek połączyć z majerankiem. Osączone
śliwki i morele pociąć na paseczki i połączyć ze startymi sucharkami, jajkiem,
roztopionym masłem i przyprawami. Indyka nadziewać na przemian dwoma farszami.- FRANCUSKIE ROLADKI Z INDYKA
Sprawdziłam i jest bardzo dobry :)
SKŁADNIKI: 4
piersi z indyka, 8 plastrów szynki, 1 opakowanie koziego sera, 6 suszonych
pomidorów w oleju, 1 kieliszek białego wina.
PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać
piekarnik do 180° C.
Poszatkować pomidory w kostkę.
Wymieszać
kozi ser, liście Bazyli i pomidory pocięte w kostkę.Przeciąć
piersi poziomo na pół i ułożyć je na 2
plastrach szynki położonych ściśle jeden obok drugiego, a na to masę serowo- pomidorową z bazylią.Zwinąć delikatnie
i ściśle roladki otoczone szynką.Spiąć roladki
wykałaczkami lub zasznurować nitką.Włożyć do brytfanki
wypełnionej białym winem na wysokość 1 cm.Włożyć do
nagrzanego piekarnika na 20 min.Można je
podawać w całości lub pokrojone na pierścienie, jak w przepisie oryginalnym,
polane wytworzonym sosem w brytfanki.Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko.
Inna wersja
sprawdzona i też dobra to pieczenie w wywarze z jarzyn lub drobiu zamiast wina,
lub dodanie 2 łyżek śmietanki lub jogurtu.
- CORDON BLEU
SKŁADNIKI: 6 piersi z kurczaka lub indyka, 6 plastrów sera edamskiego, 6
plastrów szynki, jajko, sól, pieprz, 2 łyżeczki łagodnego keczupu lub musztardy
Dijon.
PANIERKA: 6 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki, łyżka curry
PRZYGOTOWANIE: Opłukane mięso nadciąć poprzecznie na pół, rozłożyć, każdy płat lekko
zbić. Oprószyć solą, pieprzem, posmarować keczupem lub musztardą. Na mięsie
ułożyć plastry sera, na to plastry szynki i złożyć. Końce spiąć wykałaczką.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce. Smażyć na patelni ze wszystkich stron
lub w głębokim tłuszczu.
Z tych składników można też przygotować roladki zwijając płaty mięsa.
Można je wtedy podawać na ciepło lub na zimno.
- KURCZAK W OWOCOWYM SOSIE
SKŁADNIKI: kurczak ok. 1,30 kg, ½ szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy,
paczka suszonych moreli, sok z cytryny, sól, olej, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Opłukanego i osuszonego kurczaka natrzeć solą i pieprzem i polać olejem.
Piec w gorącym piekarniku. Po kwadransie olać sokiem z pomarańczy i piec dalej
przez ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polewać wytworzonym
sosem. Morele ugotować w szkl. wody, przetrzeć i dodać pod koniec pieczenia do
kurczaka. Gdy kurczak jest upieczony wyjąć go. Sos doprawić solą i pieprzem i
dodać sok z cytryny. Kurczaka podawać z ryżem i gotowanymi warzywami. Sos podać
w sosjerce.
- KURCZAK Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI: kurczę lub nóżki z udami (1,5 kg), ½ kg ziemniaków, czosnek,
150 dag suszonych owoców, olej, sól, laska cynamonu, 2 goździki, cebula, natka,
50 ml śliwowicy, laska cynamonu.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Pokrojone w ćwiartki obrane
ziemniaki wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać cebulę z olejem. Piec 40
min w temp. 190 st. C. Kurczaka pokroić na ćwiartki, posolić i usmażyć w oleju.
Suszone owoce zalać wrzątkiem, przecedzić i usmażyć w tłuszczu po smażeniu
kurczaka. Dodać kurczaka, laskę cynamonu, goździki, śliwowicę i szkl. wody.
Dusić pod przykryciem 20 min. Podawać wyłożone na półmisku, posypane natką z
ziemniakami.
- WYKWINTNE SZASZŁYKI
SKŁADNIKI: 80 dag mielonego indyka, lub wieprzowiny z wołowiną, 10 dag
pieczarek, pomarańcza, tymianek, cebula, mąka, 2 łyżki miodu, 4 jaja, sól,
pieprz, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Z wymytej pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Dodać do mięsa.
Dodać miód, sól, pieprz. Oczyszczone pieczarki zmiksować. Obraną cebulę
zeszklić. Pieczarki, cebulę i 2 jajka dodać do masy mięsnej. Dokładnie
wymieszać i formować pulpety. Obtoczyć w jajku i mące. Nakładać na patyczki do
szaszłyków i smażyć na złoto na patelni lub w głębokim oleju.
- SZNYCLE Z INDYKA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI: 4 duże filety z indyka, duża cebula, 2 kwaskowate jabłka, sok
z cytryny, sól, pieprz, masło, 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 30%, szkl.
bulionu drobiowego, 2 łyżki łagodnej musztardy, gałązka melisy.
PRZYGOTOWANIE: Filety
z indyka posolić, oprószyć mąką i smażyć z obu stron na maśle. Wyjąć z
tłuszczu. Na tym tłuszczu smażyć przez 3 min. Plastry jabłek i krążki cebuli.
Dodać bulion, śmietanę, musztardę. Zamieszać. Gdyby sos był zbyt rzadki,
zagęścić mąką kartoflaną. Ułożone na półmisku sznycle polać sosem, udekorować
listkami melisy. Podawać z puree ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz